Lidové noviny

Dlouhé a „letní“MS

- TOMÁŠ KUBÁNEK

eští hokejisté se na příštím mistrovstv­í světa na Slovensku utkají v základní skupině se Švédskem, Ruskem, Švýcarskem, Norskem, Lotyšskem, Rakouskem a Itálií a pro fanoušky je potěšující, že tyto zápasy odehrají v Bratislavě. Dá se předpoklád­at, že Češi opět zaplaví dějiště šampionátu a vytvoří skvělou atmosféru. Paráda!

Hůř už se přijímá fakt, že se MS posune na termín 10. až 26. května, a odehraje se tak v téměř letních kulisách, kdy lidé tráví čas většinou jinak než doma u televize a sledováním sportovníh­o zápolení na ledě, který ten rok (pokud vůbec) na vlastní oči viděli tak tři měsíce zpátky.

Navíc prvních sedm duelů, tedy více než týden, čekají a doufají, že se jejich reprezenta­ce dostane do play off nebo alespoň nesestoupí. Přičemž většina favoritů více méně řeší jen to, z jaké pozice do vyřazovací fáze půjdou. Ano, i Češi už zažili dramatické boje o postup do posledních zápasů, ovšem když je šampionát v úvodu skoupý na velká překvapení, jako třeba ten letošní, upadá do stereotypn­ího sledu utkání.

Samozřejmě, Mezinárodn­í hokejová federace má z vyššího počtu zápasů větší profit a trpaslíci jistých více duelů, ale fanoušek se trochu nudí. Byť medailisté odehrají za celé MS jen o utkání víc než při minulém systému, kdy se ze čtyřčlenný­ch základních skupin kvalifikov­alo do osmifinálo­vých a z nich do play off.

Jenže při tomto systému šlo vždy po pár dnech o nějaký postup, uhrané body se přenášely dál, překvapení měla větší vliv, více než dva výpadky bývaly osudné a především šampionát přirozeně gradoval.

Těžko předpoklád­at, že se počet účastníků bude zužovat. Co teda aspoň vrátit atraktivně­jší systém zpátky? A posunout MS do hokejovějš­ího období?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia