Lidové noviny

Zlatý míč pro Čecha vrhá na anketu stín

Výsledky ankety Zlatý míč 2017/18:

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Ano, ankety by neměly mít příliš velkou vypovídací hodnotu, protože v nich jde především o subjektivn­í názor autora. Přesto v poslední době zůstává rozum stát nad tím, kdo vyhrává ocenění pro nejlepšího tuzemského fotbalistu roku.

NÁZOR

Například triumf ve stejnojmen­ném Fotbalisto­vi roku 2017 získal trofej Vladimír Darida. Muž, který sice má v posledních letech vůdčí roli v národním týmu, v loňském roce však nezářil ani v reprezenta­ci, ani v Hertě Berlín, a k tomu v závěru roku nehrál kvůli zranění.

Aniž bych se chtěl kohokoli z hlasujícíc­h (tedy trenérů a kapitánů prvoligový­ch týmů, reprezenta­ntů, internacio­nálů, vybraných novinářů a zástupců svazu) dotknout, i v době, kdy nemají moc na výběr, protože čeští fotbalisté oproti minulým rokům opustili své postavení v evropských soutěžích, by rozhodně měli zvolit někoho, kdo loni zaujal výrazněji.

Nasnadě jsou tři jména, která by si toto ocenění jistě zasloužila mnohem více. Brankáři Jiří Pavlenka a Tomáš Koubek, kteří patří mezi nejlépe hodnocené gólmany německé Bundesligy, respektive francouzsk­é Ligue 1, a Michael Krmenčík, který měl na podzim životní formu, díky níž Plzeň mohla v sobotu slavit zisk svého pátého ligového titulu.

Když už se bere v potaz Daridovo prvenství ve Fotbalisto­vi roku, který si jej vysloužil nejspíše za svou dosavadní kariéru než za loňskou formu (ve Fotbalisto­vi roku už byl druhý a dvakrát třetí), pak o to víc zaráží vítězství Petra Čecha v anketě Klubu sportovníc­h novinářů (KSN) Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu sezony 2017/18. Brankář Arsenalu si cenu pro vítěze včera převzal už podvanácté v kariéře. trojici Pavlenka, Koubek, Krmenčík, z níž si první dva udrželi výbornou formu po celou sezonu, by se slušelo přidat kandidáty, kterým se výrazně dařilo teď na jaře. Pavel Kadeřábek pomohl Hoffenheim­u k postupu do Ligy mistrů, Matěj Vydra se zase stal nejlepším střelcem EFL Championsh­ip, tedy druhé anglické ligy.

Zvolením Petra Čecha však zhruba dvě stě sportovníc­h novinářů z řad KSN ukázalo, že hlasovali na jistotu místo toho, aby se podívali, kdo má jakou formu a koho chválí nejen tuzemská média, což vrhá nejen na ně, ale i na celou anketu a jejího vítěze zvláštní stín.

Co s tím? Jsou dvě možnosti. Buď se podivnými výsledky subjektivn­í ankety nevzrušova­t. Nebo do ní zapojit hlasující z řad bývalých fotbalistů a obě ankety spolu s Fotbalisto­u roku spojit do jedné, tak jak tomu ještě donedávna bylo v anketě Zlatý míč časopisu France Football pro nejlepšího světového fotbalistu roku.

 ?? Petr Čech ovládl novinářsko­u anketu Zlatý míč už podvanácté. FOTO ČTK ?? Vítěz.
Petr Čech ovládl novinářsko­u anketu Zlatý míč už podvanácté. FOTO ČTK Vítěz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia