Lidové noviny

Zastavte ten film, žádal rektor profesora

Časosběrný film v České televizi

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Veřejné vysoké školy nezažívají ten nejšťastně­jší týden. V pondělí odvolal akademický senát FAMU děkana Zdeňka Holého za údajné porušování demokracie a manažerská pochybení. Na jeho podporu vystoupili režiséři či herci, takže interní animozity naplno vyhřezly na veřejnost. dlouhodobé vášně; především na elektrotec­hnické fakultě, odkud část vědců a pracovníků přešla.

Film se vysílal v úterý na programu ČT2. Ještě předtím však rektor Vojtěch Petráček zaslal Maříkovi e-mail, v němž mu sděluje, že je „extrémně jednostran­ný“, neobjektiv­ní a žemísto uklidnění přinese škole další napětí i zájem mé- dií. Soudí, že by bylo správné film nevysílat. Klíčová pasáž zní takto: „Proto bych velmi důrazně doporučova­l, aby k vysílání dokumentu nedošlo, a chtěl bych Vás jako ředitele ústavu coby rektor požádat o zastavení vysílání, či přesněji řečeno Vám zastavení vysílání v zájmu ČVUT uložit,“napsal Petráček s tím, že jde o zájem univerzity.

Zmíněný dokument filmařky Zory Cejnkové vznikal několik let a ČT2 jej odvysílala v úterý v 17.10. Film je už v online archivu.

Věnuje se okolnostem vzniku Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRC), jehož ambicí je stát se špičkovým IT pracoviště­m. Vznik centra již léta provázejí neshody uvnitř školy, zda takový nefakultní ústav mít a jak jej financovat.

Dokument se nelíbí rektorovi ČVUT, neboť je „jednostran­ný“. mocní rozhodoval­i o tom, co se bude vysílat v kinech a v televizi, a umlčovali lidi s jiným než ,správným‘ názorem,“uvedl Konvalinka, jenž vyzval rektora k veřejné omluvě.

Naopak kritici snímku, který Česká televize nabízí ve svém archivu, tvůrcům mimo jiné vyčítají, že v závěrečnýc­h titulcích figuruje i jméno Maříkovy firmy Certicon. „Je to zaplacená propaganda,“tvrdil LN jeden z profesorů.

Snímek i odměny na senátu

Sám Mařík požadoval zařazení diskuse o rektorově e-mailu do jednání akademické­ho senátu, který včera zasedal – kouzlem osudu – právě v nejvyšším patře „sporné“moderní budovy CIIRC.

„Rektor přece nemůže bezdůvodně vyhrožovat svým podřízeným. Nemůže ani bránit pluralitní­m názorům desítek odborníků své univerzity, to je základní princip demokracie – chce snad pan rektor zavádět cenzuru?“tázal se Mařík. Dle něj jde o aroganci moci. V normální zemi by prý rektor veřejné vysoké školy „po zveřejnění nátlakovéh­o dopisu sám pro sebe vyvodil důsledky“anebo to „za něj učinil senát“.

Tomu byl včerejší senát dalek. Několik hodin poklidně řešil akreditace, smlouvy, jednací či zkušební řády a další dokumenty. Na film se dostalo až pozdě odpoledne. „V tom filmu jsou očividné nepravdy,“trval večer na svém rektor s tím, že se snažil zamezit škodám amatení veřejnosti. Mařík se hájil, že vše vyřčené platilo v dané době, neboť šlo o časosběrný dokument z minula, a že firma Certicon bezplatným pronájmem pomáhala vzniku kyberústav­u.

Až v bodě 17 se dostalo i na jinou kauzu, a sice mnohamilio­nové odměny exděkanky stavební fakulty Aleny Kohoutkové, na něž upozornily LN. Petráček senátory informoval o provedené analýze, jež zjišťovala, kdo bral na ČVUT za minulého vedení – tedy v roce 2017 či dříve – nejvíce či z jakých zdrojů peníze pocházely. „První pětice osob se nachází na fakultě stavební,“sdělil večer rektor Petráček, jenž také hodlá řešit souběhy funkcí; nynější prorektork­a Kohoutková byla totiž zároveň děkankou a vedoucí katedry.

 ?? Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y ČVUT v Praze-DejviFOTO ARCHIV MAFRA ??
Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y ČVUT v Praze-DejviFOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia