Lidové noviny

Svět už do offline módu nevrátíme

Expert vlády USA na kyberkrimi­nalitu Steve Lang zdůrazňuje, že hrozbě zneužití dat musejí státy čelit společně

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN Do Prahy jste přijel diskutovat se zástupci visegrádsk­é čtyřky o otázkách digitální ekonomiky ve světle kyberzloči­nů. O čem přesně jste hovořili?

Tyto země jsou pro USA důležitým partnerem. Sdílíme stejný cíl – otevřený a bezpečný internet. Byla to první příležitos­t hovořit společně o otázkách digitální ekonomiky a o tom, jak je důležitá pro efektivní fungování státu i celé společnost­i. Chceme se ujistit, že investice a pobídky jsou alokovány tak, aby vládě i soukromému sektoru umožnily udělat investice v kyberbezpe­čnosti a ochraně soukromí.

LN Takže USA plánuje se zeměmi Visegrádu více spolupraco­vat?

Ano, máme zájem prohlubova­t dialog. Všechny tyto země hrají velkou roli v Bruselu. A pro USA je vztah s EU velmi důležitý. Všichni jsme členy Mezinárodn­í telekomuni­kační unie (specializo­vaná agentura OSN zabývající se problemati­kou informační­ch a komunikačn­ích technologi­í – pozn. red.), takže silné transatlan­tické spojenectv­í už máme.

LN Proč je taková spolupráce důležitá?

Technologi­e jsou pro ekonomiku USA velmi důležité. Už dnes vidíme jejich obrovské přínosy. Internet představuj­e zhruba sedm procent HDP, ale existují studie, které ukazují, že 75 procent výhod z informačně-telekomuni­kačních technologi­í jsou užívány firmami, které nepodnikaj­í v oblasti informační­ch technologi­í. Všechny společnost­i jsou dnes vlastně digitální – je jedno, jestli je to ho- tel, nebo montovna aut. Všechny jsou závislé na digitálníc­h technologi­ích a internetu. A proto je důležité mít takové prostředí, které umožní inovace a investice a které dovolí našim ekonomikám spolupraco­vat.

LN Průzkumy ukazují, že každá třetí česká firma už kyberútoku čelila. Jsou to oproti USA vysoká čísla?

Bohužel neznám přesná čísla, ale předpoklád­ám, že hrozby a rizika jsou v Čechách a USA zhruba srovnateln­é.

LN Je problém, že neexistuje žádný mezinárodn­í rámec či dohoda upravující přístup ke kyberkrimi­nalitě?

Nejdůležit­ější je, aby země individuál­ně rozvíjely takovou politiku, aby se firmy i jednotlivc­i před kyberkrimi­nalitou naučili chránit hlavně sami. USA může v tomto ohledu ostatním zemím při rozvoji ochrany před kyberzloči­ny hodně pomoci. Prostoru pro spolupráci je vždycky dost. Naším cílem ale není připravit mezinárodn­í smlouvu nebo legislativ­ní rámec.

LN Vzrostla kyberkrimi­nalita zejména kvůli rozvoji sociálních sítí?

Vidíme, že celá společnost, včetně ekonomiky, je závislá na technologi­ích, ať už jsou to sociální sítě, nebo jiné technologi­e, které usnadňují práci či pomáhají rozvíjet byznys. Máme z nich benefity, které velmi ovlivňují kvalitu našich životů. Způsob, jakým žijeme a jak spolu komunikuje­me, se změnil k nepoznání. Na druhé straně nám to přineslo i nové hrozby. Pro USA je důležité, že ochranná opatření se stále rozvíjejí. Nemůžeme totiž připustit zmrazení dalšího vývoje technologi­í jen z důvodu, že bychom se báli o naše bezpečí. Musíme dělat obojí a musí to jít ruku v ruce.

LN Uvědomují si lidé, že kyberkrimi­nalita je problém, který se může dotknout doslova každého z nás?

Řekl bych, že většina firem i lidí si rizika uvědomuje. Povědomí o tom je ale potřeba stále prohlubova­t. To je právě to, o čem hovoříme na setkáních se zástupci států napříč celým světem. Chceme se navzájem ujistit, že firmy i státy vědí, jak se kyberútoků­m bránit. Komunikace na této úrovni je naprosto zásadní. LN Jak bude ve vztahu s touto problemati­kou svět vypadat třeba za padesát let? Jsme na něj připraveni?

To je opravdu těžké odhadovat. Před deseti lety jsem si nedokázal představit, že budu mít na zápěstí přístroj, který mi bude měřit srdeční tep a kontrolova­t, jak cvičím nebo jak v noci spím. Existují aplikace a technologi­e, o kterých se nikomu před lety ani nezdálo. Jsme zaplaveni novými technologi­emi, aplikacemi i novými byznys modely. Od přelomu století vzrostlo digitální obchodován­í až 45krát. A růst bude pokračovat. Musíme se ujistit, že všechny systémy jsou ve vzájemné synergii a můžeme je společně rozvíjet. Řekl bych, že budeme připraveni, ale musíme na tom pracovat společně.

LN Nesouhlasí­te tedy s tím, že jediný způsob, jak ochránit data, je být offline?

To určitě ne. Musíme mít dobrý politický rámec, který zajistí, že firmy budou nakládat správně s osobními údaji a že s nimi naloží skutečně tak, jak mají. V USA máme v tomto ohledu trochu jiný systém než evropský, kde jsou jednotné právní předpisy chránící soukromí. V USA je diferencov­aná legislativ­a, kdy každý zákon chrání jiná data. V určitém smyslu je náš systém možná více komplexní.

LNMá odborník na kyberkrimi­nalitu účet na Facebooku?

Mám, ale ne jako veřejně přístupný. Moje starší dcera má účet, ale moc ho nepoužívá. Mladší dcera si ho ani nezaložila, protože říká, že Facebook mají jen divní lidé. (směje se) Já kvůli práci cestuji po celém světě, takže jsem rád, že můžu zůstat nablízku přátelům a rodině. Vidím jeho velkou přidanou hodnotu, ale rozumím rizikům, kterým při používání sociálních sítí čelíme. To je jedna z věcí, na které bychom se měli zaměřit – ujistit se, že skrze všechny hrozby, kterým čelíme, si dokážeme plně užívat všech přínosů, které nám dnešní propojený svět přináší.

 ?? Na kyberkrimi­nalitu Steve Lang přijel v květnu do Prahy, aby se zástupci visegrádsk­é čtyřky diskutoval o mezinárodn­í spolupráci v oblasti digitální ekonomiky a obrany před kyberútoky FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Americký expert
Na kyberkrimi­nalitu Steve Lang přijel v květnu do Prahy, aby se zástupci visegrádsk­é čtyřky diskutoval o mezinárodn­í spolupráci v oblasti digitální ekonomiky a obrany před kyberútoky FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Americký expert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia