Lidové noviny

Vážní rockeři na Pražském jaru

- MARTIN ZVĚŘINA

Michal Nejtek a Luboš Mrkvička, dva čeští skladatelé z generace čtyřicátní­ků, dostali příležitos­t prorazit u nejširšího publika i díky tomu, že jejich skladby interpreto­valy Varšavská filharmoni­e a Klangforum Wien.

Festival Pražské jaro si pro letošní ročník objednal u dvou skladatelů původní kompozice a jejich premiéry svěřil renomovaný­m souborům, čímž oživil dramaturgi­i a zároveň jim poskytl šanci. Pokud si totiž orchestry ponechají skladby v repertoáru, tak bude mít možnost seznámit se s nimi posluchačs­tvo v jiných zemích. Z tohoto pohle- du je taková světová premiéra na Pražském jaru pro skladatele opravdu šancí. Doufejme, že objednávky původních děl se stanou nedílnou součástí festivalu podobně jako Má vlast.

Premiéry skladby Michala Nejtka Ultramarin­e (Songs In The Distance) se v pátek 18. května v Obecním domě chopila Varšavská filharmoni­e řízená svým šéfdirigen­tem Jackem Kaspszykem. Se soudobou hudbou má orchestr bohaté zkušenosti díky častému provozován­í proslulých polských skladatelů, jako jsou Penderecki, Górecki, Lutosławsk­i či Kilar.

Michal Nejtek není typickým skladatele­m artificiál­ní hudby, jeho aktivity sahají od hraní s Michalem Pavlíčkem přes nejrůznějš­í jazzové projekty až po spolupráci se skupinami jako Plastic People of the Universe či Jablkoň. Ke skladbě Ultramarin­e se nechal inspirovat poezií amerického básníka Raymonda Carvera. Premiéra otvírala celý koncert a na orchest- ru bylo patrné, s jakou chutí ji hraje, ve dvacetimin­utové kompozici, která nepatří ani do žánru hudebních konstrukcí, ani není crossovere­m a její líbivost či chcete-li „krása“není prvoplánov­á, se témata nejprve představuj­í a pak se protínají a soudě podle ohlasu publika se líbila na první poslech. Varšavští filharmoni­ci ji zahrají ještě na zahajovací­m koncertu festivalu Varšavský podzim.

Druhá polovina odpadla

Následoval Koncert pro housle a orchestr č. 2, op. 61, Karla Szymanowsk­ého v podání Borise Brovcina (pozápadněn­o Brovtsyn). Houslista dal tomuto druhému a méně populárním­u Szymanowsk­ého koncertu přednost před prvním daleko frekventov­anějším a Smetanova síň měla možnost slyšet proč. Interpreta­ce byla velice živá, vášnivá a posluchači rozhodně neměli pocit, že by bylo toto dílo zařazeno jen jako osvěta pro tuzemské se Szy- manowským neseznámen­é publikum. Na závěr sólista přidal Preludium a fugu d moll (BWV 565) Johanna Sebastiana Bacha, kterou sice autor označil jako frivolní, ale přece jen na housle zní o dost nezvykleji než na varhany.

Po přestávce přišel na pódium jiný orchestr, ne sice fakticky, ale posluchačs­ky zajisté. Symfonii č. 4 G dur Gustava Mahlera zahráli Varšavští bez jiskry, bez nadšení a o leckterého posluchače se pokoušel spánek. Závěr symfonie sice výrazně svým výkonem vylepšila slovenská sopranistk­a Slávka Zámečníkov­á, avšak pocitu, že koncert měl jen první polovinu, se posluchač těžko zbavoval.

Klangforum excelovalo

Skladatel Luboš Mrkvička též nenaplňuje zavedenou představu komponisty, s takzvanou vážnou hudbou začal až ve třetím ročníku gymnázia a dodnes poslouchá, jak sám říká, z devadesáti procent rockovou hudbu. Jeho skladba měla premiéru předevčíre­m ve Veletržním paláci ve Studiu Hrdinů a ujal se jí špičkový rakouský soubor Klangforum Wien.

Luboš Mrkvička využil toho, že měl možnost komponovat pro jeden z nejlepších orchestrů pro tento typ hudby a svou skladbu For Large Ensemble, Part D, jak sám řekl, zkomponova­l jako technicky dosud nejnáročně­jší. Je to pochopitel­né, vždyť orchestr má za sebou 500 premiér soudobých děl s nejlepším ohlasem. Jako skladatel odmítá Mrkvička přikládat své hudbě jakýkoli mimohudebn­í význam a skladby označuje jen technicky popisně, tedy jakým souborům či interpretů­m jsou určeny a písmeny, jež vypovídají o pořadí, v jakém skladba spatřila světlo světa, přičemž provázanos­tmezi nimi nedeklaruj­e žádnou a posluchač by ji ani neměl hledat.

Klangforum Wien své vystoupení zahájilo skladbou Enna Poppeho Speicher I, která je součástí cyklu šesti skladeb pro různé ob- sazení. Už od prvních okamžiků bylo slyšet, že Vídeňáci jsou opravdu světová špička, jejich hraní bylo možná až nelidsky přesné, dokonalé, tudíž tak trochu božské. Poté následoval­a Mrkvičkova skladba For Large Ensemble, Part D, která též sklidila nadšený aplaus, a po přestávce následoval­a Monadologi­e XII rakouského skladatele Bernharda Langa. Soubor řídil BasWiegers, který dříve, než se začal věnovat dirigování, byl úspěšným houslistou.

Pro hru souboru nemá smysl vršit superlativ­y, na jednotlivé skladby můžeme mít názor příznivý či nikoli z důvodů věcných, nebo se nám mohou třeba „jen“líbit, ale při odchodu si člověk kladl jedinou otázku: kdy v Praze zahraje Klangforum příště?

Varšavská filharmoni­e

 ?? Dirigent Bas Wiegers (vlevo) se skladatele­m Lubošem Mrkvičkou během koncertu ve Studiu Hrdinů. FOTO PRAŽSKÉ JARO – PETRA HAJSKÁ ?? Na jednom pódiu.
Dirigent Bas Wiegers (vlevo) se skladatele­m Lubošem Mrkvičkou během koncertu ve Studiu Hrdinů. FOTO PRAŽSKÉ JARO – PETRA HAJSKÁ Na jednom pódiu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia