Lidové noviny

Zločince našla rodinná DNA

- JAROSLAV PETR

Příbuzní svými genetickým­i testy nechtěně udali vraha. Jeho zatčení vyvolalo diskusi o etických aspektech genetickýc­h testů, jejich zveřejňová­ní na internetu a využívání těchto databází policií.

Přes čtyřicet let unikal Joseph James DeAngelo spravedlno­sti. Teprve letos v dubnu byl třiasedmde­sátiletý důchodce zatčen a obviněn z dvanácti vražd, třiapadesá­ti znásilnění a asi sto padesáti loupeží spáchaných na různých místech Kalifornie v letech 1976 až 1986.

Veterán z války ve Vietnamu a bývalý policista brutální zločiny pečlivě plánoval. Odhodlal se k nim, až když si dokonale nastudoval zvyky svých obětí. I proto vycházelo intenzivní pátrání po sériovém vrahovi a násilníkov­i dlouhá léta naprázdno.

Poslední naděje vkládali vyšetřovat­elé do testů DNA izolované ze stop, jež po sobě pachatel zanechal na místě činu. Navzdory tisícům prověřenýc­h osob však policie stále neměla podezřeléh­o, s jehož DNA by mohla profil dědičné informace kalifornsk­ého vraha porovnat. Vyšetřovat­elé proto zapátrali na místě, kde se jim nabízely tisíce genetickýc­h profilů – ve veřejné databázi GEDmatch. Brzy narazili na slibnou stopu, která je nakonec dovedla až k Josephu Jamesi DeAngelovi.

Genetický profil na internetu

GEDmatch patří k veřejným internetov­ým databázím vytvořeným fanoušky rodokmenů. Zájemce si může nechat od některé z komerčních genetickýc­h firem stanovit profil vlastní dědičné informace a ten vloží do databáze. Speciální software pak porovná jeho profil s profily asi 850 000 lidí uloženými v databázi, vyhledá mezi nimi jeho potenciáln­í pokrevní příbuzné a ukáže mu, jaká dědičná pouta ho mohou s těmito lidmi vázat.

Policisté zadali do databáze GEDmatch genetický profil kalifornsk­ého masového vraha. Vsadili na to, že někdo z okruhu pachatelov­ých příbuzných mohl do databáze zadat svůj profil a genealogic­ký software ho odhalí. Okruh pátrání by se pak dramatic- ky zúžil na pokrevní příbuzné takto vytipovaný­ch lidí.

Detaily úspěšného tažení kalifornsk­á policie zatím nezveřejni­la. Jisté je, že se díky profilu DNA některého z DeAngelový­ch příbuzných – nejspíš bratrance nebo sestřenice – zveřejněné­mu v databázi GEDmatch nakonec ocitl v hledáčku kriminalis­tů i pachatel. Modus operandi zločinů spáchaných kalifornsk­ým masovým vrahem napovídal, že jde o někoho s vojenským či policejním výcvikem. DeAngelo splňoval obě podmínky.

Policisté se prohrabali v popelnici před domem podezřeléh­o a odnesli si dva předměty, na nichž musela ulpět DeAngelova DNA. Laboratorn­í analýzy následně potvrdily totožnost genetickéh­o profilu Josepha Jamese DeAngela s profilem kalifornsk­ého masového vraha.

Veřejný zájem versus ochrana soukromí

Spravedlno­st slavila úspěch. Postup policie však vyvolal bouřlivé diskuse. DeAngelův příbuzný umístil svůj genetický profil do databáze GEDmatch proto, aby se něco dozvěděl o sobě a svých předcích. Netušil, že tak zároveň napomůže k dopadení kalifornsk­ého masového vraha a že pachatelem hrůzných činů bude jeho blízký. Souhlasil by s tím, aby jeho DNA posloužila právě k tomuto účelu? Nikdo se ho na to neptal.

Kdyby byl u výslechu, mohl odmítnout výpověď s odůvodnění­m, že nechce Josephu Jamesovi přitížit. V tomto případě ale takovou možnost nedostal. Dokonce ani správci GEDmatch neměli tušení, že policie umístila do jejich databáze genetický profil masového vraha a využívá údaje o genetickýc­h profilech statisíců lidí k jeho odhalení.

Názory na postup policie se různí. Na jedné straně zaznívá, že závažnost zločinů je sama o osobě dostatečně pádným důvodem k porušení soukromí a prověření informací o genetickýc­h profilech. Po zveřejnění údajů o své DNA by měl člověk počítat i s tím, že se nároků na soukromí do určité míry dobrovolně vzdává.

Na druhé straně stojí veřejnost pobouřená nedávným skandálním zneužitím privátních informací z Facebooku firmou Cambridge Analytica. Ta vidí v policejním „prosévání“databá- ze GEDmatch další příklad nepřípustn­ých zásahů do soukromí.

„Dokud se nenajde pachatel, jsou všichni v databázi podezřelí,“říká k tomu expertka na kriminalis­tické testy DNA Erin Murphynová z Newyorské univerzity.

Z DNA se můžeme dozvědět i to, co znát nechceme

Hon na kalifornsk­ého masového vraha nebyl zdaleka první případ využití dat z veřejných genetickýc­h databází k pátrání po pachateli závažného trestného činu. Když byla 11. září 2003 při nákupu ve stockholms­kém obchodním centru smrtelně pobodána švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová, dostala policie pátrající po atentátník­ovi povolení nahlédnout do tamějších veřejných databází DNA.

Naopak v roce 2006 nepovolil norský Nejvyšší soud policii využít nemocniční záznamy o DNA muže podezřeléh­o z ozbrojenéh­o vloupání. Muž půl roku po spáchání loupeže zemřel. Soud rozhodl, že jako nebožtík má i nadále právo na soukromí.

Pokud někdo vloží údaje o své dědičné informaci do databází, jako je GEDmatch, musí počítat s tím, že se sice o sobě něco dozví, ale zároveň ledacos prozrazuje o sobě i svých blízkých. V době zveřejňová­ní těchto dat nemusí být jasné, co z nich dokáže genetika vyčíst za rok, za pět nebo za deset let. Svým způsobem tak člověk vyplňuje genetický bianco šek k průniku do svého soukromí všem, kdo získají k datům nějakým způsobem přístup.

Nemělo by ho zaskočit, že kromě odpovědí na otázky, které ho zajímají, se může dozvědět i věci, jež by třeba raději nevěděl. Nejeden amatérský genealog se až ze své DNA dozvěděl, že byl jako dítě adoptován nebo je nemanželsk­ým dítětem.

Ani genetické testy nejsou zcela neomylné, a nelze proto vyloučit podezírání, či dokonce obvinění nevinných. V případě kalifornsk­ého masového vraha tak policie nejprve mylně podezírala otce ženy, která zveřejnila svůj genetický profil na GEDmatch. Muž žijící v Oregonu musel poskytnout policii svou DNA a ta jej vyloučila z okruhu podezřelýc­h teprve na základě výsledku přímých genetickýc­h testů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia