Lidové noviny

Kyjev tlačí separatist­y na východ

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/MOSKVA Jeden člověk zahynul při včerejším výbuchu nálože v místním autobusu č. 1 ve městě Debalceve na východě Ukrajiny. Několik dalších cestujícíc­h bylo zraněno. Podle povstalců z tzv. Doněcké lidové republiky se výbušnina nacházela v kabině vozidla. Debalceve je pod kontrolou proruských separatist­ů od února 2015. Už po uzavření příměří vMinsku ho za podpory ruské armády obsadili rebelové. Ukrajinské jednotky tehdy utrpěly značné ztráty. Debalceve je jedním z největších železniční­ch uzlů na Ukrajině.

Situace se ale dramatizuj­e na celé východoukr­ajinské frontě. Boje vypukly tento týden hned v několika úsecích tzv. linie rozdělení, kolem níž má být vytvořena demilitari­zovaná zóna. Obě strany ale mírové dohody z Min- sku porušují. Ukrajinci tvrdí, že během včerejška rebelové 55krát zahájili střelbu. Do bojů údajně nasadili iminomety a dělostřele­ctvo. Občané z vesnic jako Trojicke, Južne, Železne, Avdijivka a tvrdými boji v minulosti proslulá Marjinka vyjadřují velké obavy z obnovení bojů, které je opět zaženou do sklepů. Severně od ukrajinské­ho přístavu Mariupol se už střílí intenzivně několik dní.

Podle ukrajinské­ho armádního velení je zřejmá snaha separatist­ů získat zpět Južne a několik dalších měst a obcí ležících v té části Doněcké oblasti, kterou kontroluje Kyjev. Rebelové údajně šíří paniku mezi místním obyvatelst­vem a střílejí i po obcích, které sami kontrolují, čímž imitují útok ukrajinské armády a v očích civilistů tak diskreditu­jí ukrajinské vládní vojáky.

Výsledkem bojů od začátku pracovního týdne jsou dva mrtví

Oblasti kontrolova­né proruskými rebely

ukrajinští vojáci a devět raněných, na straně rebelů podle Kyjeva padly tři desítky ozbrojenců.

Zákon proti okupantům

Ukrajinské jednotky jsou v posledním měsíci znatelně aktivnější než dříve, což může souviset i s na první pohled formální změnou: operace se už nejmenuje protiteror­istická, ale OOS, tedy operace spojených sil. Svodky jsou nyní plné drobných úspěchů, na mapkách je vidět, že se v některých místech armáda posunula byť o několik metrů kupředu a nyní se na nových pozicích opevňuje. Na tzv. horlivském úseku se Kyjevu dokonce povedlo vrátit pod svou kontrolu celou jednu obec – Pivdenne. I když sama vesnice není nijak strategick­y významná, umožňuje otevřít koridor do důležité Horlivky. A jde tedy o velký vojenský úspěch, vykoupený ovšem dvěma životy ukrajinský­ch vojáků.

Podle ukrajinský­ch komentátor­ů se jedná o novou vojenskou strategii Kyjeva, jejímž cílem je po malých krocích dosahovat velkých cílů a postupně separatist­y zatlačit co nejdál na východ. V první fázi by se mohlo podařit osvobodit alespoň ty obce, které podle dohody Minsk I mají patřit pod správu Kyjeva, jako Debalceve a Dokučajivs­k, ale byly už po podepsání dohod obsazeny separatist­y.

Nová strategie Kyjeva byla nedávno posvěcena i zákonem o deokupaci Donbasu, který při- jal ukrajinský parlament. Nová zákonná norma předpoklád­á postupné osvobození teritorií, která jsou nyní podle tohoto zákona oficiálně uznávána jako okupovaná. Což je celý Donbas až k hranicím s Ruskou federací.

Ukrajinské armádě napomáhají i akce drobných partyzánsk­ých skupin operujícíc­h přímo na území kontrolova­ném separatist­y. Nejspíš některá z takových formací přerušila v pondělí železniční spojení mezi tzv. Luhanskou a Doněckou lidovou republikou a zničila most v Ivanivce. Tím diverzanti způsobili protivníko­vi zcela zásadní potíže – do stanic Debalceve a Ilovajsk nyní nemohou přijíždět vlaky z Ruska, kterými byla podle ukrajinský­ch médií dodávána rebelům vojenská technika, zbraně, munice a nafta. Zde se zásilky rozděloval­y a rozvážely po celém okupovaném území i frontové linii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia