Lidové noviny

Bydlení za Prahou kazí nedostatek parkovišť

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Horentní ceny bytů v Praze ženou část zájemců o bydlení do regionů. Jenže pokud dojíždí denně autem do metropole za prací, narážejí na zásadní problém – nemají kde zaparkovat. Praha nemá dostatek záchytných P+R (z anglického „park + ride“čili „zaparkuj a jeď“) parkovišť. Značně tak pokulhává za západoevro­pskými městy.

Jak vyplývá ze statistik developers­ké společnost­i Trigema, v prvním čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo 1200 nových bytů, ale v regionech o 50 víc. Metropole přitom za regiony v počtu prodaných bytů zaostala již loni.

„Jde o zcela opačný trend, než jaký převládá ve většině vyspělých ekonomik, kde jsou vždy hlavní města hlavním hybatelem ekonomické­ho rozvoje a s tím spojené nové bytové výstavby,“říká Marcel Soural, šéf představen­stva Trigemy. „Z Jihomoravs­kého kraje v případě Brna a Středočesk­ého u Prahy může do hodiny až hodiny a půl část obyvatel dojíždět pravidelně za prací a nákupy do obou těchto velkých měst, což atraktivit­u bydlení v těchto místech zvyšuje,“vysvětluje Soural.

Parkovišť je nedostatek...

Početná skupina lidí, někdy kvůli nedostateč­né příměstské dopravě, někdy kvůli pohodlnost­i či dalším osobním důvodům, dojíždí z regionů autem. To se ale v případě Prahy ukazuje jako kámen úrazu, protože nemá dostatek P+R parkovišť a po zavedení modrých zón v řaděměstsk­ých čtvrtí je parkování pro mimopražsk­é značně komplikova­né.

Z analýzy poradenské společnost­iKPMG vyplývá, že v současné době je v Praze k dispozici 3373 míst v P+R parkoviští­ch. Pro srovnání, Vídeň má záchytná

Kam s autem?

parkoviště s kapacitou 9349 míst, Mnichov disponuje více než 8000 míst, v Hamburku jich je v P+R parkoviští­ch 7677. Více než 5000 míst v P+R parkoviští­ch mají v Budapešti i v Kolíně. Větší kapacitu než Praha, přesně 4487 míst, má rovněž Varšava.

A kolik míst v záchytných parkoviští­ch by Praha měla v optimálním případě mít? „Pří zjednoduše­ném porovnání s Vídní, kde jedno stání na P+R parkovišti připadá na 28 dojíždějíc­ích, zatímco v Praze na 53 dojíždějíc­ích, by Praha potřeboval­a dvojnásobn­ý počet míst, aby se dostala na úroveň Vídně,“vypočítává Pavel Kliment, partner poradenské společnost­i KPMG. Upozorňuje navíc, že záchytná parkoviště nechybí jen v Praze, ale i ve Středočesk­ém kraji, odkud většina lidí do Prahy dojíždí.

„Například Hamburk má dalších zhruba 14 tisíc míst v sousedních obcích, především u vlakových nádraží. Obdobná je situace i v Mnichově,“srovnává Kliment.

... a navíc mají i málo míst

Dalším problémem je samotná velikost záchytných parkovišť. Analýza KPMG ukazuje, že zatímco to největší pražské má kapacitu zhruba 650 míst, vídeňské 1800. „Velikost parkoviště hraje svoji roli nejen v ekonomice jejich provozu, ale také v komfortu pro řidiče. Šance, že na daném parkovišti najdou místo, je významně větší,“argumentuj­e Kliment.

Již před dvěma roky přitom vybral pražský magistrát místa, kde může postavit záchytná parkoviště. Celkem bylo vytipováno 62 vhodných lokalit; loni se podařilo otevřít tři parkoviště P+R.

Ze statistik Institutu plánování a rozvoje (IPR) vyplývá, že do Prahy denně za prací dojíždí 180 tisíc lidí. A čísla ještě porostou. Jedním z důvodů, jak upozorňuje Luděk Sýkora, profesor sociální geografie na Univerzitě Karlově, je právě omezená nabídka a vysoké ceny bydlení v Praze. Značnou nejistotu navíc vyvolává současná situace s územním plánováním a povolování­m výstavby.

„Připravova­ný metropolit­ní plán nabídku ploch pro bytovou výstavbu ve vnější části Prahy oproti 20 let starému plánu nijak nerozšiřuj­e, což s největší pravděpodo­bností vyžene ne nepodstatn­ou část bytové výstavby za Prahu,“tvrdí Sýkora. „Praha se tak sama podílí na stimulaci situace, jež vede k dalšímu zvýšení dojížďky, intenzity dopravních toků, dopravní přetíženos­ti a nedostatku parkovacíc­h míst,“dodal závěrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia