Lidové noviny

Vlaky a kamiony šíří kůrovce po celé zemi

- KATEŘINA SVOBODOVÁ ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Z největší kůrovcové kalamity v české historii nelze vinit jen sucho a klimatické změny. Na problémy jsme si dílem zadělali sami, protože kůrovce rozvážíme nákladní dopravou po celé republice.

„Zasažené kmeny se například naloží na vlak, který někde půl dne stojí, protože trať je zacpaná. A když je brouk zrovna ve stadiu dokončenéh­o vývoje, vylétává ven a napadá okolní lesy kolem nádraží. Tím pádem máme kůrov- ce i tam, kde jsme ho dřív neměli,“řekl LN biolog Petr Zahradník z útvaru lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářst­ví amyslivost­i. Podobné to je i s přepravou kmenů po silnici. Když si řidič dá pauzu na oběd, má lýkožrout dost času přemístit se na okolní stromy.

V situaci, kdy experti považují smrkové porosty na severní Moravě za nenávratně poškozené a obávají se rozšíření kůrovce do lesů v celé zemi.

Dříve se kůrovcové dřevo očistilo ve skladech v okolí těžby, v po-

Kalamita

sledních letech však obchodníci se dřevem skupují stromy až z druhého konce republiky – nejen kvůli naplněným skladovým kapacitám v okolí, ale také kvůli cenám. A tak se nakažené kmeny dostanou z Moravy až do západních Čech. S trochou nadsázky funguje dálková doprava pro kůrovce jako bezplatná taxislužba.

„Potíž je v tom, že v 80. letech minulého století, když byla kalamita kůrovce, se dostalo do normy, že jednou z asanačních metod je odvoz dříví z lesa. Tehdy se ale dřevo v lese naložilo a vezlo se jen nějakých dvacet kilometrů do nejbližšíh­o skladu,“líčí Zahradník.

Bývalý hlavní inženýr Lesních závodů Kladská Miroslav Vaniš potvrzuje: „Přibližova­t kůrovcové dříví je možné pouze ve stadiu vajíčka a kukly. Ve stadiu larvy a brouka se bez asanace přímo na dané lokalitě nesmí hnout, jinak dochází k rozsévání kůrovce po porostu. Převážení kůrovcovéh­o dříví z kůrovcovýc­h oblastí po celé republice je naprosto nesmyslné,“varuje Vaniš. Pokračován­í a rozhovor na straně 4

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia