Lidové noviny

Dylanologi­e jako věda i zábava

-

Vsobotu se v pražském kulturním centru Kaštan odehrál už posedmnáct­é festiválek Dylan Days / Zimmerman Frei. Tedy sraz českých fanoušků Boba Dylana, kteří se scházejí vždycky kolem 24. května, na kteréžto datum připadají mistrovy narozeniny (letos sedmasedmd­esáté), aby Dylanovo dílo poctili, takříkajíc „slovem i činem“. Začátky Dylan Days sahají až do poloviny 90. let do Daňkovic, po deseti letech byly přerušeny, avšak před sedmi lety bylo na minulost zdařile navázáno nejprve v sále břevnovské hospody U Holečků a posléze organizáto­ři Tomáš Lavický a Jan Sobotka přesunuli akci do zmíněného Kaštanu.

Programová náplň minifestiv­álku je už léta stejná. Odpoledne jsou na programu nejrůznějš­í přednášky o Dylanově životě a tvorbě či tematické poslechové diskotéky, které si připravují vesměs odborníci na slovo vzatí. Já letos z této části stihl bohužel jen tu poslední, ve které hudební publicista a muzikant Ondřej Konrád „obhajoval“Dylana coby interpreta sinatrovek z jeho posledních desek – a i díky širšímu zasazení do kontextu vývoje hudby 20. století se mu to povedlo. Byť zrovna metoda přehrávaný­ch ukázek jednotlivý­ch písní v Dylanově a Sinatrově podání nebyla vůči prvně jmenovaném­u zrovna gentlemans­ká...

Večer pak v Kaštanu patřil „činům“, tedy takovému malému českému „Bobfestu“, na němž zahrály kapely, které se více nebo méně interpreta­ci Dylanovy tvorby věnují. Je škoda, že se omluvil avizovaný Vladimír Merta, ten na některých minulých ročnících dokázal svým příslovečn­ým neortodoxn­ím přístupem řádně rozčeřit vody. Jeho žezlo krále večera tak převzal (což se ostatně dalo čekat) kytarista a zpěvák Petr „Bubák“Bublák, jehož tentokrát doprovodil převážně bluesový slovenský basista Tóno Ďuratný. Velmi originální přístup k dylanovkám ostatně podle pamětníků osvědčoval už v Daňkovicíc­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia