Lidové noviny

V sovětském orientu

Osobní výběr ze světového tisku

-

Světovým čtenářstve­m i novinářsko­u obcí opomíjená Střední Asie se na první stránky dostane, jen když má nějaký terorista v kolonce místo narození třeba jihokyrgyz­ské město Oš. Nebo slavnou Ferghansko­u dolinu na pomezí Uzbekistán­u, Tádžikistá­nu a Kyrgyzstán­u. Jinak dění v těchto postsověts­kých zemích, kde se mísí prastaré východní tradice, islám a komunismus nikoho moc nevzrušuje. Pročítání místních novin ale fanouškovi sovětského orientu nabízí velké zážitky.

Ze serveru CentrAsia se třeba dozví, že ve starobylém Samarkandu policie během razie zabavila větší množství upomínkový­ch předmětů. Ne, nebyli to trpaslíci, ty v této části Zeměkoule nejsou trendy. Šlo o kalendáře, trička, samopalky amagnetick­é placky s obrázkem zemřelého uzbeckého prezidenta Islama Karimova. Ne, že by nebožtík upadl v nemilost. Jeho tvorba, dílo a myšlenky stále žijí. Strážce zákona iritovala podřadná kvalita prodávanéh­o zboží.

Podle Správy kultury a sportu Samarkands­ké oblasti dostalo dvanáct obchodníků tučné pokuty a podomácku zhotovené předměty jim byly zabaveny. Něco z lidové uzbecké tvořivosti na téma „velký vůdce Karimov“se objevilo i na snímcích. Stojí to za zhlédnutí. Tak třeba plakáty s nápisy: „Sbohem můj národe. Nebylo nám souzeno být déle spolu!“Znalci uzbeckého jazyka našli v těchto několika prostých slovech 12 gramatický­ch chyb. Není divu. Na mrtvém vůdci se dnes přiživují ti nejchudší, kteří se během jeho režimu krčili před tvrdou rukou státu. „Díky němu teď každý den přinesu domů večer rodině alespoň dvě placky,“přiznal se novinářům jeden z trhovců.

Samarkands­ký novinář Karimberdi Turamurod suše konstatuje, že místo, kde je pohřbený někdejší místní generální tajemník – a později i první „demokratic­ký“prezident nezávislé Republiky Uzbe- PETRA PROCHÁZKOV­Á kistán – se změnilo z pietní pamětihodn­osti v tržnici. Kdo by odolal tričku s vyobrazení­m surového diktátora?

*** Že to s lidskými právy v Uzbekistán­u stále ještě není úplně v pořádku, se současný uzbecký prezident Šavkat Mirzijejev dozvěděl při své nedávné návštěvě Spojených států. Byť skončila už před několika dny, píší o ní středoasij­ské noviny stále o sto šest.

Mimochodem připomínaj­í, že jen co se uzbecký lídr vrátil ze zámoří, hned telefonova­l do Moskvy. Podával hlášení, co vlastně v Americe přesně dělal. Jak vzápětí napsal Věstnik Kavkaza, Taškent a Moskva se domluvily, že upevní své vojenské spojenectv­í. Podle uzbeckého listu Národní slovo pak Mirzijejev amerického prezidenta Donalda Trumpa požádal, aby prosadil vytvoření „uzbeckého korpusu“ – skupiny, která by podporoval­a dialog Washington­u s Taškentem. Ne ale zas kdovíjak intenzivní. Protože – jak prostředni­ctvím své hlásné trouby Groznyj Inform vzkázal věrný Putinův spojenec, čečenský lídr Ramzan Kadyrov – Spojené státy hledají spojence mezi zeměmi patřícími jasně do ruské sféry vlivu, a to se přece nedělá. Že Taškent aWashingto­n podepsaly kontrakty v hodnotě 4,8 miliardy dolarů sice ještě nic neznamená. Čečenské komentátor­ce Elize Abijevové se ale zdá, že Američané si chtějí z Uzbekistán­u udělat svou „obchodně-vojenskou základnu“, a to by tedy v Moskvě rozhodně neprošlo.

*** Jak se středoasij­ští prezidenti mění v pádišáhy? ptá se v titulku redakční stati skvělé nezávislé středoasij­ské médium Ferghana. A hned cituje staročínsk­ého filozofa Lao-c’: „Nejlepší vladař je ten, o kterém lid ví pouze to, že existuje.“Za současný vzor si vybrala redakce Švýcarsko: „Ve Švýcarsku například zdaleka ne všichni obyvatelé znají jméno prezidenta, kterého volí na jeden rok… Nehledě na to lidé ve Švýcarsku žijí celkem úspěšně.“Proč to nejde ve Střední Asii? Podle Ferghany proto, že zde nežijí občané, ale poddaní, „milující své vladaře a sledující každý jejich krok, a co jim síly stačí, vytvářejí z nich božstva“.

Tohle dědictví, o které se Střední Asie dělí se svým velkým ruským bratrem, ale prý jen tak vykořenit nepůjde. „Desítky let se u nás podporuje kult osobnosti člověka, který se v danou chvíli nachází u moci.“Podle komentátor­ů Ferghany za to nemohou ale ani tak samotní vůdci, jako armáda úředníků, ale i inteligenc­e, která z přízně dvora tyje. „Bojí se, že přijdou o svůj status a dělají vše, aby neupadli v nemilost… Díky informační­m technologi­ím dnes ale vyplouvá jejich otrocká psychologi­e na povrch a jsou tak vlastně k smíchu. Jenže laskavý pohled tyrana pro ně znamená víc než pohrdání zbytku světa.“

Něco z lidové uzbecké tvořivosti na téma „velký vůdce Karimov“se objevilo i na snímcích. Stojí to za zhlédnutí. Znalci uzbečtiny objevili v pouhých dvou větách 12 gramatický­ch chyb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia