Lidové noviny

Sobotka přeřvaný dobou

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Vyhrál volby, ale přesto jeho politická kariéra visela na vlásku. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se celý život chystal na usednutí do premiérské­ho křesla, po volbách v říjnu 2013 jej však z trůnu chtělo vystrnadit křídlo kolem úhlavního soupeře Michala Haška. Za Sobotku se tehdy část strany postavila a na jeho podporu vystrojila demonstrac­e. Rozhodujíc­í slovo však tehdy měl Andrej Babiš, jehož hnutí ANO skončilo ve volbách těsně druhé.

Dva sloni v místnosti

Haškovci se tehdy Babiše pokoušeli přetáhnout na svou stranu, Babiš ale nakonec ukázal na oficiálníh­o šéfa ČSSD. Díky tomu, že mohl nabídnout reálnou šanci na vznik většinové koalice s ANO a lidovci, vnitrostra­nickou válku Sobotka ustál a zanedlouho se stal premiérem. Vypadalo to, že mezi Sobotkou a Babišem vznikne politické i lidské pouto. Když Sobotka skládal kabinet, přistoupil na zrušení povinnosti dodat čisté lustrační osvědčení uministrů. Jinak by Babiš, který je vedený ve svazcích StB, nemohl do vlády (Babiš se u soudů zatím neúspěšně snaží dokázat, že se jeho jméno ve svazcích objevuje neoprávněn­ě – pozn.red). Jejich příznivý vztah ale vydržel jen dočasně. Oba muži se postupem času rozešli tak, že ani nebyli schopni spolu vydržet v jedné místnosti.

Babiš dodnes nemůže zapomenout, že Sobotka, kterému před pěti lety do vlády pomohl, ho z ní o čtyři roky později coby ministra financí vyhodil. „Tehdy jsem se tak rozhodl, protože byl předsedou ČSSD a to jsem respektova­l. Nechtěl jsem ho podrazit, nehrál jsem hry, což jsem mohl – Hašek mi nabízel, že bych uhrál více mi- nistrů. Skončilo to tím, že mě Sobotka o několik let později vyrazil z vlády,“řekl LN současný premiér v demisi, který si libuje, že našel porozumění s novým šéfem ČSSD Janem Hamáčkem.

Dodal, že se Sobotkou se nebyli schopni normálně bavit. „Pan Sobotka nekomuniko­val a dělal podrazy. Nikdy jsme spolu vlastně normálně nemluvili, mezi sebou jsme se bavili jen dvakrát,“uvedl Babiš.

Překřičený introvert

Sobotkův předchůdce v čele strany i vlády Vladimír Špidla míní, že Sobotka si s Babišem nerozuměl z důvodu, že politika pro něho byla záležitost­í idejí a programu ČSSD. „Bohuslav Sobotka je hluboce přesvědčen­ý sociální demokrat s pevnou zásadovou představou, zatímco u Andreje Babiše jsem skutečný filozofick­ý a politický základ nepozorova­l. To je podle mě důvod, proč si ti dva nerozuměli,“řekl LN expremiér Špidla.

Sobotkův blízký přítel a starosta Nového Města na Moravě Mi- chal Šmarda je zase přesvědčen­ý, že rozpor mezi Sobotkou a Babišem spočíval v jejich osobnostní­ch rysech. Zatímco Babiše je takzvaně plná místnost a k ostrému či vulgárnímu slovu nejde daleko, Sobotka je podle Šmardy introvert, co rád čte a libuje si ve fantasy literatuře. „Slávek je inteligent­ní a trpělivý. Umí být empatický. Dokáže se vcítit do člově-

ANALÝZA

ka. To znamená, že dokáže pochopit emoce ostatních. Díky tomu dokázal udržet pohromadě dobře fungující vládu. On nekřičí, není vulgární,“řekl LN Šmarda před časem. Sobotkovi podle něho jednoduše scházely emoce. „Dnešní doba je o silných emocích. On je vždy spíše tlumil, čímž neodpovída­l lidem na jejich potřebu. Lidé se potřebují vztekat a hledají lídry, kteří dokážou jejich vztek nejhlasitě­ji vyřvat. Popularitu začal ztrácet někdy v roce 2010, kdy společnost začala hrubnout. Tehdy ztratila zájem o politiky, kteří emoce tlumí a hledají konsenzus. Slávek se stal symbolem člověka přeřvaného dobou,“doplnil starosta Šmarda.

Vedle toho, že Sobotka a Babiš byli povahově zcela protipólní, hrály – možná ještěmnohe­m důležitějš­í – roli kauzy a zákulisní boje, především v bezpečnost­ní oblasti.

Studené období začalo na podzim roku 2015. Tehdy policisté zahájili operaci Vidkun, v níž mimo jiné uvízl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. Bylo to poprvé od zadržení exhejtmana Davida Ratha v roce 2012, kdy se vysoce postavený politik ČSSD dostal do křížku s policií. Hned na začátku roku 2016 se hackeři prolomili do Sobotkovy soukromé e-mailové schránky, kde řešil pracovní i privátní záležitost­i. Sobotkovo okolí mělo podezření, že za útokem stáli lidé blízcí Babišovu Agrofertu. Definitivn­ím hřebíčkem do vztahu mezi Sobotkou a Babišem byla policejní reorganiza­ce, která propukla přesně před dvěma lety. Z celé záležitost­i se stala bitva o vliv uvnitř policie, ANO i ČSSD se osočovaly ze snah ovládnout bezpečnost­ní sbory.

Na podzim 2016 ČSSD drtivě prohrála krajské volby, což jen dále prohloubil­o vzájemnou nesnášenli­vost. V roce 2017 přišly na scénu Babišovy kauzy korunových dluhopisů, Čapího hnízda a tajemných odposlechů s novinářem Markem Přibilem, které ve výsledku daly Sobotkovi sílu vyhodit Babiše z vlády. O chvíli později Sobotka rezignoval na funkci předsedy ČSSD a na podzim 2017 sociální demokracie zaznamenal­a historický volební debakl. Byla to definitivn­í tečka za vztahem dvou politiků, kteří ještě před necelými pěti lety působili dojmem, že si na nějakou dobu mezi sebou rozdělí moc ve státě.

 ?? Na Hradě, kam měl Bohuslav Sobotka přinést demisi, na něj prezident ukazoval hůlkou. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Ponížení od Zemana.
Na Hradě, kam měl Bohuslav Sobotka přinést demisi, na něj prezident ukazoval hůlkou. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Ponížení od Zemana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia