Lidové noviny

Tucet let dohadů kolem pojištění

-

výkladem spíš zakládá, než řeší. Což ovšem dopadá na životní situace mnohých, někdy téměř všech – jako v tomto případě, kdy se to týkalo každého, kdo způsobí škodu motorovým vozidlem. Pro tento účel je člověk samozřejmě povinně pojištěn. Smyslem věci je, jak zajistit plné odškodnění oběti, bez ohledu k solventnos­ti viníka, a tak zabránit ekonomické­mu zruinování pojištěnce.

Problém zde představuj­e ono „plné“odškodnění. Český zákon o pojištění odpovědnos­ti z roku 1999 nezahrnul do rozsahu pojištění jednu podstatnou a tradiční složku škodního nároku, takzvanou nehmotnou újmu. Míněno tím odškodnění velmi různorodýc­h následků, kupříkladu nároků pozůstalýc­h nebo „ psychické bolesti a utrpení“poškozenýc­h. Všichni viníci nehod tudíž platili odškodnění nehmotné újmy ze svého, často s ruinujícím­i následky. A naopak někteří poškození se nedomohli spravedliv­ého odškodnění tohoto nároku vůbec – protože viník nehody při nehodě zemřel či nebyl dobytný.

V roce 2005 Nejvyšší soud potvrdil, že náhrada nehmotné újmy není kryta zákonným pojištěním, neboť není podřaditel­ná pod občanskopr­ávní pojem škody. O rok později toto pojetí potvrdil rovněž Ústavní soud. Pojišťovny slavily, ale země se právě stala členem EU a pojištěnci i oběti nehod začali tušit, že to s ohlášeným souladem českého a unijního práva není zcela v pořádku. Evropské právo totiž nehmotnou újmu ukládá pojistit, a to již od roku 1972!

Zmíněné soudní instance právě potvrdily, že Česko tuto povinnost porušilo. A když někdo poruší povinnost, odpovídá zpravidla za tím způsobenou škodu. Pojištěnci se tedy začali domáhat její náhrady vůči státu. Věc se zdá být jednoduchá: řekne-li nejvyšší soudní instance, že české právo odporuje evropskému, měl by se z toho dovodit i důsledek – jímž je odpovědnos­t státu. Tato logika však u Nejvyššího soudu narazila – porazit u českého soudu český stát nebývá úplně snadné...

Na desetiletí byl tedy založen paradox: stát ohlašuje EU a občanům, že národní normu sladil s evropskou, soud prohlašuje opak, ale následky dovodit nehodlá.

Nejvyšší soud se k tomu neodhodlal dodnes, ačkoli mezitím učinil něco jiného. Loni vydal rozhodnutí, které mění svou dosavad- ní rozhodovac­í praxi a potvrzuje, že všichni, kteří u něj marně hledali ochranu – měli pravdu! A podává přesvědčiv­ou argumentac­i k závěru, že od samého počátku české zákonné pojištění zahrnovalo i nehmotnou újmu, neboť právě takto – eurokonfor­mně – měly všechny soudy zákon vykládat, byvše k tomu povinny.

Nejvyšší soud konečně uznal, že by povinné ručení mělo krýt i takzvanou nehmotnou újmu. Předtím ale deset let prosazoval postoj přímo proti evropskému právu. Nejvyšší soud nijak nevysvětli­l, proč od vstupu Česka do Evropské unie udržoval postoj, který přímo odporoval evropskému právu

Málo platná změna názoru

Nejvyšší soud ovšem ve svém rozhodnutí nikterak nevysvětli­l, proč od data vstupu do EU sám udržoval právě opačný – vůči státu i pojišťovná­m ochranářsk­ý – postoj, a to až do roku 2017.

A také neříká, co si mají myslet ti všichni, co namísto pojišťovny a státu nesli náklady na domněle nepojištěn­ý nárok z povinného pojištění. Neboť změna judikatury jim zpětně není mnoho platná. Možná by měli žádat odškodnění nehmotné újmy – za duševní útrapy, způsobené bezmocí vůči desetiletí provozovan­ému nekorektní­mu soudnímu rozhodován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia