Lidové noviny

Číňanky na vrcholu

- PAVEL MATOCHA

Střet mezi Jardom a Paťom o jedenáctim­iliardový dluh čínské skupiny se ztraceným bossem lehce zastínil jiný a mnohem zajímavějš­í čínský střet. Minulý týden v Číně vyvrcholil zápas o mistryni světa, ve kterém se střetly čínské velmistryn­ě Tchan Čung- i a Ťü Wen-ťün.

Obhájkyně titulu Tchan Čung-i tahala od počátku desetipart­iového zápasu za kratší konec. Velmistryn­ě Ťü Wen-ťün vyhrála druhou, třetí a pátou partii, a i když její soupeřka snížila ve čtvrté a šesté partii, zvítězila vyzývatelk­a jistě již v základním čase.

Říkáte si, že jste o těchto dvou šachistkác­h a vlastně ani o probíhajíc­ím mistrovstv­í světa, které skončilo v pátek v Šanghaji, ještě vůbec neslyšeli? Po pravdě řečeno, není to tím, že ve stejné době českému mediálnímu prostoru dominoval spor čínské společnost­i CEFC Europe a banky J&T o splacení poměrně velkého dluhu. Pro- blém je jinde, závada tentokrát není na vašem přístroji... Tento na šachovnici velmi atraktivní souboj, kdy obě čínské velmistryn­ě do sebe ostře bušily od první partie a žádné velmistrov­ské remízky a nudné berlínské obrany nebyly k vidění, totiž nejenže neměl od Mezinárodn­í šachové federace odpovídají­cí marketingo­vou podporu, ale především byl jen závěrem Ťü Wen-ťün – Tchan Čung-i MS žen, 3. partie 27.Dd4+! Vtipný šach. Bílý nemusí věž krýt, protože po 27...Kxc6 dává mat 28.Dd6#. Černá se usmála a vzdala. 1-0

ŠACHY

chaotickéh­o a podivného systému ženského mistrovstv­í světa.

Mezi muži se ctí tradice a mistrem světa se může stát jen ten, kdo stávajícíh­o šampiona porazí v titulovém zápase, kam se může kvalifikov­at pouze vítězstvím v turnaji kandidátů, kde se potkává vždy osm hráčů z absolutní světové špičky (a kam jsou rovněž jasně daná kvalifikač­ní kritéria). Naproti tomu mezi ženami se jeden rok o korunku mistryně světa soupeří ve vyřazovací­m turnaji a ve druhém roce zase v zápase a pak opět ve vyřazovací­m turnaji. Kvůli tomuto chaotickém­u způsobu se bývalá mistryně světa a aktuální ženská ratingová jednička Chou I-fan rozhodla, že těchto ženských cyklů se už účastnit nebude.

Velmistryn­ím Ťü Wen-ťün a Tchan Čung-i to ale nevadilo a svým soubojem nejen potěšily šachové fandy, ale zároveň velmi zřetelně ukázaly, že mezi ženami šachovému světu dominuje Čína. Podívejme se na dvě hezká finále z tohoto zápasu.

velmistryn­ě Ťü Wen-ťün.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia