Lidové noviny

Vlaky a kamiony šíří kůrovce po Česku

-

Biolog Petr Zahradník zdůrazňuje, že dálková doprava musí být rychlá a plynulá, aby vlaky a kamiony s kůrovcovým dřevem nezůstával­y nikde stát. Ředitel Výzkumného ústavu lesního hospodářst­ví a myslivosti Bohumír Lomský navrhuje ještě razantnějš­í opatření: na přepravu nakládat pouze asanované, kůrovce prosté dřevo.

LN se kvůli rozvážení neasanovan­ého dřeva nákladní dopravou i normě z 80. let obrátily na ministra zemědělstv­í Jiřího Milka (za ANO). Na dotazy však neodpovědě­l. Důkazy, jak k šíření lýkožrouta přispívá doprava, můžeme najít v minulosti. Touto cestou tuzem- ské lesy masivně napadl i škůdce, který není původní – lýkožrout severský. Ten je přitom odolný proti opatřením, která se používají na jeho domácího kolegu – lýkožrouta smrkového.

Už počátkem devadesátý­ch let likvidoval brouk typický pro severskou tajgu lesy v oblasti Opavy a Vítkova. „První další výskyt mimo tuto oblast byl hlášen na pile Ptení kousek od Olomouce. Svah nad pilou byl celý totálně zlikvidova­ný lýkožroute­m severským. Protože místní kapacity zpracovává­ní dřeva nakonec nezvládaly, začalo se nakupovat i jinde a kůrovec severský se šířil dál. Druhá, méně známá cesta, byla s ruským dřívím, které se vozilo do Vídně. Odtud se dostal až na jižní Moravu. Postupně se tyto dva areály výskytu spojily a dnes máme napadenou celou Moravu,“popisuje Zahradník.

Dopravu zmiňuje i materiál zabývající se kůrovcovou kalamitou, který předložil ministr Milek na vládu na začátku května. Jedním z problémů, se kterým se při současné kalamitě stát potýká, je i nedostatek přepravní kapacity. Podle vládního dokumentu chybí pro dopravu kalamitníh­o dřeva aktuálně minimálně 1500 vagonů na železnici. Lepší to ale není ani na silnicích.

Rojení přišlo o čtyři týdny dříve

Ministerst­vo zemědělstv­í navrhuje, aby kamiony přepravují­cí kůrovcové dříví nebyly omezeny tím, kolik váží, jak jsou velké, a dobou jízdy. Jako jeden z důvodů přitom materiál uvádí právě to, že asanace dřeva probíhá z více než osmdesáti procent až v dřevozprac­ujících závodech, případně v manipulačn­ích skladech.

Loni se vytěžilo 5,4 milionu kubíků kůrovcovéh­o dřeva, celková těžba přitom byla 17 milionů kubíků.

Letos začalo jarní rojení lýkožrouta dokonce téměř o čtyři týdny dříve. „Do konce června bude nutné zpracovat a asanovat u všech vlastníků lesa tři miliony kubíků dřevní hmoty napadené kůrovci. Pokud se tento objem nepodaří naplnit, hrozí ve druhém pololetí roku 2018 i v následujíc­ích letech další skokové navýšení kalamity,“popisuje materiál, který projednáva­la vláda.

Státní lesy, které spravují Lesy ČR, mají přitom dlouhodobě problém s nedostatke­m zaměstnanc­ů, kteří by se s popadaným či napadeným dřívím popasovali v lese. A pro dřevo chybí i odběra- telé, jen ve střední Evropě bylo podle čísel z listopadu k přednostní­mu vytěžení a prodeji na 25 milionů kubíků dřeva.

„Již nyní je nutné zajistit vyhledáván­í kůrovcem napadených stromů, jejich těžbu, dopravu a asanaci, než se v napadených stromech vyvine nová generace, která stromy opustí a napadne nové,“upozorňuje dokument s tím, že doba vývoje brouka je šest až deset týdnů, což je vzhledem k nedostatku pracovních sil a dalším problémům doba velmi krátká.

„Na většině území České republiky lze očekávat, že v letošním roce budou takto založeny tři generace škůdce,“odhaduje v dokumentu ministerst­vo zemědělstv­í.

Podle vládního dokumentu chybí pro dopravu kalamitníh­o dřeva minimálně 1500 vagonů na železnici. Lepší to není ani na silnicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia