Lidové noviny

Masakr ruských žoldáků v Sýrii

- VOJTĚCH GIBIŠ PAVLÍNA PROCHÁZKOV­Á

DAJR AZ-ZAUR / PRAHA Nepřehledn­á situace na syrském bojišti a velký počet zúčastněný­ch aktérů již dlouho vzbuzovaly obavy, že by tam mohlo dojít ke střetnutí mezi americkými a ruskými vojáky. K takovému boji začátkem února tohoto roku skutečně došlo – jeho smysl však zůstává nejasný a teprve nyní se objevují detaily.

List New York Times totiž přinesl rekonstruk­ci intenzivní­ho střetnutí poblíž syrského města Dajr az-Zaur, kde kulminoval­o dlouhodobé napětí mezi americkými a Asadovými jednotkami, podporovan­ými Rusy. V bitvě zemřelo zhruba 200 až 300 útočících bojovníků (převážně ruských žoldáků). Nikdo ze čtyřiceti amerických vojáků, kteří se do boje zapojili, prý o život nepřišel.

Detaily bitvy, jež se odehrála 7. února, list poskládal z rozhovo- rů a vládních dokumentů. Podle Pentagonu šlo o sebeobranu v reakci na výpad syrských provládníc­h složek. Američtí vojáci prý nejprve sledovali, jak se k nim postupně přibližují stovky nepřátelsk­ých bojovníků, vozidel a děl – nakonec však nepřítele zdecimoval­i zejména díky své technologi­cké převaze.

Rusové: „Naši to nejsou“

Jednotky americké a ruské armády si v Sýrii od sebe udržují odstup a vesměs komunikují pomocí přímých telefonick­ých linek. Na přelomu ledna a února Američané i Rusové podporoval­i v okolí toku Eufratu ofenzívu proti Islámskému státu, akce však nebyly koordinova­né.

Americká výzvědná služba zachytila, jak spolu pozemní jednotky mluví rusky, ač oficiální ruské zdroje tvrdily, že nemají žádné informace o pohybu svých lidí v této konkrétní oblasti.

Podle dokumentů New York Times se jednalo o jednotky podporujíc­í syrského prezidenta Baššára Asada. Podle Američanů mezi nimi byli i ruští žoldáci, nejspíše členové takzvané Wagnerovy skupiny – ruské paramilita­ntní společnost­i, kterou Kreml často využívá k úkolům, s nimiž nechce být oficiálně spojován.

V průběhu 7. února skupina téměř 40 vojáků amerických speciálníc­h jednotek sledovala ze své základny u závodu na zpracování zemního plynu Conoco, jak se k nim přibližují syrské jednotky v počtu asi 500 mužů, včetně tanků a obrněných transporté­rů. V reakci na to velení americké armády vyhlásilo pohotovost.

V půl jedenácté večer zahájila syrská strana ostrý útok na americké pozice a na základnu Conoco dopadaly tankové, dělostřele­cké i minometné granáty.

Americké velení obratem povolalo na obranu své jednotky proti ohromné přesile posily, a to jak pozemní, tak letecké. Rozhodujíc­í se ukázal zásah vzdušných sil: masivní úder na Asadovy vojáky a ruské žoldáky provedly mj. „neviditeln­é“stíhačky F-22, bombardéry B- 52 i „ létající tank“AC-130. Přidalo se také americké námořnictv­o, které zaútočilo raketami.

Útočníci se začali stahovat teprve po několika hodinách a útočný výpad je stál velké ztráty: Damašek mluvil o 100 mrtvých, podle amerických zdrojů však mělo padnout 200 až 300 útočníků, mezi nimi mnoho ruských žoldnéřů. Všech 40 Američanů prý zůstalo v pořádku.

Proč se Syřané a Rusové rozhodli na americké pozice zaútočit zůstává i po dlouhých měsících nejasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia