Lidové noviny

Babiš a Hamáček: Rozumíme si

-

Jejich výhodou je i to, že oba umí mluvit s prezidente­m Milošem Zemanem. Minulou vládu pozičně vyčerpával­o, když její předseda Sobotka musel neustále manévrovat před hradními výpady. Teď je situace jiná: prezident podruhé jmenuje Babiše premiérem a Hamáčka podpořil tím, že doporučil členům ČSSD hlasovat pro vstup do vlády s hnutím ANO. Oba se primárně mohou věnovat vládní spolupráci.

Bývalá ministryně spravedlno­sti a současná poradkyně prezidenta Marie Benešová je přesvědčen­á, že Babiš s Hamáčkem mají šanci vytvořit vládu, ze které by mohly těžit body obě strany. Klíčové podle ní bude, aby se Babiš Hamáčkovi neutrhl z řetězu a nenavyšova­l skóre jen na svůj účet. „Pokud budou schopní najít společnou řeč, mohla by vláda být dobrá, i když v ní ČSSD bude hrát menší roli. Pokud si nebudou rozumět, a on je pan Babiš komplikova­ná osobnost, je zvyklý na ‚sám si vařím, sám si peru‘, nemusí se s ostatními dvakrát radit,“řekla LN Benešová, bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

První krize ukáže

Podobně uvažuje i politolog Pavel Šaradín. Aby vláda mohla fungovat, její lídři musejí být v souladu. Až první krize však ukáže, o jak pevné pouto jde. „Je obrovským handicapem, pokud si politici nesednou lidsky. Nepochybně v tomto směru mají Andrej Babiš a Jan Hamáček k sobě blíž. Nechci to ale přeceňovat, protože po první větší krizi se vztah může změnit,“řekl Šaradín, který nyní vedení ČSSD pomáhá mimo jiné s vyprofilov­áním ideového směru strany.

Podle pedagoga z Univerzity Palackého v Olomouci je patrné, že Hamáček nechce opakovat napjatý vztah po Sobotkově vzoru. „Jan Hamáček se ponaučil. Mohu ho pozorovat a vidím, že se snaží v grémiu i na předsednic­tvu se všemi komunikova­t. Kvůli referendu nyní objíždí regiony, snaží se se straníky diskutovat. Ví, že se stranou se musí mluvit, nic jiného mu nezbývá. V tom vidím posun oproti minulému vedení,“dodal Šaradín.

Hamáček byl jedním z těch sociálních demokratů, kteří s Babišem vycházeli i v minulém volebním období. Šéf ANO si toho všímal a dlouhodobě o Hamáčkovi tvrdil, že si ho dokáže představit v budoucí vládě například ve funkci ministra obrany. Místopředs­eda Poslanecké sněmovny se dle svých slov snažil s Babišem budovat konstrukti­vní vztah již v době, kdy ještě řídil dolní komoru parlamentu. „I když jsem byl v čele sněmovny v uplynulém období, i tehdy jsme s panem Babišem spolu mluvili na korektní úrovni,“říká šéf ČSSD. Dodává, že vyhrocený vztah mezi Sobotkou a Babišem je pro něho jistým mementem. „Bez komunikace žádná spolupráce nefunguje. Naučil jsem se už jako předseda sněmovny s politiky hovořit. Tyto zkušenosti se mi nyní ve vyjednáván­í o vládě vyplácejí. Zatím mám pocit, že nám to s Andrejem Babišem funguje,“vysvětluje Hamáček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia