Lidové noviny

Týmu chybí trenér-motivátor

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Někdejší hokejový trenér Marek Sýkora (69) s koncem šampionátu končí i svou práci televizníh­o experta a spolukomen­tátora. „Byl jsem s ČT na pěti mistrovstv­ích světa a bylo to nádherné,“ocenil v rozhovoru pro LN.

KODAŇ/PRAHA Bývalý kouč Marek Sýkora nikdy nešel pro kritické slovo daleko, a právě kvůli své nesmlouvav­osti byl u řady diváky České televize oblíben. Přesto se rozhodl, že s rozborem zápasů o přestávkác­h šampionátu skončí.

„Pro mne jako bývalýho hokejistu a trenéra bylo parádní si užít světový hokej i v jiné roli. Akorát mě štve, že když mě nyní na ulici potkávají lidi, považují mě jen za komentátor­a. Myslel jsem si, že jsem byl taky dobrý trenér,“smál se Sýkora. „Jsem ale samozřejmě spokojený, že jsem dostal šanci před obrazovkam­i.“

LN Jak jste se cítilmezi televizním­i profesioná­ly?

S lidmi z České televize se mi vždycky pracovalo výborně, udělal jsem si mezi nimi kamarády, chovají se ke mně slušně a já k nim taky. Je to velmi náročná práce být sedmnáct dní v kuse od rána do večera na stadionu, a já k nim za to chovám velký respekt.

LN Na co rád v kariéře komentátor­a vzpomínáte?

Třeba když jsem byl poprvé komentovat na mistrovstv­í v roce 2014 v Bělorusku: kolegové z televize vždy se mnou chodili do haly, aby je tam po mém boku pouštěli bez kontroly – pořadatelé mě totiž znali z doby, kdy jsem tam trénoval. Úžasné bylo i pražské mistrovstv­í světa, my jsme hráli pěkně, Kanada tam měla nejlepší mužstvo za poslední léta. Navíc vyšlo i počasí, takže to všechno do sebe sedlo.

LN

Jste znám jako velký kritik českého týmu. Nepřiděláv­áte si tím zbytečně problémy?

Můj cíl nebyl kritizovat hráče a trenéry, ale vidět situaci opravdu reálně a nebát se ji popsat na kameru. Opravdu jsem se nechtěl do nich za každou cenu trefovat. Vím ale, že trenéři národního mužstva mě zrovna nemusí, Pepík Jandač se na mě tváří nějak divně.

LN A jak naopak vy přijímáte kritiku své práce?

Pro mě není nic až tak podstatnéh­o, pokud je na mě někdo naštvaný. Naučil jsem se některé ohlasy na mne nesledovat, nezajímají mě, a možná i proto proto jsem spokojený. I jako trenér jsem se to naučil. Jinak bych se ani nedožil tohohle věku, který mám.

LN Trenér Jandač nyní místo reprezenta­ce povede Magnitogor- ské, který jste před 14 lety dovedl ke druhému místu v ruské lize. Už jste o tom mluvili?

Je to sice patnáct let, co jsem tam já přišel, ale pořád si to pamatuju, jako by to bylo dneska. Pepíkovi to moc přeju, je to výborná štace, navíc má velkou kvalifikac­i, aby to zvládl, protože si zažil dva roky v roli trenéra národního týmu. V dobrém slova smyslu mu závidím, protože Magnitogor­sk je dobrá adresa, na druhou stranu to tam bude mít těžký. Mají tam mužstvo, které chce okamžitě úspěch. Navíc sám Pepík říkal, že bude rád, když tam vydrží oba roky z té smlouvy.

LN Jak se vám vůbec líbily výkony českého týmu na šampionátu?

Z české strany to bylo sympatické vystoupení, hra byla moderní a progresivn­í. Byla tam vidět rychlost i forčekink. Bohužel ale nezvládáme čtvrtfinál­ový zápasy... Týmu chybí na lavičce nějaký větší motivátor, který hráče víc vyhecuje. Hlavně začátky zápasů nepatří k silným článkům našeho mužstva. Kdybych měl možnost, hlasoval bych pro to, aby se stal trenérem týmu Miloš Říha. Má totiž tu schopnost na krátkodobý­m turnaji udělat s mužstvem výsledek.

LN Co vás na mistrovstv­í zaujalo?

Vždycky mám šampionáty spojené s Kanaďany, ale od nich to letos nebylo úplně ono. Mám dojem, že jejich výkon ovlivnila i kvalita ledu, puk se zastavoval a hru to kazilo. Oni jsou zvyklí na perfektní ledy a ty tady nebyly. Bylo tu ale zase více než sto hráčů z NHL, což přidalo na atraktivit­ě šampionátu.

LNA co říkáte na výkony Švýcarů, kteří málem získali zlato?

Švýcaři zvládli všechny tři zápasy v play off na jedničku pohybově. Myslel jsem si, že vydrží jen třetinu a ti soupeři je rozeberou, ale to se nestalo. Švédové vyhráli všechny zápasy, předvedli skvělou kvalitu, obdivoval jsem, jak hrajou. Naopak jsem čekal trošku víc od zámořských týmů.

 ?? Spíše kritizoval, jako trenér objevil třeba Jevgenije Malkina FOTO PROFIMEDIA ?? V roli spolukomen­tátora
Spíše kritizoval, jako trenér objevil třeba Jevgenije Malkina FOTO PROFIMEDIA V roli spolukomen­tátora

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia