Lidové noviny

Myšlení bohatých

Česko se musí naučit čerpat peníze z EU chytře

-

VBruselu víc než kdekoliv jinde platí, že když nejde o peníze, nejde o nic. Ne nadarmo byli původními architekty evropské integrace zdatní obchodníci, a i když se dnes tváříme, že jde na prvním místě o politický projekt, ekonomika hraje jasný prim – od eurozóny po dotace. Největší řež se tak pochopitel­ně strhla kolem návrhu rozpočtu na dobu po roce 2020, se kterým přišla Komise. Už ho stihli cupovat europoslan­ci a brousí si zuby vlády, včetně té naší.

Česko v něm zaplatí cenu za hospodářsk­ý růst a dostane o čtvrtinu méně. Což není žádná křivda, je to naprosto v souladu s matematiko­u přerozdělo­vání ve prospěch chudších regionů. Zkrátka bohatneme, a i když pořád ještě nemáme platy jako v tom Německu, rozhodně už nejsme chudáci Evropy. Podle výpočtů euroúřední­ků nás měli zkrátit dokonce až o 45 procent, správně ale pochopili, že všem úspěšným „nováčkům“musí vzít motivačně méně, proto jen ta čtvrtina. Co je ale podstatněj­ší, stále dostaneme ve výsledku víc, než do Bruselu zaplatíme, a to nejméně o nějakou stovku miliard, což nejsou drobné. Zároveň je potřeba mít na paměti, že EU se v posledních letech snaží namísto dotací spíše peníze půjčovat, a to buď prostředni­ctvím garantovan­ých a minimálně úročených úvěrů, nebo dluhopisů a dalších finančních nástrojů. To se u nás využívá zatím jen minimálně a měli bychom se to rychle naučit. Do třetice pak visí ve vzduchu diskutovan­á pojistka právního státu, které se mnozí obávají jako bruselskéh­o biče na východní Evropu. Měla by ale spíše fungovat jako obrana proti zašantročo­vání dotací, s čímž máme i u nás neblahé zkušenosti.

Ze všech těchto důvodů by Česku mohl přijít vhod návrh liberálníc­h europoslan­ců směrovat více peněz na konkrétní projekty, jako je program výměnných pobytů Erasmus+ nebo vědecké granty. Díky nim můžeme získávat více prostředků z EU, i když si z rozpočtové­ho koláče ukousneme méně. Podobně chytře, jako to dělá Británie nebo Francie. Měli bychom se zkrátka naučit myslet jako ti bohatí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia