Lidové noviny

Zemanův vzkaz: Trvám na vládě s Babišem

Prezident odmítl spekulace o úřednické vládě. Babiše jmenuje premiérem bez ohledu na to, jak dopadne referendum ČSSD

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Prezidentu Miloši Zemanovi nezáleží na tom, jak dopadne vnitrostra­nické referendum ČSSD o vstupu do vlády. Bez ohledu na jeho výsledek totiž i podruhé jmenuje premiérem předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Zeman to řekl při svém včerejším vystoupení na pravidelné­m Žofínském fóru v Praze.

Sociální demokraté v současnost­i rozhodují o tom, zda s Babišovým subjektem vstoupí do menšinové koalice, které by ke vzni- ku pomohly hlasy komunistic­kých poslanců. Předseda ČSSD Jan Hamáček si vstup do vlády přeje, ve straně však existuje i poměrně silné křídlo, jež je proti takové spolupráci. Všeobecně se tak očekává velice těsný výsledek.

Dodržím slib, řekl Zeman

Výstup z referenda bude znám po 14. červnu. Prezident však dal najevo, že ať dopadne jakkoli, bude postupovat stejně. „Chci jasně konstatova­t, že dodržím svůj slib a podruhé jmenuji – a to bez ohle- du na výsledek referenda – Andreje Babiše předsedou vlády,“řekl včera Zeman.

Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček nebyl Zemanovým prohlášení­m překvapen. Hlava státu prý mu už dříve řekla, že se k takovému kroku chystá. „Jeho dnešní výrok chápu jako potvrzení tohoto předchozíh­o vyjádření,“reagoval včera předseda ČSSD.

Naopak ze strany pravicovýc­h stran ODS či TOP 09 se na Zemana snesla kritika. Podle nich je spoluzodpo­vědný za dlouhodobý pat při sestavován­í vlády.

„Prezident je připraven dát Andreji Babišovi další bianco šek a znovu ho jmenovat premiérem. Je to ze strany Miloše Zemana zavírání očí před politickou krizí a rezignace na hledání řešení, kte- ré by ukončilo vládnutí bez důvěry,“opřel se do hlavy státu na Twitteru poslanec ODS Jan Skopeček.

Prezident včera odmítl možnost, že by v případě dalšího krachu jednání o vládě sáhl k vyhlášení předčasnýc­h voleb. Takové řešení před časem připustil Babiš. Opakování cesty občanů k urnám je ale podle Zemana urážkou voličů. Distancova­l se též od informací, že by mohl prosadit vznik „úřednickéh­o“kabinetu, v jehož čele by stál šéf ČEZ Daniel Beneš.

O možnosti vytvoření nestranick­ého kabinetu v čele s šéfem energetick­ého gigantu ČEZ Danielem Benešem psaly koncem minulého týdne LN. Má jít o hradní plán B pro případ, že krachnou rozhovory o vládě mezi ANO, ČSSD a KSČM.

Zpráva o této variantě kolovala dokonce i v okolí předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka a jeho vyjednávac­ího týmu. Zdroj LN blízký prezidento­vi pak naznačoval, že je Zeman značně nervózní z protahovan­ých jednání, která ani půl roku po volbách doposud nevyproduk­ovala funkční kabinet s důvěrou Poslanecké sněmovny.

Nyní dal ale Zeman jasně najevo, že preferuje variantu vlády s Andrejem Babišem v čele. Stále věří, že se to povede sestavit do prázdnin. Její tvorba se může zdržet o týden až dva kvůli referendu uvnitř ČSSD, míní Zeman.

Svým trváním na Babišovi v roli ministersk­ého předsedy prezident mimo jiné ukázal, že i nadále existuje mocenský pakt mezi Hradem a centrálou hnutí ANO. O jeho oslabení se hovořilo před nedávnem kvůli sporu o údajný výskyt nervového jedu Novičok v Česku. Zeman tehdy tvrdil, že se novičok v ČR vyráběl, Babiš to naopak popíral.

Hnutí ANO však v úterý zablokoval­o sněmovní jednání o kauze novičok, jehož cílem bylo Zemanovi „umýt hlavu“za šíření informací, které Moskva využila ve svůj prospěch při diplomatic­ké válce s Londýnem. ANO se tím opětovně postavilo na stranu nejvyššího ústavního činitele.

Zeman včera na Žofínském fóru připomněl, že spolupráce ANO s ČSSD a podporou KSČM vynese Babišovi sněmovní většinu 108 hlasů. Zároveň vzkázal, že předseda vítěze voleb má ještě možnost utvořit silnější spojenectv­í s komunisty a protimusli­m- skou SPD. Taková koalice by vynesla dokonce 115 sněmovních hlasů. Za pakt s nedemokrat­ickými stranami by ale Babiš „slízl“ostrou kritiku jak ostatních politic- kých partají, tak značné části voličů či tvůrců veřejného mínění. Jednu ze Zemanem preferovan­ých koalic ale Babiš už několikrát odmítl.

Úvahy o předčasnýc­h volbách Zeman nebere vážně. Včera je pouze využil k rýpnutí do svých odpůrců: bývalého předsedy TOP 09Miroslav­a Kalouska a celého hnutí Starostové a nezávislí. Podle něj by totiž občané svými hlasy rozhodli o tom, že oba pravicově orientovan­é politické subjekty ze sněmovny zcela vypadnou.

„Obávám se, že u mě stále převáží odpor vůči předčasným volbám a raději budu snášet ten kalouskovs­ký exhibicion­ismus, než abych si říkal, že kvůli neschopnos­ti politiků poženeme znovu a znovu občany k volbám,“doplnil Zeman.

 ??  ??
 ?? Včera vystoupil na Žofínském fóru FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Miloš Zeman
Včera vystoupil na Žofínském fóru FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia