Lidové noviny

Berlín dá na běžence 80 miliard

Náklady na běžence (2017)

- BERLÍN

Počty uprchlíků, kteří přišli do Německa, sice v minulých letech klesly. Přesto ale zůstává otázka migrační a azylové politiky stále žhavým tématem.

Oficiální čísla hovoří o tom, že od roku 2015, kdy postihla Evropu migrační krize, dorazilo do Německa 1,4 milionu lidí, kteří tam požádali o azyl.

Minulý týden vláda v Berlíně uvedla, jak vysoké náklady s tím byly spojeny. Ze zprávy, kterou uveřejnil deník Bild, vyplývá, že v roce 2017 vynaložila na uprchlíky 20,8 miliardy eur (534 miliard korun). V předchozíc­h dvou letech to byly 43 miliardy eur. Jenom pro srovnání: výdaje na obranu loni činily 38,5 miliardy eur.

Do sumy se promítají náklady na ubytování a jazykové a integrační kurzy, které by běženci správně měli absolvovat. Částka ale zahrnuje i výdaje souvisejíc­í s výplatou podpor v rámci systému sociální pomoci známého jako Hartz IV. Bild pak cituje z vládních odhadů, podle nichž by v příštích čtyřech letech mohly celkové náklady na běžence dosáhnout nejméně 80 miliard eur.

Tato čísla ovšem nemusejí být konečná. Zahrnují totiž pouze prostředky, s nimiž se počítá v rámci spolkového rozpočtu. Například nejsporněj­ší část migrační politiky Příjem, registrace bydlení běženců: 1,07 miliardy eur

Integrační a jazykové kurzy: 2,64 miliardy eur

Sociální podpora (Hartz IV): 3,69 miliardy eur

Péče o nezletilé běžence: 3,95 miliardy eur

Podpora pro rozvojové programy v jiných částech světa: 6,7 miliardy eur

v podobě nákladů na soudní procesy, jimiž se snaží odmítnutí žadatelé o azyl zabránit vyhoštění, je financován­a spolkovými zeměmi.

Desetina vyhoštěnýc­h

Během loňského roku posuzovaly německé úřady 600 tisíc žádostí, z nich ve 230 tisících případech rozhodly zamítavě. Reálně vyhoštěno bylo ale pouze 24 tisíc lidí.

Především konzervati­vním politikům se zdají být tato čísla příliš nízká. Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, jenž byl až do le- tošního jara bavorským premiérem, si jako jeden ze svých cílů vytyčil zvýšit počet úspěšných repatriací.

Za tímto účelem hodlá od podzimu postupně zřídit po celé zemi síť speciálníc­h azylových center. V nich byl měli být přijati a registrová­ni všichni lidé, kteří chtějí v Německu požádat o azyl. Ti, jimž bude vyhověno, mají být rozděleni mezi jednotlivé obce. Odmítnutí žadatelé naopak vyhoštěni. Seehofer si od toho slibuje urychlení schvalovac­ího řízení, které v loni trvalo průměrně necelých jedenáct měsíců.

Před několika týdny se postaral o rozruch Seehoferův stranický kolega a šéf poslanců bavorských křesťanský­ch sociálů (CSU) ve Spolkovém sněmu Alexander Dobrindt. V rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag prohlásil, že „v Německu existuje agresivní antivyhošť­ovací odvětví“, jež podkopává autoritu státu.

Děje se tak údajně tím, že přibývá pokusů zvrátit soudní cestou rozhodnutí úřadů o neudělení azylu. Do toho jsou podle Dobrindta zapojeni specializo­vaní právníci i některé lidskopráv­ní organizace.

Proti rozhodnutí­m úřadů se obrátí na soudy tři čtvrtiny žadatelů, přičemž ve 22 procentech jim dají soudy za pravdu. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia