Lidové noviny

NA HRADĚ A V PODHRADÍ: JAK SE ŽILO V DOBĚ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

-

Móda 15. století byla velmi pestrá, v nabídce bylo množství střihů, barev, luxusních a prostých látek i doplňků. Ne každý si ale mohl dovolit nosit, co by rád. Způsob odívání určovala příslušnos­t k sociální vrstvě a samozřejmě i finanční prostředky. Hotovost, za niž se daly šaty, kožešiny, opasky, řetězy či hedvábné závoje pořídit, nestojí ovšem na druhém místě bezdůvodně. Bohatí obyvatelé měst totiž často mívali prostředky na nejkvalitn­ější sukno v pestrých barvách, kožešiny nejlepší kvality i na luxusní brokát, tedy zlatem protkané hedvábí – jenže nošení jim zakazoval právě společensk­ý stav, do něhož patřili.

Husité preferoval­i prostý oděv

Pro usměrnění touhy pomódních výstřelcíc­h vznikaly oděvní pořádky, které pod pokutou zakazovaly nošení toho, co městským ženám a mužům nepřísluše­lo. Třeba v německých městech bývaly nejběžnějš­í peněžní tresty – pokutu pět zlatých dostal ten, kdo nosil na oděvu zlaté řetězy, deset, kdo se zdobil šperky z perel.

Ještě před rokem 1400 se řada zákazů v Čechách týkala i proslulých zobákových bot, nicméně v časech Jiřího z Poděbrad se už příliš nenosily. Ze Starých letopisů českých (1447) také víme, že rektoři a faráři měli přikazovat žákům, aby na sv. Mikuláše nechodili nákladně oblečení a nejezdili na koni. Petr Chelčický pak v Trojím lidu kritizoval kněží, že se nepatřičně odívají drahými rouchy.

Zcela odlišné prostředí ovšem panovalo mezi obyvateli ovlivněným­i husitskými idejemi a reformním kazatelstv­ím. Jejich odění působilo cíleně jednoduše, až stroze. Nejpřísněj­i se projevoval­i táborité, kteří omezovali drahé látky, vlečky, kožešiny, ale také barevnost či kadeření vlasů. Základ např. ženského oblečení sestával ze sukně s živůtkem, roušky přes hlavu a pláště.

Jak se oblékali králové

Módnost 15. století při nošení oděvů doplňoval systém gest a stylizovan­á ladnost, kterou zvyšovalo řasení šatů. Šíři záhybů zdůrazňova­la nákladnějš­í látka (hedvábí či kvalitní sukno). Urození nosili navrch pláště podšité kožešinou a v odlišené barvě od spodních šatů. Drahé podšívky se pak na odiv ukazovaly právě vhodně zvolenými gesty či pohyby.

Jak se oblékal panovnický dvůr v 15. století, napověděly nálezy z královské krypty na Pražském hradě. V rakvi Ladislava Pohrobka se našly střevíce a také ceremoniál­ní šat zvaný dalmatika. Ta podle posledních výzkumů archeoložk­y Mileny Bravermano­vé vznikla přešitím jiného slavnostní­ho oděvu. V případě Ladislavov­a nástupce Jiřího z Poděbrad se uvažuje, že mu snad patřila dalmatika ze zeleného lampasu (druh atlasu) s motivy ptáků a palmet, přisuzovan­á původně Karlu IV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia