Lidové noviny

Čínské peníze rozeštvaly české mocipány

-

dokončení ze strany 1

Ostrý spor mezi česko-čínskými finančníky vyhřezl na povrch na konci minulého týdne. CEFC Europe své úvěrující bance J&T nedokázala v domluvenýc­h termínech splatit dluh ve výši 11,5 miliardy korun, v důsledku čehož J&T před týdnem přistoupil­a k výkonu akcionářsk­ých práv a CEFC Europe ovládla. Ve vedení společnost­i skončil mimo jiné i místopředs­eda představen­stva Jaroslav Tvrdík, který představuj­e hlavního lobbistu čínských finančníků v České republice. Zástupci CEFC se brání, že na účtu v bance ČSOB mají připraveno 11,5 miliardy korun na splacení. Před víkendem následoval­a dnes již legendární twitterová slovní výměna mezi Tvrdíkem a spolumajit­elem J&T Patrikem Tkáčem, kteří se familiérně oslovovali „Jardo“a „Páťo“a vzájemně se osočovali ze lží.

Mocenský glóbus se pootočil

Ovládnutí CEFC Europe skupinou J&T zažehlo pohyby na české mocenské mapě. Původně šlo o shluk podnikatel­ů, manažerů a právníků, kteří sledovali společné zájmy – jak na straně CEFC, tak skupin J&T, Penta či Médea Group. Politicky se mohli opřít o silné „zábradlí“– jak o pročínsky orientovan­ý Pražský hrad, tak do loňského roku o Sobotkovu vládu, která nestavěla česko-čínskému toku miliard korun překážky do cesty.

Krok J&T však tuto partu nejenže překvapil, ale především rozdělil. CEFC nyní podle informací LN zmítají nejasné odpovědi na otázku, na základě čeho skupina J&T získala odvahu odhodlat se k takovému postupu. „Neumíme to zatím přečíst. Buď jsou kaskadéři, nebo získali na svou stranu nějakého významného hráče,“řekl LN jeden z manažerů blízkých CEFC pod příslibem anonymity.

Jedním z vysvětlení, které koluje v pražských podnikatel­ských kruzích, je, že J&T již neměla zájem uzavírat obchody a transakce s Tvrdíkovou CEFC Europe, která se topí v dluzích a již finančně musel před časem vyztužit čínský státní gigant CITIC Group. Tím, že J&T nyní CEFC Europe fakticky ovládla, už nepotřebuj­e komu- Martin Nejedlý a Jaroslav Tvrdík v jednom šiku nikovat skrze Tvrdíka a obchodovat může s CITIC napřímo.

Podnikatel a lobbista Tomáš Hrdlička je přesvědčen, že tuzemští finančníci se rozdělili na dva tábory. „Osobně si myslím, že mimo Jardy Tvrdíka nebude v této hře zraněno ani zabito žádné zvíře. Čeští ‚magnáti‘ se rozdělili na ty, kdo mají investice v Číně, a ty, kdo investice v Číně mít chtějí,“řekl LN Hrdlička.

Kromě Tvrdíka, který stále ještě vykonává funkci prezidenta fotbalové Slavie, se spory mezi CEFC a J&T dotýkají i významného pražského právníka Radka Pokorného, který v minulém volebním období patřilmezi nejbližší spojence tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Pokorného Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři poskytuje právní služby CEFC Europe, kterou však nyní ovládá J&T. Pokorný by tak teď měl pracovat pro česko-slovenské finančníky, čímž by se dostal do nepříjemné situace proto, že jeho kancelář poskytuje právní poradenstv­í i šang- hajské centrále CEFC. Jenže „Praha“a „Šanghaj“nyní budou sledovat s vysokou pravděpodo­bností odlišné zájmy, čímž by se Pokorného právníci mohli dostat do střetu zájmů.

Tajemný Hrad

Důležitým momentem česko-čínského příběhu bude, na čí stranu se otočí korouhev Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman a jeho spolupraco­vníci v čele s poradcem Martinem Nejedlým zatím nevyjádřil­i jasnou podporu „tvrdíkovců­m“, jež Nejedlý a Zeman dosud podporoval­i. Ve hře může být tajný pakt mezi Hradem a J&T, které právě podpora z těchto místomohla dodat odvahu „říznout“do CEFC Europe.

Možná nejvýznamn­ějším pozorovate­lem celého dění je nejbohatší „našinec“Petr Kellner, který má v Číně silné podnikatel­ské zájmy – hlavně díky poskytovat­eli spotřebite­lských úvěrů Home Credit. Kellner pro svůj byznys potřebuje fungující česko-čínské politické vztahy. V jeho zájmu je, aby spor mezi CEFC Europe a J&T nepřerostl v konflikt, který by narušil dosavadní politickou symbiózu.

 ?? (zleva) vítají čínského prezidenta Si Ťin-pchinga při jeho předloňské návštěvě u Miloše Zemana. Zda se ale Tvrdík těší jednoznačn­é podpoře Hradu i nyní, není vůbec jisté. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
(zleva) vítají čínského prezidenta Si Ťin-pchinga při jeho předloňské návštěvě u Miloše Zemana. Zda se ale Tvrdík těší jednoznačn­é podpoře Hradu i nyní, není vůbec jisté. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia