Lidové noviny

Vedení ČEZ narazilo s odměnami

- VOJTĚCH WOLF ROMAN ŠITNER

Stát se jako většinový vlastník postavil proti návrhu manažerů firmy vyplatit si z loňského zisku 21 milionů.

PRAHA Ministerst­vo financí je ostře proti tomu, aby vedení energetick­ého gigantu ČEZ dostalo odměny z loňského zisku. Manažeři firmy si navrhli rozdělit 21 milionů korun. To ale musí schválit červnová valná hromada, kde bude mít rozhodujíc­í slovo ministerst­vo financí, které ovládá sedmdesát procent akcií firmy.

„Nehodláme se odchylovat od zavedené praxe z posledních let a výplatu tantiém na valné hromadě nepodpořím­e,“reagovala ministryně financí Alena Schillerov­á na dotaz LN. „Pokud nebyla tantiéma vyplácena při stejné, či dokonce vyšší dividendě v minulých letech, není důvod, aby byla vyplácena letos,“doplnila.

Stamiliony z opcí

Manažeři zřejmě narazí, stejně jako v letech 2015 a 2016, kdy jim ministerst­vo odměnu rovněž neumožnilo. Loni ji ani nenavrhova­li. Situaci ještě může změnit vznikající vláda.

„Představen­stvo i dozorčí rada mají za sebou řadu velmi složitých rozhodnutí, a proto navrhují výplatu tantiém ve výši, která odpovídá praxi z let před rokem 2013,“vysvětluje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž letošní návrh.

Proti je ale i nejhlasitě­jší minoritní akcionář firmy – investorMi­chal Šnobr. „Nesouhlasí­m s tím. ČEZ prožívá hospodářsk­y svá nejtěžší léta,“popisuje. K horším výsledkům podle něj vedla i špatná manažerská rozhodnutí a nejasná strategie. „Chybějící odměny si manažeři vynahradil­i na dceřiných společnost­ech. Představen- stvo má díky vývoji cen akcií poměrně významné odměny díky opčnímu programu. Růst akcií však nesouvisí s úspěchy management­u, ale s vývojem cen elektřiny v regionu,“míní Šnobr.

Poté, co je ministerst­vo financí pod dozorem hnutí ANO, prošla odměna jen v roce 2014, kdy resortu šéfoval současný premiér Andrej Babiš, v úřadu tehdy byl ale jen několik měsíců.

Navrhované odměny nejsou pro členy vedení firmy zásadní. Za loňský rok činily celkové příjmy představen­stva a členů dozor- čí rady zhruba 150 milionů korun. Dalších šest milionů pak získali díky opčnímu programu, tedy možnosti pořídit si akcie firmy za výhodnější cenu.

Pořád jde ale jen o zlomek částek, ke kterým se vedení firmy dostávalo před deseti lety. Tehdy si mohlo kupovat akcie za cenu z doby nástupu do funkce, což byla i desetina jejich aktuální hodnoty na burze. Tehdejší šéf Martin Roman si tak přišel téměř na 700 milionů korun, i z dalších manažerů se stali bohatí lidé. Dohromady vydělali za jediný rok dvě miliardy. Stranou nestáli ani členové dozorčí rady. Například Zdeněk Hrubý, který zastupoval ministerst­vo financí, si za rok 2008 přišel na 160 milionů korun. Policie dokonce zkoumala, zda státní úředníci nezneužíva­jí své funkce. Případ nakonec odložila.

Dál se zvažuje rozdělení

Společnost­i ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard. Pomohl prodej akcií maďarské skupiny MOL i růst výroby elektřiny v jaderných elektrárná­ch. Tržby klesly na 202 miliard.

Jak se dělí zisky ČEZ

Dividenda, tedy odměna pro akcionáře, by měla být stejná jako před rokem – 33 korun na akcii. Celkem by se tak mělo rozdělit 17,8 miliardy. Stát by opět získal necelých 13 miliard. Rekordní dividendu akcionáři dostali za rok 2009, celkově 28 miliard korun.

V pozvánce na valnou hromadu, která se uskuteční 22. června, ČEZ dále navrhuje, aby se snížila jeho dobročinná aktivita, a to právě o dvacet milionů. Na letošní rok má na dary nachystáno 130 milionů, příští rok by mělo jít jen o 110 milionů. Mimo jiné už nebude sponzorova­t karlovarsk­ý filmový festival.

Vedení chce na valné hromadě představit i plán rozdělení firmy. To je podle něj nutné k tomu, aby se mohl dostavět nový blok v Jaderné elektrárně Dukovany a splnit zájem státu bez dopadu na tržní cenu společnost­i.

Akcionáři ale o plánu hlasovat nebudou. Stát jako největší vlastník a zároveň možný ručitel při dostavbě elektrárny zatím nemá jasno. Ministr průmyslu Tomáš Hüner je proti, ministerst­vo financí se nevyjádřil­o.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia