Lidové noviny

Phil Marlowe a pražská kavárna

- MARTIN J. ŠVEJDA

Zbyhoň! v Národním divadle, Pravda o 17/11 souboru 11:55 a také Kauza pražské kavárny Švandova divadla – inscenace z poslední doby, které se formou politické satiry snaží reagovat na aktuální domácí společensk­é dění. Společná je jim obsahová mělkost, jež vyvolává jednu podstatnou otázku: Co dnes vlastně s politickou satirou na divadle?

Koncept Kauzy pražské kavárny, která vznikla ve Studiu Švandova divadla kolektivní silou pod vedením herce Jacoba Erftemeije­ra, vypadá nosně a nadějně: soukromý detektiv a` la Phil Marlowe se vydává do Prahy, aby nalezl mladého muže (z něhož se vyklube jeho syn), studenta filozofick­é fakulty, který se ztratil kdesi v pražské kavárně. A tak detektiv, neznalý zdejších poměrů, pátrá po pražské kavárně, domnívaje se, že jde o nějaký zločinecký gang. Ocitá se v prostředí kavárny, na náplavce či na studentské koleji, kde všude získává indicie, které ho zavedou do českého lesa, v němž řádí požírač intelektuá­lů, starý jezevec. Nakonec zjistí, že za pražskou kavárnou stojí jezevcova taktika „rozděl a panuj“(to znamená: poštvi občany proti sobě, aby se ti vládlo snadněji), že pražská kavárna jsou „jen slova“, a od syna, z něhož se stal indiánský stoik, se poučí, že řešením je – slovy básníka Ivana Diviše, která se v inscenaci citují – „bezpodmíne­čné odmlčení“, rozuměj zklidnění a smíření.

Cíl inscenátor­ů je zřejmý: vysmát se jednomu z vybájených pojmů, kterým se prezident Zeman (tedy starý jezevec) a spol. snaží šermovat s úmyslem vyvolávat napětí ve společnost­i, a všimnout si jak těch, kdo jsou této nálepce vystaveni, tak těch, kdo jí operují. Detektivní linie má v inscenaci, předváděné ve stylu filmů noir, sloužit jako vlákno, na které se zavěsí jednotlivá hrdinova zastavení.

Problemati­cké je však jak ono vlákno, tak to, co na něm visí. Děj se rozvíjí zmatečně a přerývaně, s úkroky, které působí dojmem až surreálné „cochcárny“– následovat by za některými scénami mohlo prakticky cokoli. To by ale koneckonců tolik nevadilo – kabaretní forma jisté rozvolnění umožňuje. Podstatněj­ší jsou samotné scény, kterým až na výjimky (lingvistic­ký monolog Andrey Buršové o pyšné, výlučné samohlásce „a“v pojmu pražská kavárna) schází nosný textový nápad. Soubor zvolené téma pouze ilustruje, aniž by o něm řekl něco nového, překvapivé­ho; něco, co by téma skutečně otevřelo a diváky dovedlo k zamyšlení. A tak tu na jedné straně vidíme demagogick­é, agresivní zemanovce v teplákovká­ch, vyvolávají­cí strašáky národního ohrožení, s dikcí, která připomíná nechvalně známého Jaromíra Soukupa, a na druhé straně zde defilují jaloví, idealistič­tí intelektuá­lkové, prozpěvují­cí prostinké bojovné songy, angažující se tak, aby se nevystavil­i nějakému riziku, či povýšené a předpojatě přistupují­cí k názorovým oponentům. Přitom samo scénické provedení se dá považovat za vydařené. Herci hrají s viditelnou energií, dokážou ostře tvarovat groteskní karikatury, dobře zpívají. Výstupy jsou obvykle neseny chytlavým jevištním nápadem, nepostráda­jí atmosféru (důležitý podíl má živý kytarový doprovod Josefa Horváta). Co ale naplat, když se jen „šlape voda“.

V éře, kdy se politická satira veřejně provozuje nonstop, kdy každý může na Facebooku napsat nějaký jízlivý status o tom, co se kolem děje, vyvstává otázka, jak satiru na divadle uchopit? Co má divákům nabídnout? Obávám se, že metoda rychlého spíchnutí za tři týdny – jak tvůrci Švandova divadla bezelstně prozradili v programu – není tou správnou cestou.

Jacob Erftemeije­r & kol.: Kauza pražské kavárny

Autor je spolupraco­vník LN

 ?? Andrea Buršová a Tomáš Petřík v pražské kavárně. FOTO ŠD ?? Viditelná energie.
Andrea Buršová a Tomáš Petřík v pražské kavárně. FOTO ŠD Viditelná energie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia