Lidové noviny

Náš přítel Mark

Šéf Facebooku se po USA snaží chlácholit i Evropu

-

Pracovní místa, pomoc malým a středním podnikům lépe hledat zákazníky, sdílené hodnoty svobody slova, liberální demokracie a lidských práv a samozřejmě láska k technologi­ím. Podobnými sladkými řečičkami se snažil včera navečer chlácholit zakladatel a šéf největší světové sociální sítě evropské zákonodárc­e. Po výslechu v americkém Kongresu a britské Dolní sněmovně se Mark Zuckerberg uvolil na své „omluvné tour“předstoupi­t i před europoslan­ce.

Slyšení se neslo už předem v nervozním duchu. Původně mělo být uzavřené veřejnosti, čehož zalitovala veřejně i naše eurokomisa­řka Jourová. Nezdvořile a arogantně ji – na jiné sociální síti Twitter – okřikl předseda europarlam­entu. Italského hulváta by měli společnými silami a s pořádnou ostudou vyhnat všichni slušní europoslan­ci v čele s těmi českými. Především ale Antonio Tajani ukázal, jak moc si neví rady a bojí se, že mu mnohem kompetentn­ější česká komisařka ukradne důležitou show. Příští rok ho čekají volby a všichni se potřebují ukázat hlavně ve velkých zemích, jako je Francie a Německo, kde jsou lidé na své soukromí opravdu citliví.

Právě otázka, jak Facebook zajistí, aby jeho reklamní platforma nemohla sloužit manipulaci voleb, je jednou z hlavních. Zuckerberg by měl jasně říct, kdo ve firmě za únik dat do Cambridge Analytica odpovídá a jaká opatření přijali, aby se to neopakoval­o. A v neposlední řadě, jak se firma vypořádá s GDPR, protože jsme ještě neslyšeli, třeba jak konkrétně budou spolupraco­vat s menšími úřady pro ochranu údajů, jako je ten český. Jasná slova, ne sladké řeči přinesou Markovi – jak se v jeho síti říká – přátele. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia