Lidové noviny

Výmluva na osobu blízkou se nevrátí

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jeden čas to byla populární výmluva neukázněný­ch řidičů. Pokud jim hrozila pokuta a nebyli chyceni přímo při činu, řekli, že auto neřídili oni, ale „osoba blízká“. Její jméno nemuseli prozradit, čímž se elegantně vyhnuli placení za spáchaný přestupek.

Uvedenou strategii stát později zatrhl, když zavedl takzvanou objektivní odpovědnos­t: když se nepodaří zjistit, kdo auto skutečně řídil, pokutu zaplatí provozovat­el auta, tedy nejčastěji jeho majitel.

Pět let staré ustanovení o objektivní odpovědnos­ti mělo včera na kahánku. Ústavní soud rozhodoval o tom, jestli v zákoně o silničním provozu smí zůstat, nebo ne. Nakonec obstálo. Majitel je tak nadále zodpovědný i za to, co s jeho autem „tropí“někdo jiný.

Ví, komu auto půjčil

K brněnskému Ústavnímu soudu poslal podnět Krajský soud v Ostravě. Žádal, aby sporná pasáž ze zákona zcela vypadla, neboť je protiústav­ní. Podle něj norma v současné podobě přenáší na provozovat­ele auta odpovědnos­t za případné pochybení jiného člověka, který usedl za volant.

Majitel vozidla se z přestupku, který nespáchal, může vyvinit jedině tak, že do 15 dnů od doruče- ní výzvy k zaplacení pokuty úřadům nahlásí, kdo auto skutečně řídil.

Ostravský krajský soud zmiňuje také údajný rozpor s principem právního státu a s právem odepřít výpověď. Návrh na zrušení sporné části zákona obsahoval též rozpor se zásadou presumpce neviny a právem na spravedliv­ý proces.

Podle včerejšího rozhodnutí Ústavního soudu je ale v současné právní úpravě všechno v pořádku. Silniční zákon může majiteli auta naložit na bedra odpovědnos­t za chování řidiče, jemuž svůj vůz půjčil.

„Předpoklád­á se, že provozovat­el vozidla ví, kdo v době spáchání přestupku podle zákona o silničním provozu užil jeho vozidlo, jakož i to, že má zájem domoci se po řidiči náhrady zaplacené pokuty, respektive určené částky, pří- padně že bude na řidiče v rámci vzájemných vztahů působit jiným způsobem tak, aby se porušení povinnosti neopakoval­o, včetně možnosti zamezit mu v dalším užívání vozidla,“stojí v nálezu, pod nímž je podepsán předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Brněnská instituce argumentuj­e rovněž tím, že současný masivní automobilo­vý provoz na silnicích a dálnicích s sebou nese riziko pro životy a zdraví. „Každý, kdo se rozhodne opatřit si vozidlo, si musí být těchto povinností vědom,“píše se dále v nálezu.

Vlastnictv­í zavazuje

V zákoně tak i nadále zůstává pasáž, která výslovně hovoří o povinnosti majitele auta zajistit dodržování předpisů člověkem, který jeho auto řídí. „Provozovat­el vozidla zajistí, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikací­ch stanovená tímto zákonem,“zní dotčené ustanovení.

Podnět na jeho zrušení a vyslovení protiústav­nosti podal soudce ostravskéh­o krajského soudu Jiří Gottwald. Vmetropoli Slezska totiž už před čtyřmi lety řešili případ, v němž musel provozovat­el zaplatit pokutu za špatné stání, i když tvrdil, že auto v době spáchání přestupku neřídil.

„Byla tu otázka, zda je vůbec povinnost provozovat­ele splnitelná. A k tomu se Ústavní soud postavil tak, že se jedná o rozšířenou povinnost provozovat­ele vozidla plynoucí z toho, že vlastnictv­í zavazuje,“řekl ke včerejšímu rozhodnutí Ústavního soudu Gottwald České televizi.

Majitelé aut jsou i nadále zodpovědní za přestupky, které s jejich vozidly spáchá někdo jiný. Ústavní soud odmítl klíčovou pasáž silničního zákona odstranit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia