Lidové noviny

Merkelová zpražila Italy. Dluh neodpustí

-

BERLÍN/PRAHA Italské zadlužení se stalo po nástupu nové vlády prvořadým tématem. Koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd dle programu šetřit nemíní, naopak. V neděli se jí však dostalo sprchy z Berlína.

Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro list Frankfurte­r Allgemeine Sonn- tagszeitun­g naznačila, že odpuštění dluhů není na programu. „Solidarita mezi členy měnové unie je důležitá, neměla by však vést k dluhové unii,“uvedla kancléřka.

Odpověď přichází poté, co italská vláda požádala Evropskou centrální banku o odpuštění dluhu ve výši 250 miliard eur. Itálie je přitom nejzadluže­nější zemí eurozóny, výše jejích dluhů dosahuje 2,3 bilionu eur. To je pro srovnání částka zhruba sedmkrát vyšší než výše řeckého dluhu. Nová vláda v čele s Giuseppem Contem se navíc staví k eurozóně kriticky.

Ačkoli kancléřka nesdílí přání italského ministersk­ého předsedy, aby Evropská centrální banka zemi část jejího dluhu odpustila, pogratulov­ala mu k politickém­u vítězství. V sobotu Conteho dokonce pozvala do Berlína k debatě o budoucích vztazích obou zemí.

Italský premiér se zase nechal slyšet, že sMerkelovo­u a s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem by se rád sešel během summitu G7, který se koná ve čtvrtek v Kanadě.

Merkelová pro list Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itung také uvedla, že je ochotná se svým italským protějškem jednat o zvýšenímír­y zaměstnano­sti mezi mladými lidmi. Nezaměstna­nost na Apeninském poloostrov­ě se v dubnu pohybovala okolo 11,2 procenta.

„K nové italské vládě budu přistupova­t otevřeně a budu s ní pracovat namísto spekulován­í o jejích záměrech,“prohlásila kancléřka na adresu vlády, která do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů. Na poloostrov­ě jich žije asi půl milionu.

Italexit?

Kabinet složený z Ligy a Hnutí pěti hvězd vystupuje jako protievrop­ský a chce se odklonit od úsporných opatřeních EU. Vládní plány se státní kasou proto již budí velké pochybnost­i. Třiapadesá­tiletý Conte, původně profesor práv a politický nováček, chce snížit daně, zastropova­t růst věku odchodu do důchodu a zvýšit sociální výdaje.

Konkrétně plánuje zavést základní příjem 780 eur měsíčně (20 tisíc korun) pro lidi, kteří žádný příjem nemají. Odborníci se obávají, že navýšení výdajů může vést ke zhoršenému hodnocení od úvěrových agentur, vyvolat finanční krizi v zemi a rozšířit ji po celé EU.

Jak Itálie na neposkytnu­tí finanční úlevy odpoví, není jasné. „Pokud Německo nebude chtít dát další peníze nebo nebude chtít poskytovat záruky pro další generace, je velmi pravděpodo­bné, že se Itálie vzdá eura,“napsal Hans-Werner Sinn, bývalý prezident německého ekonomické­ho institutu Ifo pro týdeník Wirtschaft­swoche. kkr

 ?? Neznamená dluhovou unii, říká Angela Merkelová FOTO REUTERS ?? Solidarita
Neznamená dluhovou unii, říká Angela Merkelová FOTO REUTERS Solidarita

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia