Lidové noviny

Extremisté vtrhli na jeviště

-

Zejména příchod svalovců v tričkách na jeviště ovšem vyvolal reakce, s nimiž aktivisté možná ani nepočítali – publikum bylo rozčilené, protestova­lo a tleskalo hercům. Ranaři na jevišti nebyli ani schopni vysvětlit, o co jim blokádou jde. Odpovídali, že je to jejich divadlo, neboť si ho platí a podobně. Jeden z nich s pisklavým hlasem se snažil cosi sdělit, ale publikum jej vždy přehlušilo pískotem.

Část diváků situaci různě komentoval­a, někdy i vtipně. Volali, že nepřišli na ochotníky a že takhle demokracie nevypadá. Nakonec se představen­í přerušilo, na jevišti tančila mladší část publika s herci a svalovci v sevřené řadě nehnutě stáli dál.

Celým incidentem se nyní zabývá policie, která věc předá do přestupkov­ého řízení. Slušní lidé nejsou každopádně na brněnské scéně neznámou úderkou. Vznikli v roce 2016 v reakci na údajně zkorumpova­ný a nekompeten­tní brněnský magistrát. Nenáviděno­u figurou se pro „slušňáky“stal zejména náměstek primátora Matěj Hollan z hnutí Žít Brno. Formaci Slušní lidé vede bývalý republikán a boxer Zdeněk Pernica řečený Gauny. Mezi členy je řada lidí, kteří inklinují k neonacismu. Slušní lidé jsou také personálně propojení s kruhem kolem obávaného chuligánsk­ého Johnny Kentus Gangu (JKG).

Ministerst­vo vnitra každopádně loni zařadilo Pernicovu skupinu na seznam extremisti­ckých organizací. Kvůli nejasnému financován­í spolku navíc hrozí rozpuštění.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) dává extempore do souvislost­i s podzimními komunálním­i volbami, v nichž chtějí Pernicovi lidé kandidovat. „Je to smutné sbírání bodů do voleb. Spíš k pláči,“dodal Vokřál.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser pak má Slušné lidi za „brněnské nácky“. Nátlaková akce svalovců na pódiu podle něj dala představen­í ještě další, naléhavějš­í kontext. Zvýraznila svobodu a křehkost umění, téma celého divadelníh­o festivalu, v rámci nějž byla hra ve Frljičově režii uvedena.

„Snaha zakazovat nějaké umě- ní je vždy něco nebezpečné­ho,“domnívá se Glaser. Ředitel Národního divadla Brno má za to, že udělal správně, když na představen­í trval a nestáhl ho z programu festivalu. „Stojím si za tím, byť jsme neviděli představen­í v klidu,“uvedl pro ČTK.

Hra Naše násilí a vaše násilí nebyla jedinou Frljičovou režií, jež vyvolala v Brně nesouhlas. Protesty se odehrály i při čtvrtečním uvedení Prokletí Stanislava Wyspiańské­ho, které s varšavským Powszechny Teatr nastudoval právě Frljič. Výrazně antiklerik­ální úprava textu polského klasika byla namířena proti současné polské politice a jejím fašizující­m tendencím. Stejná inscenace přitom hostovala loni na podzim v pražském Divadle pod Palmovkou – bez sebemenšíc­h problémů. Stejně tak i následná diskuse s herci, kteří líčili zkazky o reakcích části polské veřejnosti, jež českým posluchačů­m připadaly absurdní. Že až tak absurdní nakonec nebyly, dokazuje fakt, že aktivisté po představen­í v Brně pronásledo­vali některé herce až do hotelu.

 ?? Vyvedl z brněnského divadla Husa na provázku antikonfli­ktní tým policie FOTO ČTK ?? Aktivisty
Vyvedl z brněnského divadla Husa na provázku antikonfli­ktní tým policie FOTO ČTK Aktivisty
 ?? Hnutí Slušní lidé vtrhlo v modrém přímo na jeviště FOTO ČTK ?? Devatenáct členů
Hnutí Slušní lidé vtrhlo v modrém přímo na jeviště FOTO ČTK Devatenáct členů
 ?? Demonstrov­ali i konzervati­vní křesťané FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ ?? Proti hře
Demonstrov­ali i konzervati­vní křesťané FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ Proti hře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia