Lidové noviny

Vládu podpoříme, když zdaní církevní restituce

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Průběžné výsledky referenda, v němž sociální demokraté rozhodují o vstupu do vlády, vyznívají pro vznikající kabinet nadějně. To ale ještě neznamená, že případná vláda ČSSD s hnutím ANO získá podporu poslanců ve sněmovně. Dosud vše nasvědčova­lo tomu, že se menšinový kabinet bude moci opřít o hlasy komunistů. KSČM ale nyní čím dál více dává najevo, že to bude pouze v případě, pokud obě partnerské strany odsouhlasí jejich požadavky. V případě vojenských misí jim to neprošlo. Komunisté se stavěli zejména proti posílení české přítomnost­i v Pobaltí, sněmovna ale proti jejich vůli navýšení počtu českých vojáků v mezinárodn­ích zahraniční­ch operacích odsouhlasi­la. Proti byli jen poslanci KSČM a SPD.

Komunistům se výsledek hlasování silně nelíbil. ANO a ČSSD proto vzkázali: „ Jestli stojí o naši podporu, alespoň při aktu udělení důvěry vládě, budou muset vzít na vědomí, že máme také nějaké požadavky a priority. Buď se podle toho zařídí, nebo budou, ať referendum ČSSD dopadne jakkoli, muset hledat jinou alternativ­u,“hřímal poslanec KSČM Alexandr Černý.

Komunisté nyní navíc přišli s další podmínkou. Vládu nepodpoří, když nedostanou záruku, že hnutí ANO spolu s ČSSD budou hlasovat pro zdanění finančních náhrad z církevních restitucí. Uvedený bod sice není v programové­m prohlášení vlády, šéf poslanecké­ho klubu KSČM Pavel Kováčik ale tvrdí, že se jedná o nepřekroči­telnou podmínku.

„Zákon, který je z naší dílny, je ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně, a pokud bude projednán, není potřeba ho dávat do programové­ho prohlášení,“řekl Kováčik v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Pokud sociální demokraté a členové ANO komunistic­ký zákon nepodpoří, přestanou komunisté naopak podporovat vládu.

Jestli stojí o naši podporu, alespoň při aktu udělení důvěry vládě, budou muset vzít na vědomí, že máme také nějaké požadavky a priority

Předlohu KSČM v únoru v prvním kole schválila sněmovna. Proti byly ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Podle komunistů by stát mohl získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá. Za celou dobu vyplácení náhrad by šlo podle nich asi o 11 miliard korun.

Církev je ale jednoznačn­ě proti takovému kroku. Podle ní to navíc není právně možné. Kardinál Dominik Duka nedávno upozornil, že odškodnění nelze zdaňovat.

„Vláda to nemůže prosadit, z právního hlediska všechny posudky říkají, že to není myslitelné,“uvedl pražský arcibiskup. Stejně hovoří i další vysocí církevní představit­elé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia