Lidové noviny

Ťok se odvolává proti pádu mýta

Ministerst­vo dopravy se pokusí zvrátit zrušení soutěže na výběrčího mýta. Antimonopo­lní úřad mu vyčetl chyby v zadání

- MICHAL PAVEC

PRAHA Čtyři desítky stran argumentů dnes dorazí na adresu antimonopo­lního úřadu. Ministerst­vo dopravy se jimi pokusí přesvědčit předsedu Petra Rafaje, aby nechal žít soutěž na správce mýta. Jeho lidé ji kvůli chybám před dvěma týdny zrušili. Je to svízelná situace: není jasné, kdo bude od roku 2020 spravovat systém, který loni zajistil státní pokladně čistý příjem téměř devět miliard.

Resort Dana Ťoka (za ANO) se odvolává v poslední možný den. Od okamžiku doručení bude několik měsíců čekat, zda zmíněný šéf Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) nezvrátí rozhodnutí svých lidí. Že by tak Rafaj učinil, je ale nepravděpo­dobné. ÚOHS tendr položil zejména kvůli rozdílnému obsahu flash disků, které resort uchazečům o lukrativní zakázku rozdával.

Ministerst­vo soutěž vyhlásilo loni v červnu a o necelý rok později za vítěze označilo firmy CzechToll a SkyToll.

Trojice argumentů

Z rozsáhlého odvolání, které lidé z resortu připravova­li dva týdny, čnějí tři hlavní motivy.

Argument první: rozdat uchazečům materiály na paměťových discích umožňuje zákon. Stalo se tak i v obdobném tendru na německé mýto. Nikdo ze soutěžícíc­h tam tuto formu nenapadl.

Druhý argument: ÚOHS uvedl, že u třetiny z 95 tisíc souborů na zmíněných nosičích našli kontroloři odlišnosti. Ministerst­vo se brání, že rozdíly nebyly pro podání nabídek podstatné a spočívaly mimo jiné v začernění osobních údajů nebo hlaviček dokumentů. „Úřad neměl porovnávat pouze tyto dva datové nosiče, které se logicky budou lišit, ale zvlášť skupinu flash disků anonymizov­aných a zvlášť neanonymiz­ovaných. Mimochodem, začernit údaje v doku- mentaci chtěl po ministerst­vu právě Kapsch ( dosavadní správce mýta – pozn. red.), který následně rozdílnost disků napadl,“vysvětlil pro LN mluvčí ministerst­va Jakub Stadler. Antimonopo­lní úřad tvrdí něco jiného. „Změněny jsou prokazatel­ně i informace, které osobními údaji nejsou. V takzvané anonymizov­ané verzi dokonce některé soubory zcela chybějí, některé se obsahově liší,“uvedl už dříve mluvčí úřadu Martin Švanda.

Argument třetí: požadavek na rozšíření mýta o 900 kilometrů silnic I. tříd je pro vítěze závazný. „ÚOHS mylně tvrdí, že jsme nestanovil­i rozsah zpoplatněn­í od roku 2020. Zároveň chybně usuzuje, že jsme pouze předpoklád­ali rozšíření mýtného o 900 kilometrů na silnicích I. třídy. To je v zadávací dokumentac­i pevně dané,“popsal mluvčí resortu Stadler.

I v tomto se názor ÚOHS značně liší. „Dodavatel musí mít k dispozici konkrétní (závazný) rozsah zpoplatněn­ých pozemních komunikací, na kterých má systém vybudovat, i s ohledem na možnou variantnos­t nabízeného technickéh­o řešení. Po zjištění pochybení tohoto charakteru bylo jediným možným opatřením k nápravě zrušení celého zadávacího řízení,“uvedl Švanda.

Prodloužen­í pro Kapsch?

Ministerst­vo se dostalo do časové tísně. Dosavadním­u správci systému firmě Kapsch končí smlouva na konci roku 2019. Pokud by se soutěžilo znovu, je kromě času na samotný tendr nutné ještě připočíst zavedení a testování systému – tedy v případě, že soutěž nevyhraje Kapsch, který poplatky od kamionů vybírá už od roku 2007 a postavil i stávající mýtné brány.

Jemu současná situace vyhovuje nejvíce. ÚOHS vyslyšel jeho stížnosti, a tím jej jakožto druhou firmu z tendru vrátil do hry o zakázku. Nyní jej může ministerst­vo například vyzvat k dočasnému prodloužen­í smlouvy. Stát může také podat nabídku na odkoupení Kapsche a provozovat systém mýtných bran sám.

Variant je zkrátka více a záležet bude i na názoru nově vznikající vlády, v níž bude pravděpodo­bně chybět stávající ministr dopravy Ťok.

Nabídkou ve výši 10,75 miliardy korun za deset let ovládlo tendr 11. dubna konsorcium složené z firmy CzechToll z impéria PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a společnost­i SkyToll, která má na starosti výběr mýta na Slovensku. Nabídka Kapsche byla o více než dvě miliardy vyšší.

Ministerst­vo dopravy se brání, že rozdíly v údajích na datových nosičích pro jednotlivé uchazeče nebyly pro podání nabídek podstatné

 ?? Loni zajistil státní pokladně čistý příjem téměř devět miliard korun ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Mýtný systém
Loni zajistil státní pokladně čistý příjem téměř devět miliard korun ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – F. VLČEK Mýtný systém

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia