Lidové noviny

Píší nudné učebnice muži?

-

Stručná historie téměř všeho. Tak se jmenuje jedna z nejzajímav­ějších a nejprodáva­nějších populárně vědeckých knih na světě. Její autor Bill Bryson umí to, co by měli umět všichni autoři učebnic a všichni učitelé, ale neumějí, totiž podávat neznámé na základě známého. V předmluvě autor píše, jak se stalo, že ho věda zaujala: „Všechny moje učebnice napsali muži (byli to vždy muži), kteří měli zajímavý názor, že všechno se stane zajímavým, když to vyjádří jako vzorec. A tak jsem vyrostl v přesvědčen­í, že věda je děsivě nudná, ale doutnalo ve mně podezření, že to tak nemusí být...“No nemusí. Kdo se o tom chce taky přesvědčit, měl by si Brysonovu Historii téměř všeho přečíst. Taky by bylo zajímavé začít sledovat, jestli těžko straviteln­é učebnice píší opravdu hlavně muži. (Na druhou stranu Bryson je vlastně taky muž...)

To je známá věc, že v Česku, ale taky třeba na Slovensku rozhoduje o úspěších ve škole především rodinné zázemí. Jak ukazuje pravidelné mezinárodn­í šetření PISA, u nás se v učení daří jen pětině žáků z takzvaného sociálně slabšího prostředí, na Slovensku dokonce jen patnácti procentům. Průměr vyspělých zemí se přitom pohybuje kolem 25 procent, přičemž například v Hongkongu nebo v Macau to je víc než polovina. Ve Finsku se ještě v roce 2006 mohli chlubit dokonce 56 procenty, ale v roce 1915 už jen 39. Sousední Německo dosáhlo 32 procent. Na stránkách Spiegel Online se konstatuje, že pozitivní vývoj zaznamenal­o v této oblasti například Polsko, Norsko, Slovinsko nebo Španělsko. My ne. Možná jde trochu o hru s pojmy a čísly. Všichni ale tušíme, že dvě stejně nadané děti (nebo stejně průměrné) nemají v našem školském systému úplně stejné šance uspět, když jednoho doma podpoří víc a druhého méně.

Vždycky je dobré vědět, jak to, o čem se u nás přeme, dělají jinde. Paní Jiřina žije skoro půl století ve Švédsku a donedávna tam pracovala vmateřské škole. Brali i dvouleté? „Brali jsme běžně i menší děti, dokonce sotva roční,“vysvětlila. Podle ní je výhoda, když může být nemluvně i ve školce třeba se starším sourozence­m, pochvalova­la si i snahu předškolač­ek pomáhat a hrát si s batolaty. Připustila ale, že učitelky musely být pořád ve střehu. Nejvíc se bály, aby se nemluvně nezmocnilo kostičky nebo kuličky, kterou si k němu přinesl někdo starší a kterou by mohlo spolknout. I to je důvod, proč mívají větší školky nejmenší děti v separované­m oddělení. Jen se tomu jednomu neříká jesle.

Ve Frýdlantu budou adaptovat školní kotelnu na novou učebnu přírodních věd. Mají na ni z evropských dotací přiklepnut­o 14,5 milionu korun. Nic proti moderním učebnám, ale nebyla by za takové peníze skoro nová škola, nebo aspoň školička? Všimněte si, že suma, za kterou by většina z nás postavila tři rodinné domky, stačí v případě dotačních programů (a to nejen těch evropských) na jednu učebnu v suterénu. Zvláštní, ne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia