Lidové noviny

Místo nálezu tři tisíce let staré nádoby už není tajné

- PARDUBICE

Unikátní bronzové vědro, které od loňska zkoumají odborníci Východočes­kého muzea, návštěvníc­i uvidí nejdřív v roce 2020. Bude součástí klenotnice. Obětní nádoba je stará 3000 let, objevena byla v katastru obce Kladina na Pardubicku. Nejbližší obdobné nálezy pocházejí z Maďarska.

„Nádoba nebyla v dobré kondici, zjistili jsme vnitřní destrukce, které jsou potřeba napravit. Očištění trvá dlouhou dobu, následuje fixace, aby mohla být vystavena. Mezitím poběží rekonstruk­ce na zámku, roku 2020, 2021 je už možné, že nádoba bude vystavena v klenotnici pardubické­ho zámku,“řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Archeologo­vé nejdřív místo objevu tajili. Museli ho nejdřív podrobně prozkoumat, jiné předměty tam nakonec neobjevili. Bronzové vědro našel loni v září náhodný nálezce, který si šel do lesa pro písek do akvária, obratem zavolal archeology. Vědro o výšce 65 centimetrů zdobí tepané ornamenty, zobrazuje vodní ptáky, kteří táhnou sluneční kotouč.

„Vnější strany již máme očištěné, všude byly zbytky organickéh­o materiálu. Je tu spousta prasklin, hodně kousků nám přivezli zvlášť. Materiál je velmi křehký,“řekla konzerváto­rka Eliška Bajerová.

Nádobu teď zajišťuje konstrukce a konzerváto­rky ji očišťují destilovan­ou vodou. Ulomené dílky postupně spojují s pomocí skelné tkaniny přetřené lakem. Velmi pracné je skládání dna, které už zkorodoval­o a rozpadá se na prášek.

Bronzová nádoba pochází odhadem z let 1025 až 920 před naším letopočtem a má velmi podobné protějšky v Maďarsku. Díky kon- zultacím a spolupráci s maďarskou stranou se mohou archeologo­vé dozvědět víc. Mimo jiné to naznačuje, že tehdejší elita na našem území měla styky s bohatými národy v Evropě.

Nádoba nebyla součástí hrobu nebo sídliště, byla zakopaná v zemi a patrně sloužila k votivnímu rituálu. Vzorky ukázaly, že v ní bylo proso, ze kterého se vyráběl alkoholick­ý nápoj. „V úvahu připadá takzvaný picí rituál, při kterém představit­el moci zavazoval své podřízené a upevňoval svou moc,“řekl archeolog Jan Jílek.

Muzeum nadále bude spolupraco­vat s maďarskými odborníky. Na základě společných výzkumů už například vědci zjistili, že nádoba byla zhotovena z bronzu s příměsí kobaltu, který byl přítomen v rudách těžených v té době v oblasti Alp nebo Karpat. čtk

 ?? Vědci objevili zbytky prosa, ze kterého se zřejmě vyráběl rituální alkoholick­ý nápoj FOTO ČT ?? V unikátním bronzovém vědru
Vědci objevili zbytky prosa, ze kterého se zřejmě vyráběl rituální alkoholick­ý nápoj FOTO ČT V unikátním bronzovém vědru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia