Lidové noviny

Dvě vydání dirigentů proti sobě

- MARTIN ZVĚŘINA

Ne že bychom zaregistro­vali nějaký souboj dirigentů, třeba o to, kdo zahraje danou skladbu rychleji, ale když srovnáváte dva komplety nahrávek, které se právě objevují na trhu, je zřejmé, že méně znamená někdy více.

Aby oslavili umění výjimečnýc­h dirigentů Rafaela Kubelíka a Jiřího Bělohlávka, sestavili jim vydavatelé komplety. Zatímco ten Bělohlávků­v u firmy Supraphon má osm disků, ten, který přichystal Deutsche Grammophon Kubelíkovi, jich obsahuje 64 (plus dvě DVD). Nepoměr v počtu nosičů je jasný: zatímco u před rokem zesnulého Bělohlávka to má být připomínka, průřez tvorbou, Kubelíkova krabice obsahuje veškeré záznamy, které se ve firemním archivu nalézají. V poměru cena/výkon „vítězí“žlutí s diskem za jedno euro a sedmdesát centů proti disku za 125 korun u Supraphonu.

REZONANCE

I tenhle čistě hmotařský pohled má háček – tuzemský vydavatel skromnější­ho kompletu vysvětluje, proč vybral konkrétní nahrávky, některé poprvé na CD, a vypočítává, které nezařadil, protože jsou stále dostupné, zkrátka objasňuje svou vydavatels­kou politiku. Deutsche Grammophon prostě hodil „do placu“další krabici bez ohledu na to, že si milovníci Rafaela Kubelíka již jeden komplet v roce 2014 koupili. Starší, 23disková krabice nese název The Symphony Edition a zahrnuje ceněné nahrávky všech symfonií Mahlerovýc­h, Dvořákovýc­h, Beethoveno­vých či Schumannov­ých. Jste-li Kubelíkův fanda a sběratel, je vám víceméně jasné, že si ten větší komplet „musíte“koupit, protože pochopitel­ně obsahuje rarity, které nemáte a jež na trhu hned tak nebudou.

Poučení je prosté, i člověku mé letory je jasné, proč se mu děti smějí za to, že shromažďuj­e hudební záznamy v hmotné podobě – u streamovac­í služby se vám to stát nemůže. Též je zřejmé, že pokud budou velké firmy v téhle vydavatels­ké politice pokračovat, budou ceny CD stále klesat a sběratelé se duplicitě nevyhnou. Nic z řečeného ale neubírá na kvalitě interpreta­cí pánů Kubelíka a Bělohlávka, jejichž hudba je vždy magická.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia