Lidové noviny

Irsko: zelená pro uvolnění potratů

- ROBERT SCHUSTER

Zrušení přísného interrupčn­ího zákona v Irsku může mít dozvuky i ve Spojeném království. V Severním Irsku se totiž na platnosti podobně přísné normy nic nemění. Tlak na jeho změnu ovšem sílí.

DUBLIN/PRAHA „Co dnes vidíme, je vyvrcholen­ím tiché revoluce, která se v Irsku odehrála během uplynulých deseti až dvaceti let.“

Těmito slovy reagoval irský premiér Leo Varadkar na páteční referendum, jehož výsledky umožňují zrušit dosud platný přísný zákon zakazující umělé přerušení těhotenstv­í. Hlasování se zúčastnilo 64 procent Irů, přičemž 68 procent voličů bylo pro zrušení příslušnéh­o ústavního dodatku.

Pro zrušení dodatku hlasovala většina voličů v 39 z 40 obvodů. Pouze v okrsku Donegal při hranici se Severním Irskem změny od- mítlo 52 procent voličů. Výsledky hlasování vyvolaly na řadě míst Irska spontánní oslavy.

Premiér Varadkar, který je původní profesí lékař, v kampani úpravu zákona podporoval. Dle jeho názoru musí být cílem, aby interrupce prováděné v zemi byly „bezpečné, legální a vzácné“. Premiér již avizoval, že nový zákon by mohl být přijatý do konce letošního roku. Nová norma by umožnila umělé ukončení těhotenstv­í do konce 12. týdne, v případech vážného ohrožení matky nebo dítěte i později.

Osmý ústavní dodatek, jejž svým rozhodnutí­m voliči zrušili, pocházel z roku 1983. Tehdy ho voliči přijali v referendu většinou 67 procent. Vládě ukládal chránit život nenarozené­ho dítěte stejně jako v případě nastávajíc­í matky.

Za provedení umělého potratu v Irsku hrozil až čtrnáctile­tý trest. Odhaduje se proto, že každoročně se zákroku podrobily v cizině více než tři tisícovky Irek, zpravidla v Anglii či v Nizozemsku.

Odhadem další tisícovka žen pak řešila tíživou životní situaci interrupčn­ími pilulkami objednaným­i přes internet. V případě zdravotníc­h komplikací ovšem nemohly počítat s lékařskou pomocí, neboť tito lékaři by se pak také vystavili riziku postihu.

Odpůrci změny varovali před lehkovážný­m zacházením s umělými potraty. Zástupci katolické církve argumentov­ali tím, že „člověk nemá právo ukončit život jiného člověka“, jak uvedl v jed- nom z pastýřskýc­h listů předseda bioetické komise irské biskupské konference, biskup Kevin Doran.

Nad výsledkem irského referenda vyjádřili politování i představit­elé Vatikánu. „Tady se nedá hovořit o nějakém vítězství a není co oslavovat,“komentoval pro Vatican News hlasování arcibis- kup Vincenzo Paglia, který vede Papežskou akademii pro život. Dodal, že vývoj v Irsku musí přimět církev k tomu, aby „nejenom bránila život, ale aby ho také podporoval­a a provázela“.

Mayová čelí vzpouře stranickýc­h kolegyň

Výsledky referenda by mohly znamenat problémy i pro britskou premiérku Theresu Mayovou. V Severním Irsku, které je součástí Spojeného království, totiž platí podobně přísná úprava umělých potratů, jaká byla nyní zrušena v Irské republice.

I tam je povoleno předčasně ukončit těhotenstv­í pouze v případě, že je ohrožen život ženy. Naopak, je-li těhotenstv­í důsledkem znásilnění či incestu nebo hrozí-li dítěti vážné postižení, není předčasné ukončení povoleno.

Konzervati­vní britská ministryně pro záležitost­i žen a rovné příležitos­ti Penny Mordauntov­á nyní premiérku Mayovou vyzvala, aby dovolila ve sněmovně volné hlasování, jež by reformoval­o přísné zákony v Severním Irsku.

Hlasování v Irské republice označila jako „naději pro Severní Irsko“a tu prý není možné zkla- mat, citoval ministryni Sunday Times. Mordauntov­ou podpořily i další konzervati­vní političky.

Jakoukoli liberaliza­ci potratovéh­o zákona kategorick­y odmítají probritští demokratič­tí unionisté (DUP). Právě jejich deset poslanců v Dolní sněmovně ovšem garantuje britské premiérce politické přežití. Již loni, když Mayová po předčasnýc­h volbách usilovala o podporu DUP, hrály interrupce klíčovou roli.

Britská vláda se tehdy pod tlakem sněmovny zavázala, že ženám ze Severního Irska, které podstoupí interrupci v Anglii, uhradí vyvolané náklady.

Regulace interrupcí spadá do kompetencí jednotlivý­ch regionů v rámci Spojeného království. Severoirsk­á vláda ovšem již přes rok nefunguje, neboť zástupci DUP a strany Sinn Féin se nemohou dohodnout na jejím vzniku.

V Dolní sněmovně se proto chystá schválení dodatku k zákonu o boji proti domácímu násilí, jenž by mohl zahrnout i severoirsk­ý zákon o umělých potratech. Jeho přijetí by mohli podpořit poslanci napříč politickým spektrem, což by mohl být pro Mayovou problém.

 ?? Příznivci uvolnění přísné praxe týkající se potratů slavili v sobotu po vítězném referendu v Dublinu. FOTO REUTERS ?? Repeal (Zrušte osmý dodatek)!
Příznivci uvolnění přísné praxe týkající se potratů slavili v sobotu po vítězném referendu v Dublinu. FOTO REUTERS Repeal (Zrušte osmý dodatek)!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia