Lidové noviny

Vykradači slov

Brněnskou inscenaci přerušili vystrašení Moravané

-

Slušní lidé, demokratic­ké strany, fašisté, nepřátelé demokracie... Podobných označení vysype každý z nás z rukávu tucet na jedno nadechnutí. Společné mají jediné, že jimi buď sami sebe, nebo druhé manipulati­vně označujeme. Když řeknu, že jsem ve skupině Slušní lidé, pak ostatním poměrně důrazně oznamuji, že každý, kdo se mnou nesouhlasí, je neslušný. Stejně tak představit­elé Demokratic­kého klubu říkají, že ostatní strany nejsou demokratic­ké. Argumentov­at netřeba, stačí nálepka. Negativně to funguje též, pokud se mi někdo nelíbí, hlásá něco pro mne nepohodlné­ho či protivného, nejjednodu­šší je dát mu nálepku: nácek, totalitář, zpátečník, fanatik, vítač..., jak kdo chce. Výsledkem je, že se význam slov vyprazdňuj­e a naše komunikace je obtížnější.

Každý, kdo kritizuje Babiše, je demokrat, a každý, kdo je proti inscenaci slovinskýc­h divadelník­ů v Brně, je fašista – krásný jednoduchý svět. Přitom není těžké rozlišit mezi křesťanem, který se cítí uražen, a bojůvkou z posilovny, která si dělá reklamu před komunálním­i volbami. Hlavně nesmíme diskutovat, to bychom museli začít rozlišovat a přemýšlet.

Přitom stačí málo, například nevidět v každém, kdo kritizuje Miloše Zemana, automatick­y příznivce Jiřího Drahoše a naopak třeba v příznivcíc­h prezidenta Zemana automatick­y nespatřova­t agenty Ruska a Číny. Prezidenta Zemana podporují občané z nejrůznějš­ích důvodů a například těch, kteří jej volili v druhém kole, protože byl pro ně snesitelně­jší než názorově nevýrazný Jiří Drahoš, je spousta. Tahle průzkumy doložená skutečnost však jako by neexistova­la, vzájemně se zaháníme do myšlenkový­ch táborů, které jsme obehnali ostnatým drátem názorových klišé.

Diskuse je samozřejmě možná a spousta občanů diskutuje a argumentuj­e, jejich hlas ale nemá zdaleka takový prostor jako prostoduch­é a primitivní nadávání, kterého je plný internet. Doufá-li třeba prezident Zeman, že aktivní občané převezmou na síti roli tradičních médií, měl by usilovat o její kultivaci, protože zatím je to médium, na němž si většina sebestředn­ých „diskutujíc­ích“mele jen to svoje bez ohledu na druhé. Představa o tom, že společnost je hluboce rozdělena na dvě znepřátele­né skupiny, je lichá, a čím déle ji budeme opakovat, tím složitěji najdeme nějaký společný jmenovatel. Stanou se z nás „slušní lidé“, kteří se jako ustrašení Brňané budou bát i jediného divadelníh­o představen­í. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia