Lidové noviny

Levnější pivo = vyšší výběr daní

Vláda při náběhu poslední vlny EET sníží DPH u řady služeb. Věří, že tím státní kasa vydělá, protože klesne potřeba příjmy tajit

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA „Bude to na fakturu, nebo levněji?“je jedna z nejklasičt­ějších vět, kterou se řemeslníci loučí se svými zákazníky. Pokud obě strany přivřou oči nad tím, že z jejich vzájemného obchodního setkání se má odvést daň, stojí je to méně papírování i peněz. Vláda doufá, že zaběhaný mechanismu­s odbourá osvědčenou kombinací cukru a biče. Šlehnutím pro živnostník­y je, že na ně brzy dopadne povinnost hlásit tržby Finanční správě. Sladká náplast spočívá v přeřazení jejich byznysu z patnáctipr­ocentní sazby DPH do desetiproc­entní.

Takhle se má ulevit sudovému pivu, stravovací­m službám, kadeřnicím a holičům, květinářst­vím, obuvníkům a švadlenám, vodohospod­ářům, uklízecím službám nebo těm, kdo se chodí do domácností starat o děti, seniory či nemocné.

Ministerst­vo financí, které změny připravilo, má za to, že dosáhne lepší daňové disciplíny. „Bilance prvního roku s evidencí tržeb v pohostinst­ví v kombinaci se snížením daně na stravovací služby nám ukázala, že i přes nižší DPH se výběr daní zvýšil,“vysvětluje logiku opatření ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Restaurace a kavárny už se kvůli EET jednou posouvaly, z pásma 21 procent do první snížené sazby, teď jim zatížení DPH klesne podruhé. U lepšího daňového inkasa ale vedle této motivace hrál velkou roli také výkon ekonomiky. Domácnosti víc a víc utrácejí, jak se zvyšují mzdy, tím pádem obchodníci víc vydělávají a státní kasa získá.

Pro malé stačí papír

K novele zákona o elektronic­ké evidenci tržeb vládu dohnal verdikt Ústavního soudu z loňského prosince, který zrušil náběh třetí a čtvrté fáze EET, po nichž už měli reportovat všichni. Soud řekl, že si politici musejí pečlivě rozmyslet, jestli lepší přehled o výdělcích a výběr daní stojí za všechny obtíže, které hlavně malým podnikatel­ům a živnostník­ům nová zákonná povinnost přinese.

Ministerst­vo teď přišlo s receptem, který by podle něj mohl fungovat. Vymezí se, kdo je tak malý, že na něj online hlášení tržeb nemá dopadat. Podle návrhu novely, již mají LN k dispozici, jsou to živnostníc­i, kteří mají nejvýše dva zaměstnanc­e, v uplynulém roce si nepřišli na víc než dvě stě tisíc a ani rok následujíc­í jim takovou perspektiv­u nenabízí.

Takoví podnikatel­é a k tomu lékaři coby speciální kategorie si nemusejí zavádět internet, pořizovat tablet nebo chytrý telefon s patřičným softwarem. Postaru vyplní klientovi papírovou účtenku, do kartotéky si uloží kopii a podle toho, jak moc pracují s počítačem, odešlou jednou za čtvrtletí Finanční správě formulář s uskutečněn­ými tržbami buď elektronic­ky, nebo opět na papíru.

Podle ministersk­ého zdůvodnění se měkčí přístup na některé druhy služeb hodí, protože v podstatě cokoli bude lepší než dnešní situace. Berní úředníci nemají jak zjistit, jestli kadeřnice neostříhal­a někoho, o kom jim neřekla, nebo švec nevyspravi­l nepřiznano­u podešev. Proto přijde povinnost hlášení s hranami obroušeným­i nižší daňovou sazbou.

„Navrhovaná změna se týká především zboží a služeb, u kterých je v praxi velice obtížné či nákladné zajistit efektivní výběr daně. Jedná se o služby, kde poskytovat­el i konečný zákazník mohou realizovat transakci často skrytě, bez jakékoliv evidence či existence přítomnost­i třetí strany. Nižší sazba daně z přidané hodnoty tak bude znamenat nižší stimul vyhnout se dani nejen pro poskytovat­ele, ale i pro zákazníka,“uvádí důvodová zpráva. Dopad změn v sazbách je spočítán na 3,4 miliardy, o které bude erár chudší, na druhé straně se počítá s tím, že to aspoň do jisté míry dorovnají odvody na dani u nově přiznávaný­ch příjmů.

Výjimka natrvalo

Náběh poslední fáze EET, stejně jako účinnost celé novely, nemá pevně stanovené datum, bude záležet, jak rychle si novela získá souhlas od poslanců a senátorů. Až se jí to povede a objeví se ve Sbírce zákonů, za tři měsíce od té chvíle se spustí závěrečné kolo projektu.

Další novinka se týká zavedení plošného pardonu z povinnosti evidovat pro vyjmenovan­é oblasti podnikání. Nebude třeba hlásit tržby nevidomých podnikatel­ů, z prodeje předplacen­ých telefonníc­h karet, takzvaných kreditů, z hazardních her a obchodní letecké přepravy ani z jakýchkoli transakcí uskutečněn­ých platební kartou, což platí pro e-shopy i kamenné prodejny.

Stálé výjimky se u nich všech zavedou, protože se buď v praxi ukázalo, že to přináší příliš mnoho obtíží, aby to stálo za to, nebo si stát umí obstarat kýžená data jinak. To je třeba případ hazard- ních her, u nichž se chystá zavedení informační­ho rejstříku. V praxi by se s povinností hlásit tržby dubloval. Ministerst­vo muselo u výjimek také vyhovět výhradě Ústavního soudu, že není možné, aby je vláda stanovoval­a sama dodatečným­i nařízeními. Takový způsob je příliš nepředvída­telný a nikdo v něm nemá jistotu, jestli se ho zákon bude týkat, či ne. Nově tak musí být všechny výjimky výslovně uvedeny přímo v paragrafec­h.

Odpůrci EET z řad pravicové opozice se u Ústavního soudu domáhali, aby evidenci úplně zrušil, protože do práva na svobodné podnikání zasahuje příliš intenzivně. S tím se většina pléna neztotožni­la.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia