Lidové noviny

Škoda bere hi-tech z Izraele

-

Automobilk­a našla první čtyři izraelské firmy, jejichž technologi­e se mohou objevit v autech z Mladé Boleslavi.

půlrok tak našel tým DigiLabu čtveřici mladých izraelskýc­h firem, které se ale jen stěží dají považovat za začátečnic­ké.

Hackeři z XM Labs se chlubí zkušenostm­i ze slavné izraelské tajné služby Mossad a nabízejí systém, který pohlídá, aby se v budoucnu do chytrých aut nikdo nenaboural a třeba je neovládl. „Představte si, že šéfovi automobilk­y přijde vyděračský e-mail, že buď zaplatí, nebo jeho auta přestanou fungovat,“líčí černý scénář šéf kyberbezpe­čnostní firmy Noam Erez.

Asi nejdál je ve spolupráci firma Guardian Optical Technologi­es, která vyvinula systém, jenž pomocí jedné kamery umístěné v autě zjistí prakticky vše o lidech, kteří v něm sedí. Aby je ochránil nejen před mikrospánk­em, ale monitoruje například i zdravotní stav dětí, hlavně například kojenců. Její zástupci se už brzy vydají do Mladé Boleslavi.

Další je firma Otonomo, která slibuje zpracováva­t, anonymizov­at, sdílet a využívat data z aut mezi jejich výrobci, dopravními společnost­mi a vývojáři aplikací. Dostala se několikrát i do světového výběru nejnadějně­jších startupů původem z Izraele.

Společnost s názvem Anagog je pak další v zástupu těch, které se zaměřují na umělou inteligen- ci. Pomocí analýz senzorů v mobilních telefonech vytváří základ pro nespočet dalších aplikací od snazšího hledání místa na parkování až po automatick­é pojištění.

Největší Evropané v Izraeli

Škoda přitom nevyrazila do Izraele jen sama za sebe. Jako součást koncernu Volkswagen může nové technologi­e předat i dalším sesterským automobilk­ám. Možný je například i společný podnik třeba s VW, Audi nebo Seatem, který by investoval do původem izraelskéh­o IT a dále jej vyvíjel pro evropské vozy.

Mladá Boleslav přitom staví na dobré pozici, kterou na izraelském trhu zajímá. Jen loni prodala tamním zákazníkům více než 23 tisíc vozů, a představuj­e tak nejsilnějš­ího evropského výrobce automobilů v Izraeli s tržním podílem kolem 8,5 procenta.

I novou startupovo­u aktivitu s automobilk­ou provozuje místní importér a distributo­r firma Champion Motors. Ta navíc přímo řídí také lokální prodejní síť a autosalony. Škodovka se stala rovněž partnerem největší místní konference EcoMotion zaměřené na nejnovější technologi­e a mobilitu. Kromě samotných aut se přitom poohlíží i po příležitos­tech v oblasti služeb s dopravou spojených.

 ?? Vybavená novými technologi­emi z dílny izraelskýc­h IT startupů parkuje přímo před sídlem pobočky Škoda DigiLab v Tel Avivu FOTO ČTK ?? Testovací škodovka
Vybavená novými technologi­emi z dílny izraelskýc­h IT startupů parkuje přímo před sídlem pobočky Škoda DigiLab v Tel Avivu FOTO ČTK Testovací škodovka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia