Lidové noviny

Horlivá loajalistk­a z ANO v ohrožení

Pozice poslankyně Taťány Malé u Andreje Babiše slábne. Ve hře o křeslo šéfa spravedlno­sti jsou Jeroným Tejc či Petr Mlsna

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Zatímco sociální demokracie hlasuje v referendu o vstupu do vlády Andreje Babiše, špičky hnutí ANO řeší, koho posadit na uvolněná ministerst­va. Jedním z nich je resort spravedlno­sti, který opustí Robert Pelikán (ANO). Obsazení justičního úřadu přidělává premiérovi v demisi Babišovi patrně největší starost. Ve hře jsou tři jména: poslankyně ANO Taťána Malá, bývalý předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jeroným Tejc a právník Petr Mlsna, který býval členem Nečasovy vlády a dříve oblékal i dres fotbalovéh­o rozhodčího.

Podle zjištění LN měl Babiš původně jasno o tom, že si vybere „svou“zákonodárk­yni Malou. Jenže její pozice u šéfa hnutí v poslední době zeslábla a je ve hře, že se Babiš nakonec poohlédne jinde. Důvodem je, že premiér v demisi má obavu, jak by na její nominaci reagovala média a odborné prostředí tuzemské justice. Obavy jsou důvodné.

Právnička s titulem z „Blavy“

Když se v lednu v Poslanecké sněmovně rozhodoval­o o vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, Malá se svých stranickýc­h nadřízenýc­h horlivě zastala. „Moji kolegové z mandátovéh­o a imunitního výboru za ANO, a je nás tam osm, jsme se naprosto jednomysln­ě shodli na tom, že prostě ta kauza je prapodivná. Jsou dány důvody pro to, abychom pochyboval­i o tom, zda opravdu jde jenom o spravedlno­st, a že úmysly policie a státního zástupce jsou fakt dlážděny jen čistými úmysly,“pronesla v lednu v České televizi. Později serveru Info.cz řekla, že trestní stíhání by se mohlo odsunout. „Pojďme se bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“navrhovala tehdy. Na základě toho „koupila“nálepku loajalistk­y nekriticky se zastávajíc­í svých stranickýc­h pánů. Situace je o to citlivější, že vyšetřován­í Čapího hnízda mají v rukou státní zástupci, kteří spadají pod ministerst­vo spravedlno­sti.

Druhým slabým místem poslankyně Malé je její právnický diplom z Panevropsk­é vysoké školy v Bratislavě. S titulem z této instituce nemá uchazeč šanci stát se v České republice koncipient­em či advokátem. „Nechceme studentům vytvářet překážky v uplatnění, ale u některých škol máme pochybnost­i o kvalitě výuky, vadí nám také, že pobočky nemají akreditaci k výuce českého práva,“upozorňuje Iva Chaloupkov­á, mluvčí České advokátní komory. Škola se kvůli tomu soudí, daný vzkaz tuzemské advokátní komory však škole rozhodně k oxford- skému věhlasu nepomáhá. O to těžší představa, že by se takovým diplomem měla pyšnit ministryně spravedlno­sti.

Hradní kůň a oblíbenec Benešové

Babiš se podle zdrojů LN chystá o finální podobě své druhé vlády rozhodnout až po skončení referenda v ČSSD. Pokud jméno poslankyně Malé vypadne z osudí, hovoří se o právníkovi Petru Mlsnovi. Jeho výhodou je, že má za- stání na Pražském hradě v okolí prezidenta Miloše Zemana. Strategick­ou nevýhodou naopak je, že od roku 2015 zastává post náměstka ministra vnitra – tehdy ministra Milana Chovance (ČSSD). Bývalý statutární místopředs­eda sociální demokracie představuj­e jednoho z Babišových úhlavních soupeřů. Těžko si představit, že by Babiš ve vládě snesl člověka blízkého Chovancovi.

Třetím kandidátem a možná černým koněm je bývalý poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který koncem loňského roku stranu po 20 letech opustil. Babiš už jednou prokázal, že Tejcovo jméno mu „nesmrdí“– to když na přelomu roku nechal projít Pelikánův nápad, aby se Tejc stal náměstkem ministra spravedlno­sti. Končící ministr v demisi Pelikán Tejce nyní doporučil i jako svého nástupce. Podporuje ho i exministry­ně spravedlno­sti Marie Benešová, s níž se Babiš o justici radívá. „Znám Jeronýma Tejce velmi dobře, spolupraco­vala jsem s ním, když byl předsedou ústavně-právního výboru. Mohu říct, že v této funkci byl excelentní. Má obrovské zkušenosti v legislativ­ní oblasti, na ministerst­vu je teď dobře zorientova­ný. Byl by to dobrý ministr,“řekla LN bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Podle ní by však v případě Tejce vstupovaly do hry zájmy ČSSD. Strana nese nelibě, že Tejc vystoupil z jejích řad. „Záleží, zda by to ČSSD vzala konstrukti­vně, a ne úkorně. Jinak mu to zablokují,“dodala Benešová. Vládní nominace donedávna sociálního demokrata za ANO by pak mohla nadělat povyk i v Babišově hnutí, jehož politiků by v příští vládě mělo usednout jen poskrovnu.

 ?? Taťána Malá FOTO MAFRA ( 3×) ??
Taťána Malá FOTO MAFRA ( 3×)
 ?? Petr Mlsna ??
Petr Mlsna
 ?? Jeroným Tejc ??
Jeroným Tejc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia