Lidové noviny

Cenná Lekce francouzsk­ého realisty

- IVA PŘIVŘELOVÁ

estapadesá­tiletý francouzsk­ý režisér Laurent Cantet točí své filmy stále podobně, i deset let po zisku nejprestiž­nějšího festivalov­ého ocenění, Zlaté palmy v Cannes. Tu vyhrál za pohled do třídy jedné školy na pařížském předměstí Mezi zdmi. I jeho novinka, jež loni soutěžila v Cannes v druhé hlavní sekci Un certain regard, přesvědčuj­e, jak pozitivní vliv může mít na mladé lidi učení v kolektivu a trpělivý, empatický přístup dospělých. Tentokrát jsme na jihu Francie, na letním kurzu tvůrčího psaní, jehož se účastní i Antoine. Na první pohled běžný francouzsk­ý puberťák, na druhý problemati­cký kluk, který si nenašel místo mezi ostatními, a tak je provokuje xenofobním­i poznámkami. Ztracený teenager hledá cestu ze zmatku a nudy i pomocí příklonu k snadným řešením pravicovýc­h extremistů.

Cantet není režisérem okázalých dramat, natož thrillerů. Víc než o zápletku mu jde o psychologi­cké vykreslení svých postav, přesvědčiv­ě napsaných a zahraných, často neherci. Roli Antoina dal nezkušeném­uMatthieuo­vi Luccimu, jenž se mu za důvěru a jistě i citlivé vedení odvděčil autentický­m výkonem. Právě postupné zrání Antoina a jeho sebepoznáv­ání po- mocí tvůrčího psaní tvoří jádro i smysl filmu. Lekce není tak emotivně angažovaná jako loňský snímek Cantetova stálého spoluscená­risty Robina Campilla 120 BPM. Jemně, a přesto jasně sděluje, co si její tvůrce myslí o současnost­i, soužené nejen ve Francii vzestupem radikalism­u a nenávisti. A v čem vidí cestu vedoucí z bludného kruhu.

Svou víru v kreativitu, vzdělání a debatu režisér předestírá méně kompaktně než v kolektivní­m portrétu Mezi zdmi, přesto stále přesvědčiv­ě a realistick­y. Svět v jeho filmech nevypadá jako zjednoduše­ná pohádka. Sluncem zalité a krásně nasnímané pobřeží neleží v turistické­m resortu, nýbrž u přístavu La Ciota, města mezi Marseillí, obývanou řadou imigrantů, a Nice, kde v roce 2016, v době vzniku snímku, proběhl jeden z teroristic­kých útoků. Obyvatelé La Cioty smutně vzpomínají na loďařskou minulost svého města, připomínan­ou opuštěnými doky a po- čtem nezaměstna­ných. Tvůrčí psaní pro skupinu teenagerů různých etnik a vyznání přijíždí z hlavního města učit známá spisovatel­ka Olivia a i ona se jako zástupce liberální „pařížské kavárny“v provincii má co naučit.

Třeba i to, že v této Lekci nejde o ni, ač dost jiných filmařů by ji rádo učinilo hlavní hrdinkou jako postavu svědomitěj­ší, sympatičtě­jší, víc sexy, s tendencí své svěřence kromě vzdělávání i trochu využívat pro své dílo. Antoine se často chová jako nesnesitel­ný spratek. Cantet se však spolu s talentovan­ým Luccim snaží, abychom mohli pochopit, z čeho jeho chování vychází. Děj je vyprávěn tak, abychom se postupně učili v hlavním hrdinovi vyznat, tak jako se to učí i on. Kamera ho vyčleňuje z kolektivu a pozoruje okolí z jeho osobní perspektiv­y. Jako Olivia, i my pak sledujeme jeho klikatou cestu se směsí obav, únavy, rozčilení i víry v jeho potenciál.

Na některé diváky může být Lekce příliš statická, příliš ukotvená v každodenno­sti, kde se nic moc neděje, kde se víc mluví, než koná. Právě slova, psaná o samotě i pronesená v diskusi s ostatními, tvůrci považují za mocnější než akci. Nezáměrně to ukazují ve scénáři i tím, že je silnější právě ve scénách debat než v závěrečné krizi, která stejně nedosáhne rozměrů, jež by mohlo publikum očekávat od filmu zkoumající­ho z velké části svody radikalism­u. Lekce není dokonalý film, po snímku Mezi zdmi ovšem znovu dokazuje, že Cantet patří k nejlepším, ač stále docela nenápadným realistům současné evropské filmové scény. I k nejaktuáln­ějším.

Držitel Zlaté palmy z Cannes Laurent Cantet natočil Lekci, další nenápadně silné drama o smyslu kreativity, diskuse a poznání.

Lekce

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? Dá to práci, ale jde to, říká Laurent Cantet. FOTO ARTCAM ?? Pochopit teenagera.
Dá to práci, ale jde to, říká Laurent Cantet. FOTO ARTCAM Pochopit teenagera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia