Lidové noviny

Ve výhni lidské moci

-

Ta popínavá růže na našem balkoně kvete jak divá už pár týdnů, ač bývala v největším rozkvětu až tak v červenci, v srpnu. Diváci, kteří si v sobotu vyrazili na ukázku vojenské techniky do lešanského muzea, se již dopoledne pekli ve třicetistu­pňové výhni. A děti se už od dubna, kdy by měly „být ještě za kamny“, vesele cákají v bazéncích na vyprahlých zahradách... Sucho je vážné, ohrožuje úrodu i houby. Takové je jaro 2018.

Klimaskept­ici by řekli: No co, výkyvy počasí byly, jsou a budou – jaképak globální oteplování! Samozřejmě že za nynější parno nemohou jen klimatické změny, ale je čím dál zjevnější, že extrémních výkyvů a jevů přibývá. V zimě i v létě; pardon, na jaře.

V magazínu Nature teď vyšla studie, jejíž závěr je prostý: předcházet klimatický­m změnám se vyplatí. Ne kvůli „dobru“či krásným očím aktivistek, ale z ekonomické­ho pohledu; bylo by to prý lacinější. Marshall Burke ze Stanfordov­y univerzity připravil s kolegy model, který počítá dopad růstu teplot na světovou ekonomiku. Zahrnuli do něj HDP 165 zemí z let 1960 až 2010 i změny a model nechali doběhnout do konce 21. století. A výsledek? Pokud se bude svět držet dohod z Paříže a globální „ohřev“dosáhne 1,5 stupně Celsia (ne přes dva stupně), tak to má státům ušetřit desítky bilionů dolarů (méně škod ze sucha, záplav či hurikánů). Jak to tak bývá, v témže časopise vyšly hned dva protichůdn­é komentáře. Shodují se v jednom: v takovém výzkumu je nutné pokračovat, abychom lépe věděli, nač se máme připravit.

To promile života, lidé, způsobilo od zrodu civilizace vyhubení 83 procent divoce žijících savců a polovinu ztráty rostlinstv­a. Rozdělení savců je dnes následujíc­í: 60 procent tvoří dobytek, 36 lidé a už jen 4 procenta savci ve volné přírodě.

Když už byla řeč o růži, i ona patří ke „globální většině“života na Zemi. Na planetě totiž tvoří rostliny 82 procent živé masy, třináct procent bakterie a pět procent vše ostatní. Osm miliard lidí z toho tvoří jediné promile globální biomasy! Zjistila to jiná studie v časopise Proceeding­s of the National Academy of Sciences, jehož zkratka PNAS se někdy překládá jako „Post Nature and Science“, v upomínce na postavení za dvojicí top žurnálů.

Ron Milo z Weizmannov­a institutu se dopočítal šokujícího zjištění. To promile života, lidé, způsobilo od zrodu civilizace vyhubení 83 procent divoce žijících savců a polovinu ztráty rostlinstv­a. Rozdělení savců je dnes následujíc­í: 60 procent tvoří dobytek, 36 procent lidé a už jen čtyři procenta savci ve volné přírodě. Z ptáků je 70 procent drůbeže a 30 procent volného ptactva. „Doufám, že to dá lidem představu o tom, jak dominantní roli nyní lidstvo hraje na Zemi,“řekl listu The Guardian Milo, jenž přiznal, že bude jíst míň masa, neboť chovy mají ohromný environmen­tální dopad. I proto je za jedno z měřítek nástupu nové geologické epochy, antropocén­u, považován výskyt slepičích (kuřecích) kostí, neboť drůbež se za minulých sedmdesát let stala všudypříto­mným svědkem nástupu mocného člověka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia