Lidové noviny

Čínské peníze rozeštvaly české mocipány

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Psal se březen roku 2016 a v pražském žofínském paláci se udál VIP slet tuzemských magnátů na čínské miliardy. Česká republika do té doby na veřejnosti podobnou sešlost nezažila. V jednom sále usedli například nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho kolega ze společnost­i PPF Jiří Šmejc, uhlobaron Pavel Tykač, spolumajit­elé skupiny J&T Patrik Tkáč a Dušan Palcr. Zdálo se, že kolem pročínsky orientovan­ých podnikatel­ů a manažerů v čele s šéfem evropské pobočky čínské firmy CEFC Jaroslavem Tvrdíkem vznikl na tuzemské scéně pevný mocensko-podnikatel­ský konglomerá­t.

Jenže časy se mění a podle zdrojů LN blízkých CEFC se toto vlivové uskupení začalo drolit. Důvodem je aktuální krize ve společnost­i CEFC, která se dostala do finančních potíží a jejíž kontrolu převzali česko-slovenští finančníci z J&T.

Tak radikální krok se mezi inkriminov­anými podnikatel­i nečekal, do potíží pak dostal vlivné osoby typu právníka Radka Pokorného, jehož Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři poskytuje čínské CEFC právní služby. Právě Pokorný představov­al Tvrdíkova důležitého spojence, jehož spolupráce s čínskými finančníky je nyní kvůli zásahu J&T nejistá.

V těchto dnech měla finišovat jednání o koupi TV Nova, o kterou jevila zájem CEFC a podle prosincový­ch informací v médiích i skupina Penta. Vzhledem k finančním problémům CEFC je tento obchod za několik desítek miliard korun v ohrožení. Celá situace vnesla výrazný neklid do řad českých miliardářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia