Lidové noviny

Z nectnosti se stala nemoc

-

Tohle napsal T. G. Masaryk před více než stoletím: „Mluvíme-li o alkoholism­u, neběží o objekt, víno, pivo nebo kořalku, nýbrž o pijící subjekt, o duchovní a duševní stav pijáka, jak se následkem pití vyvíjí, a to individuál­ně a dědičně; běží o celé psychické bytí pijáka, o celý jeho charakter a životní názor, ne o objekt, o alkohol.“

Masaryk viděl problém psychologi­cky a sociálně, podobně jako další závažné projevy vymykající se z normy, třeba sebevraždu. Dodává: „Dělají se úsměšky a vtipy na ty, kteří nepijí, protože většina lidí pije. To jest přirozeno. Když malá minorita začíná něco, velká majorita se na to dívá s úsměškem vždycky. Ale i ty úsměšky mizejí a já v nich vždycky cítím kus přiznání. Těch úsměšků nikdo se bát nemusí, člověk se nemusí bát být v minoritě. To bylo vždy a všude. Minoritou začíná postup a pokrok. Nepokrok je v té velké mase, která dělá to, co dělali otcové.“

OČIMA LÉKAŘE

Tehdy se ještě opilec bil v prsa se slovy „já bídný hříšník“, dnes blazeovaně prohlásí: „Co chcete po nemocném člověku?!“Z alkoholism­u se podobně jako z jiných nectností stala nemoc. V průběhu věku se z puberty také stala úplně jiná entita: adolescenc­e. A v adolescenc­i začíná nemoc zvaná závislost na alkoholu. Nemoc specifická.

Když adolescent dostane infekční žloutenku, zavřou ho na infekčním oddělení, aby nikoho nenakazil. Tam se vyléčí a může jít domů. Když se však adolescent „namaže jak prase“, je to důvod ke svolání nejrůznějš­ích seskupení, ale ne ke karanténě.

Je známo, že adolescent­i houfně napodobují negativní vzory, protože to patří do repertoáru protestníh­o chování. Je rovněž známo, že potřebují patřit do svého společenst­ví a že málokdo z nich snese úsměšky shora uváděné naším prvním prezidente­m. Zejména když náš poslední prezident přiměl lékaře kolem sebe k výraznému změkčení norem i pro tuto nemoc: přes půllitru vína a pár panáků kořalky denně je vlastně ještě norma.

Pročež se nemáme co divit, že vedeme evropskou ligu jak ve spotřebě alkoholu, tak ligu dorostenec­kou, kde se k alkoholu zdárně přidává i tráva.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia