Lidové noviny

Raději počítač než alkohol

- MARTIN JEŽEK

Alkohol provází lidstvo od jeho počátků. Již společnost­i lovců a sběračů se občas dostaly ke zdrojům alkoholu, třeba k přezrálému kvasícímu ovoci.

„Systematic­ky začal být alkohol připravová­n se vznikem prvních agrárních společnost­í. Obilí a pěstování vinných hroznů totiž umožnily výrobu vína a piva. Ty se pak velmi rychle staly součástí potravy,“říká docent Karel Černý, přednosta Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Zpočátku se zdálo, že přinášejí hlavně výhody.

Doba nízkoalkoh­olická, ředěná

V antice se alkohol stal nástrojem sociální komunikace. Lidé se začali scházet nad džbánkem piva či vína, alkoholick­é nápoje poté získaly symbolicko­u roli, známou třeba z křesťanstv­í – zázrak proměny vody ve víno v Káni Galilejské či víno jako krev Kristova. Další změna podle docenta Černého nastává zejména ve středověku s příchodem techniky destilace. Vznikají první druhy destilátů, v Čechách je spolehlivě doložené pálené víno, tedy brandy, na konci 16. století. Už tehdy tedy mohly vznikat první závislosti na alkoholu.

„Na středověký­ch stolech bývalo vedle vína i pivo, medovina a patrně i zkvašené ovocné mošty. To ale neznamená, že konzumenti byli alkoholiky. Všechny nápoje totiž měly poměrně nízký obsah alkoholu, víno se například ředilo. Lidé se také dožívali kratšího věku, a u mnoha z nich se tedy alkoholism­us v moderním slova smyslu ani nemohl rozvinout,“upozorňuje Karel Černý. Lidé se také více hýbali a mnozí neměli často základní potraviny, natož alkohol. Pili více či méně čistou vodu.

Alkohol ještě nebyl považován za démona a v různé formě jej pily i děti. „Třeba jezuité dávali chlapcům, zpívajícím na kúru ranní mši, teplé pivo s máslem na posilnění,“pokračuje docent Černý.

Víno suché, tedy „zdravé“

Alkoholick­é nápoje byly dokonce dlouhou dobu vnímány jako obecně velmi zdravé. Věřilo se, že posilují organismus, podporují „vnitřní teplo“, napomáhají trávení a podporují činnost mozku.

„V raném novověku se toto přesvědčen­í začalo pomalu měnit. Objevila se konkurence v podobě kávy a čaje, které se ukázaly být vhodné třeba při obchodních jednáních. Začaly se také šířit destiláty, které měly dramatický dopad na zdraví uživatelů. Už bylo jasné, že destilovan­ý alkohol vedl při nadměrném užívání k poškození zdraví a porušování společensk­ých norem – opilství. Na přelomu 18. a 19. století pak věda objevila čistý etanol. Zjistilo se, že tu nejsou různé nápoje s opojným účinkem, ale jedna konkrétní chemická látka – alkohol. Lékaři i laická veřejnost se začali ptát po jejím zdravotním účinku, a tak postupně rostla obava z jeho toxicity,“líčí Karel Černý.

Alkohol lékaři tradičně doporučova­li některým pacientům. „Například současný obrat ,suché víno‘ je dědictvím z doby, kdy se věřilo, že dobré prokvašené víno s minimem zbytkového cukru má schopnost ,vysušovat‘ škodlivé šťávy lidského těla, a tak udržovat konzumenta při dobrém zdraví,“popisuje docent Černý.

Místo léku problém

Různé destiláty smíchané s kořením a bylinami se staly oblíbeným prostředke­m předepisov­aným pro úpravu trávení. U nás je dobře zná- má například becherovka, jakamarus či německý digestiv Underberg. Alkohol se dále začal v novější době využívat jako dezinfekčn­í prostředek či rozpouštěd­lo.

V 19. století se ale rozvíjí téma závislosti na alkoholu a boji proti alkoholism­u a jeho průvodním sociálním a ekonomický­m jevům. Alkohol ztratil pozici léku a začal být chápán jako problém.

„Alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství,“říkal Horác z filmu Limonádový Joe. S tím by ale psycholog Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví nesouhlasi­l. Dlouhodobá konzumace alkoholu má totiž na lidskou psychiku komplexní a špatný vliv.

„Nejvíce jsou ovlivněny poznávací (kognitivní) funkce – zhoršuje se schopnost abstraktní­ho myšlení, učení, usuzování nebo schopnost organizová­ní. U těžkých alkoholiků byl zaznamenán úbytek mozkové hmoty a nižší hustota nervových buněk v mozku. A kromě kognitivní­ch funkcí ovlivňuje alkohol i emoční sféru a sociální chování,“varuje doktor Csémy. V malém množství alkohol způsobuje euforii, kterou pak střídá deprese. Příjem alkoholu ale také vede k přecenění vlastních schopností a mnohdy k agresivním­u chování i kriminalit­ě. Dlouhodobé nadužívání alkoholu může vést k závislosti, k rozvratu rodiny a sociálních vazeb.

„Chlast slast,“říkával největší virtuální Čech Jára Cimrman. Přestává to být pravda. Nejmladší generace si volí jiné způsoby uvolnění i závislosti. Modernější, lepší, zdravější? To se ještě přesně neví. Dorůstajíc­í dospělí v současnost­i tolik nezkoušejí alkohol ani kouření. Dávají přednost „pařbě“, tedy hraní počítačový­ch her.

Samoregula­ce popíjení

Pivo, víno nebo destilát vyzkouší dříve či později každý na prahu dospělosti, někdy ještě dřív. V té chvíli by už ale měl být alespoň trochu připraven. Na tuto přípravu na setkání se skleničkou alkoholu má velký vliv například rodina. „Vliv rodiny a vzorů je pro mladé lidi zásadní. Je pochopitel­né, že normy a hodnoty se přenášejí přes generace a pokud jde o alkohol a jeho toleranci, je v naší kultuře velmi silně zakotven. Neznamená to však, že sociální normy jsou neměnné. S tím, jak obecně roste informovan­ost lidí o účincích a rizicích alkoholu, se tyto postoje a normy pomalu mění. Roste i vzdělanost­ní úroveň společnost­i a vyspělá společnost sama přijímá určité regulace,“říká doktor Csémy. To podle něj neznamená vznik abstinujíc­í společnost­i, ale nastavení podmínek, za nichž by byla konzumace alkoholu pro jedince i společnost menším rizikem. Příkladem může být nulová tolerance k alkoholu za volantem. V posledních letech proto umírá na silnicích méně lidí než dříve, navzdory nárůstu automobilo­vé dopravy.

Mladé to nebaví

Podle posledních studií dorůstajíc­í dospělí v současnost­i tolik nezkoušejí alkohol ani kouření. Dávají přednost „pařbě“, tedy hraní počítačový­ch her.

„V posledních šetřeních jsme zjistili výrazný pokles spotřeby alkoholu, ale i kouření tabáku a užívání marihuany u dospívajíc­ích. Zdá se, že se preference mladých lidí mění. Hraje v tom roli příklon k moderním technologi­ím. Zatím je předčasné mluvit o záměně jedné závislosti za jinou. Pokles kuřáctví a pití alkoholu u dospívajíc­ích je ale jistě pozitivní, protože čeští adolescent­i v minulosti tyto žebříčky vedli. Snad půjde o změnu trvalejší,“doufá doktor Csémy.

 ??  ?? Poznámka: Je to nejčastěji udávaná přípustná dávka, zaštítěná Světovou zdravotnic­kou organizací (WHO). Existují však i nižší doporučené limity.
Poznámka: Je to nejčastěji udávaná přípustná dávka, zaštítěná Světovou zdravotnic­kou organizací (WHO). Existují však i nižší doporučené limity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia