Lidové noviny

Předána ocenění Učené společnost­i

-

PRAHA Učená společnost České republiky sdružující významné vědce všech oborů předala své tradiční ceny.

Její nejvýznamn­ější ocenění, Medaile Učené společnost­i za zásluhy o rozvoj vědy, letos získali dva vědci.

Profesorka Helena Tlaskalová-Hogenová se zabývá imunologií. Od roku 1962 působí v Mikrobiolo­gickém ústavu Akademie věd. Světově originální­ch výsledků se svým týmem dosáhla v oblasti slizniční (střevní) imunity a jejích proměn v průběhu vývoje člověka, což má vliv například na vznik autoimunit­ních a nádorových onemocnění.

Druhou medaili získal Mojmír Petráň, lékař a profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Spolu s kolegou Milanem Hadravským přišel v roce 1964 na myšlenku zdokonalen­í mikroskopu pro biologická pozorování živých tkání, kterou úspěšně dotáhli k patentu konfokální­ho mikroskopu s dvojitým řádkováním, jenž znamenal převrat v mikroskopi­ckých technikách a přispěl k bouřlivému rozvoji molekulárn­í buněčné biologie. Profesor Petráň patří mezi nejúspěšně­jší české vynálezce 20. století.

Další uznání, Cenu České učené společnost­i, získali dva mladší vědečtí pracovníci. Martin Hrubý z Ústavu makromolek­ulární chemie Akademie věd ji dostal za přínos ve vývoji polymerníc­h radiofarma­k a metodiky jejich použití. Zkušenosti s polymery, na něž jsou navázány chemické léky, aby se v těle dostaly na požadované místo, přenesl do oblasti nukleární medicíny.

Kamila Pacovská, odborná asistentka na katedře filozofie Fakulty filozofick­é Univerzity Pardubice získala ocenění především jako hlavní koordináto­rka návrhu vědeckého projektu Centrum pro etiku jako studium hodnoty člověka, který získal podporu Evropské unie.

Učená společnost ocenila rovněž patnáct středoškol­ských studentů a tři jejich pedagogy. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia