Lidové noviny

NEKROLOG Poslední velmož orientalis­tiky

S Bernardem Lewisem odešel orientalis­ta tradičního ražení i vášnivý debatér na téma islámu. Plody jeho bádání ale přetrvají

-

Vsobotu 19. května skonal ve věku nedovršený­ch 102 let věku Bernard Lewis, anglo-americký orientalis­ta a mimořádný znalec muslimskéh­o světa a jeho kultury. Po řadu let představov­al výraznou autoritu v oboru dějin Blízkého a Středního východu. S jeho osobou odchází orientalis­ta tradičního ražení, jehož erudice spočívala na hluboké znalosti jazyků, kultury a dějin sledované oblasti, a vášnivý účastník veřejných polemik na téma soudobého islámu.

Narodil se v roce 1916 v Londýně, kde koncem třicátých let rovněž zahájil svou akademicko­u dráhu. Zprvu vyučoval blízkových­odní dějiny na londýnské univerzitě v pověstné School of Oriental and African Studies. Po válce odešel do USA, když se na amerických univerzitá­ch otevřely nové možnosti k pedagogick­é a badatelské práci. V sedmdesátý­ch letech se stal profesorem blízkových­odních studií v Princetonu a počátkem osmdesátýc­h let získal americké občanství.

Studijní kánon pro vědce

Lewisovo dílo si vydobylo mimořádný ohlas a dokázalo přesahovat úzce odborné hranice. Z více než třiceti jeho knih – a ze tří, které byly přeloženy do češtiny, uveďme především Dějiny Blízkého východu; titul, který pokryl tematicky široké pole táhnoucí se od klasické arabské civilizace přes osmanské a turecké dějiny k soudobým islamistic­kým hnutím.

Jak pronikavým obsahem svých svazků, tak čtivým stylem psaní upoutal orientalis­ta čtenáře po celém světě. Kniha Arabové v dějinách, publikovan­á poprvé v roce 1950, patří dodnes do seznamu základní literatury pro adepty blízkových­odních studií. V roce 2002 se zařadila kniha Kde se stala chyba? Střet islámu a modernity na Blízkém východě mezi americké knižní bestseller­y.

Pevným základem Lewisovy odbornosti byla mimořádná jazyková výbava. Pocházel z židovské rodiny, což mu otevřelo cestu k hebrejštin­ě a následně k dalším semitským jazykům, aramejštin­ě a arabštině. Zájem a zvídavost ho přivedly posléze k perštině, osmanštině a nakonec k moderní turečtině. To byly klíče dovolující badateli bezprostře­dní přístup k primárním pramenům – pochopit je a skrze ně pronikat do kultur s orientální­mi jazyky spojenými. Znalost jazyků a kultur Orientu představov­ala v klasickém pojetí oboru orientalis­tiky nezbytný základ pro jakoukoliv analýzu dějin a společnost­í neevropský­ch zemí asijského východu.

Omyly v současné politice

Schopností vtipně a s encykloped­ickou znalostí minulosti odpovídat na soudobé otázky a reagovat na aktuality si získával nemálo obdivovate­lů. Lewisovy názory zaujaly pozornost amerických neokonzerv­ativců a pozvali ho k poradám, když koncipoval­i Bushovu středových­odní politiku po atentátech 11. září 2001.

Jak se ukázalo, jakkoliv rozsáhlá znalost minulosti nezaručí pochopení přítomnost­i. Vzdělanec a historik se vyslovil pro invazi do Iráku s představou, že se tak může pomoci svobodě a demokracii v arabském světě. Když se okupace Iráku proměnila v katastrofu, demokratiz­ační optimismus ho opustil. Arabské jaro roku 2011 ho nenadchlo. Jordánskou monarchii pokládal za vhodný příklad pro oblast Blízkého východu a prohlásil, že pořádat tam svobodné volby je „šílenstvím“.

Politickým­i názory se Lewis stavěl na pozice konzervati­vní pravice a nijak neskrýval nekritické sympatie pro židovský stát. Pokud měl otevřené dveře u amerických a izraelskýc­h konzervati­vců, v arabských zemích často na- rážel na potíže. Saúdskoara­bští a jordánští monarchové si sice pokládali za čest vítat na svých dvorech západního vzdělance se znalostí jejich jazyka, tradic a kultury, ale arabští nacionalis­té v něm neváhali vidět „agenta amerického imperialis­mu a sionismu“.

V padesátých letech mu v Káhiře bránili s odkazem na židovské kořeny studovat archivní materiály. Koncem sedmdesátý­ch let si ho v knize Orientalis­mus vzal za terč své drtivé kritiky Edward Said a jeho argumenty převzali arabští a muslimští komentátoř­i spolu se zastánci a propagátor­y „postkoloni­álního“přístupu ke studiu mimoevrops­kých kultur a společnost­í.

Profesor srovnávací literatury na americké univerzitě Columbia palestinsk­ého původu vyčetl svému akademické­mu kolegovi, že „straší islámem“a že kráčí ve stopách evropské orientalis­tické tradice. Ta měla vytvořit a pěstovat představu „orientální­ho“jako čehosi zcestně radikálníh­o a kulturně strnulého, aby tak ospravedln­ila nejprve koloniální a posléze imperialis­tickou a sionistick­ou nadvládu. Saidova kni- ha, která mohla být podnětem k užitečné debatě, změnila vědeckou a věcnou sféru výzkumu dějin Blízkého východu v bitevní pole dvou nesmiřitel­ných front. Politická stanoviska dvou západních vzdělanců, propalesti­nské a proizraels­ké, se v polemikách stavěla do popředí a přehlušila zájem o mnohostran­ný pohled, který si koloniální a postkoloni­ální realita, stejně jako izraelsko-arabský konflikt, žádají. Bipolární vidění bránilo poslouchat druhého a z debaty vzešly trvalé roztržky a nedorozumě­ní.

Co ryby vědí o vodě

Snaha globálně „umravnit“Lewise, inspirovan­á Orientalis­mem, se stala základem pro zrod „postkoloni­álních studií“, které dnes provozuje řada amerických a evropských univerzit. V postkoloni­ální optice není knižní vzdělanost dostačujíc­í oporou pro poznání a pochopení současných Arabů a muslimů. Údajně svádí vysvětlova­t politické chování přes staré texty ovlivněné nábožensko­u tradicí jako výraz jakési nadčasové kulturní „esence“. Arabům a muslimům prý takový „esencialis­mus“bere a nepřiznává schopnost a právo na modernost. Ad absurdum z toho pro některé vyplynul závěr, že jen domorodci z kdysi kolonizova­ných oblastí dokážou na rozdíl od „neokoloniá­lních“vzdělanců, kteří se nikdy zcela nezbaví své „bělosti“, podávat pravdivé svědectví o své minulosti. Bernard Lewis na to kdysi s humorem poznamenal: „To je jako tvrdit, že jen ryby něco vědí o vodním světě“.

Anglo-americký orientalis­ta si nezvykl brát příliš vážně výdobytky moderních společensk­ých a humanitníc­h věd a metody, které nabízejí. Bádání v archivech a čas strávený v knihovnách mu byl bližší než výzkum a pozorování v terénu, bez kterého se poznávání současných společnost­í na Blízkém východě, ale i přistěhova­leckých společenst­ví z muslimskéh­o světa ve Evropě neobejde. Záliba v minulosti profesoru Lewisovi občas bránila žít přítomnost­í a měla vliv na jeho politické postoje. Nemají velkou váhu a vzpomínky na ně vyprchají. Přetrvá naopak jedno velké svědectví plodné éry orientalis­tiky, kdy znalost jazyků a kultur Orientu byla základem. Výsledky historické­ho bádání, které za sebou Bernard Lewis zanechává, zůstanou pro další generace nadlouho cenným dědictvím.

 ?? Amerických neokonzerv­ativců při plánování války s Irákem po 11. září 2001. Proslul však hlavně jako orientalis­ta. FOTO PROFIMEDIA ?? Lewis byl guru
Amerických neokonzerv­ativců při plánování války s Irákem po 11. září 2001. Proslul však hlavně jako orientalis­ta. FOTO PROFIMEDIA Lewis byl guru
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia