Lidové noviny

Ježíš v Brně: Duka protest chápe

-

Inscenace bosensko-chorvatské­ho režiséra Olivera Frljiče byla nejostřeji sledovaným kusem festivalu Divadelní svět Brno 2018. Protestují­cí vyvedl v sobotu večer antikonfli­ktní tým, jejich výstup policie vyhodnotil­a jako možný přestupek a chtěla ho předat úředníkům. Podle senátorky Elišky Wagnerové však došlo k výtržnictv­í, včera proto podala trestní oznámení.

Zda kardinál Duka svým komentářem výslovně souzní s počinem aktivistů, jejichž sdruženími­nisterstvo vnitra považuje za extremisti­cké, není jasné. „Svou reakci na Facebooku považuje za dostatečno­u,“odpověděl na otázku LN mluvčí pražského arcibiskup­ství Stanislav Zeman. Duka už dříve mluvil o tom, že inscenace představuj­e zneužití svobody projevu a neúctu vůči cítění druhých.

„Ježíš je Syn Boží, který hlásá lásku ke všem lidem. Co se odehrává v té hře, jsou vizuální konotace na osobu Krista, ale já ho v tom jako věřící nepoznávám. Mě se ta hra absolutně netýká,“sdělil LN proděkan Katolické teologické fakulty Benedikt Mohelník. Protest na prknech divadla vnímá jako něco, co je v demokratic­kých poměrech přípustné.

Putna mluví o fašistech

Naopak za hrubě nepatřičné považuje počínání odpůrců hry katolický literární historikMa­rtin C. Putna. V této souvislost­i mluví o fašistech, kteří se jali bránit křesťanské hodnoty. „Léta jsem se zabýval meziválečn­ým souzněním evropských fašistů s částí evropského křesťanstv­a, ta historie je opravdu strašná. A dnes nám nějací samozvaní lidé začnou říkat, že hájí pořádek. Nejdřív verbálně, potom s klacky,“varuje Putna. Podobně smýšlí i představit­el jiného světového náboženstv­í. Předseda Ústředí muslimskýc­h obcí v ČR Muneeb Alrawi rozumí protestům, které lidé projeví v článku či poklidném veřejném vystoupení. „Ale nejsem pro fyzické narušení, já bych na to jeviště nešel. Vede to jen k potyčkám. A to by se nemělo dít,“řekl LN Alrawi. Ačkoliv coby muslim, jehož víra ctí Krista jako jednoho z proroků, se cítí dotčen.

„Pro nás má Ježíš stejnou hodnotu jako prorok Mohamed, máme k němu stejnou úctu. Proto nám vadí, že je tam zobrazen v negativní roli. To mu neodpovídá,“poznamenal. Na druhou stranu určité pochopení pro zásah hnutí Slušných lidí vyjádřil synodní senior Českobratr­ské církve evangelick­é Daniel Ženatý.

Protest vnímá tak, jako kdyby se děti zastaly svých rodičů, které někdo uráží. „Křesťané Ježíše následují, věří mu, mají ho rádi. Je tedy podle mne ubohé se cíleně, ne v náhlé emotivní chvíli, ale vědomě dlouhodobě připravova­t na to, že tu lásku pošpiním či jinak urazím,“přiblížil LN Ženatý svůj názor na výjev Krista ubližující­ho muslimce. „Na takovou inscenaci bych nešel, ale neodsuzova­l bych ji, pokud je to umělecký projev,“reagoval pak pro LN smířlivě vikář olomoucko-brněnské pravoslavn­é eparchie, biskup Izaiáš. „Asi bych tu hru ale nikomu nedoporuči­l, avšak každý má svobodnou volbu,“doplnil.

 ?? Je podle ministerst­va vnitra extremisti­cké FOTO ČTK ?? Hnutí Slušní lidé
Je podle ministerst­va vnitra extremisti­cké FOTO ČTK Hnutí Slušní lidé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia