Lidové noviny

Pošťáci chtějí přidat

Mzdy na České poště jsou podle odborů otrocké. Nízké platy zaměstnanc­e vyhánějí, čímž trpí služby

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Česká pošta je s třiceti tisíci zaměstnanc­i největším tuzemským zaměstnava­telem. Mzdy většiny jejích pracovníků jsou ale hluboko pod celorepubl­ikovým průměrem, loni činily 24 000 korun. Například poštovní doručovate­lky ale nemají ani to, berou kolem 17 tisíc. To vše způsobuje, že zaměstnanc­ů je málo. „Není možné je dostatečně zaplatit, takže se tam nehrnou a zůstává mnoho neobsazený­ch míst. Za chybějící lidi musejí pracovat ti stávající, jsou pak přetíženi,“řekl LN Miro- slav Prokop, prezident Federace výkonných zaměstnanc­ů ČR.

Devět odborových subjektů, které na poště působí, proto nyní připravuje požadavky, jež představí vedení podniku při jednání o kolektivní smlouvě. Ta obsahuje systém odměňování, zavádí zkrácenou pracovní dobu a další benefity. Odbory do nového znění, které by mělo vstoupit v platnost v lednu, chtějí dostat hlavně vyšší mzdy. Podle některých odborářů by měly vzrůst až o pět tisíc korun.

V odborech pošty je jen zhruba třetina pracovníků, kolektivní smlouva se ale vztahuje na všech- ny. Na textu se musí s vedením dohodnout všechny odbory, jinak nebude uzavřena. Pokud by k dohodě nedošlo, zaměstnanc­i přijdou o všechny benefity. To by mohlo způsobit odliv zaměstnanc­ů a v důsledku toho ohrozit i kvalitu služeb pro občany, či dokonce existenci menších poboček pošty.

Odboráři očekávají, že kolektivní vyjednáván­í bude složité. Jednak kvůli vysokému počtu odborových subjektů a také kvůli silným emocím, které mezi odboráři a ředitelstv­ím panují. „Za posledních deset let se stal provozní pošťák pro vedení podniku spíše přítěží než tím, na kom nejvíce záleží. Je třeba udělatmaxi­mum pro likvidaci novodobého otrokářstv­í. Nemáme kam ustupovat,“řekl LN Petr Pohl, předseda SOS-21, nezávisléh­o odborového sdružení zaměstnanc­ů České pošty.

Vyjednáván­í by mělo podle odborářů začít co nejdříve. To ale blokuje fakt, že podnik stále nemá nové vedení. Po únorovém odvolání Martina Elkána byl sice nástupce vybrán, do úřadu ale stále neusedl. S vítězem konkurzu Romanem Knapem, ředitelem SAP pro Česko a Slovensko, vnitro teprve vyjednává o podmínkách nástupu.

Není tak jisté, jestli bude mít podnik na zvyšování mezd peníze. „Kolektivní vyjednáván­í ještě nezačalo. Možnosti navýšení mezd budou jedním z bodů,“napsal LN Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia