Lidové noviny

Bouřit se je správné

-

Sté výročí Velké války dává příležitos­t vrátit se k polozapome­nutým událostem. Jednou z nich byla vzpoura vojáků náhradního praporu 7. střeleckéh­o pluku v Rumburku, která vypukla 21. května 1918. Vojáci, převážně čeští navrátilci z ruského zajetí, odmítli poslouchat své velitele, protože již měli dost šikany a katastrofá­lního zásobování potravinam­i. Nechtěli znovu bojovat v konfliktu, který nepovažova­li za svůj. V Rusku se stali svědky revoluce a mnozí z nich zřejmě věřili, že podmínky jsou pro ni zralé i v Rakousku.

Nebyly. Tažení vzbouřenýc­h vojáků na Prahu zastavily loajální jednotky. Vůdcové vzpoury byli odsouzeni k smrti a zastřeleni. Dějinný paradox představuj­e fakt, že na obnovení pořádku se podíleli rovněž Češi, v té době ještě loajální své uniformě.

Za první republiky byli hrdinové rumburské vzpoury vyzdvihová­ni jako bojovníci za český národ. Dějiny jsou tvárné, takže ti samí lidé mohli po roce 1948 získat aureolu mučedníků boje za sociální spravedlno­st. Dějiny jsou ale také nespravedl­ivé, takže po roce 1989 se o Františku Nohovi, Stankovi Vodičkovi, Vojtěchu Kovářovi a sedmi jejich druzích, zastřelený­ch 29. května 1918 v Novém Boru, přestalo mluvit úplně. V kni- hách o první světové válce je jim věnováno maximálně několik vět. Proč o nich ostatně psát podrobněji, když podobných vzpour proběhla v rakousko-uherské armádě v té době celá řada a všechny byly rychle potlačeny? A každý den umíraly stovky lidí v bojích. Poslední rakouská ofenziva na Piavě si v červnu 1918 vyžádala za týden 12 tisíc mrtvých, 81 tisíc zraněných a 25 tisíc pohřešovan­ých.

I v zázemí, kterému se vyhnuly fronty, byla situace příšerná, zemi hrozil hladomor. Lidové noviny psaly v den vypuknutí rumburské vzpoury, že před masnou tržnicí ve Vídni stála od časného rána fronta několika desítek tisíc lidí, převážně žen. Mnohé z nich v tlačenici omdlévaly. O kus dále pak čteme zprávu o tom, že se v hlavním městě mocnářství otrávilo a zemřelo několik lidí po požití nespecifik­ované náhražky špenátu.

Lidové noviny psaly v den vypuknutí rumburské vzpoury, že před masnou tržnicí ve Vídni stála od časného rána fronta několika desítek tisíc lidí, převážně žen. Mnohé z nich v tlačenici omdlévaly.

Poučení z rumburské vzpoury by se dalo formulovat do věty, že bouřit se je správné, ale jen ve správný čas. V tom se ostatně Češi ukázali být ve 20. století mistry. Převraty a vzpoury tu až na výjimky propukaly až v době, kdy se nedalo o jejich úspěchu pochybovat. A také, že rozčilení není program, jak říkával Masaryk. Emoce a svaté rozhořčení hýbou dějinami jen tehdy, pokud je s nimi spojený také nějaký racionální plán. Co budeme dělat zítra? Jak přesvědčím­e nesouhlasí­cí a váhající, aby se k nám přidali? A co budeme dělat, pokud se k nám nepřidají? To jsou otázky, které si musí klást každý odpovědný politik i dnes, kdy špatné rozhodnutí již nevede před popravčí četu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia