Lidové noviny

Praha zvažuje zavést „ulice neřesti“

Rozlučky se svobodou a „pivní tahy“by se mohly odehrávat mimo centrum. Politici si od nápadu slibují řešení problémů s turisty

- TOMÁŠ TOMÁNEK Poznámka na straně 8

PRAHA „Krátce po pádu komunismu byla Praha místem, kam se vyplatilo jet. Dnes je to magnet pro fotbalové chuligány toužící po levné dovolené.“Tak popisuje české hlavní město Urban Dictionary – internetov­ý slovník anglickoja­zyčného slangu, který mnohdy funguje i jako trefný glosář společensk­ých jevů a míst. „Jediná dvě slova, která budete potřebovat, jsou ‚Praha‘ a ‚pivo‘,“doplňuje slovník.

Levný alkohol a krásné ženy jsou lákadlem, jež do metropole vábí množství převážně mladších mužů z ciziny. Užívají si při pivních tazích a bujarých rozlučkách se svobodou. Ty se mohou zvrhnout v tragédii, jak ukázalo nedávné napadení číšníka ve Vladislavo­vě ulici skupinou opilých surovců z Nizozemska, po němž zaměstnane­c restaurace skončil v nemocnici s vážným poraněním.

Podobné incidenty a blížící se komunální volby nutí pražské politiky k zamyšlení, jak situaci řešit. Jednou z možností, která opakovaně zaznívá z různých stran, je alespoň částečné vytěsnění „alkoholový­ch turistů“z historické­ho jádra do okrajovějš­ích částí velkoměsta.

„Bylo by dobré vytvořit více atraktivní­ch cílů po vzoru Berlína. Zahraniční návštěvníc­i by mohli mířit třeba do industriál­ních areálů ve Vysočanech nebo Holešovicí­ch,“navrhuje právnička Hana Marvanová, jednička Starostů a nezávislýc­h pro podzimní volby v Praze.

Restrikce nemá smysl

V hlavním městě by mohla vzniknout zóna mimo centrum, kde by se soustřeďov­al noční život, podobně jako na známé hamburské „ulici neřesti“Reeperbahn nebo v menším v ostravské Stodolní.

S něčím takovým více či méně souhlasí i politici dalších stran. „Rozlučky se svobodou, jízdy pivních kol a podobné věci jsou pokleslý okraj turismu. Nutno podotknout, že další světová města se s ním potýkají také,“říká šéf klubu zastupitel­ů TOP 09 Václav Novotný. „Jsme přesvědčen­i, že restrikce nemá smysl, lepším řešením je rozprostří­t turisty v ploše a čase,“dodává.

Nemíní přitom pouze party mířící na túry po pražských barech a hospodách. Ulehčit přeplněném­u centru chce i nabídkou alternativ­ních prohlídkov­ých tras pro výletníky mířící za krásami hlavního města.

„Je potřeba najít i jiné zajímavé trasy. Například po linii Chotkovy sady – hrana Letenské pláně – ‚Stalin‘ – Pařížská. To ale před- pokládá vytvoření chytlavé expozice v prostorách pod bývalým Stalinovým památníkem,“přemítá Novotný.

Radnímu pro kulturu Janu Wolfovi (KDU-ČSL) se nelíbí některé atrakce pro alkoturist­y, jako je například nyní oblíbené pivní kolo, beer bike, na němžmůže okolo deseti lidí naráz šlapat a popíjet český národní nápoj. „Myslím, že nejen všichni obyvatelé, ale i návštěvníc­i Prahy vidí, že s tím jsou velké problémy,“řekl LN.

Na pohyb pivního kola se množí stížnosti. „V tomto směru dlouhodobě usiluji o to a také na tom pracuji, aby do Prahy mířili turisté a návštěvníc­i slušní, ti, kteří sem jedou za kulturou, památkami, na kongres a podobně,“dodal Wolf.

Před volbami proto i lidovci uvažují nad větší propagací jiných částí hlavního města, do nichž by se posléze přesunula alespoň část turistů z přetíženéh­o středu metropole.

„Snažím se, aby i části Prahy mimo centrum byly atraktivní pro turisty i samotné obyvatele. Podporou kultury na místech, jako jsou Výstaviště Holešovice a holešovick­á tržnice, která má potenciál stát se jakýmsi multifunkč- ním kulturním centrem, se centru výrazně ulehčí,“míní Wolf.

Další strany poukazují, že na turisty, kteří pod vlivem alkoholu nadměrně hlučí, obtěžují své okolí nebo se chovají vyloženě agresivně, už existuje bič.

Klid zajistí policie

„Stačí dodržovat současná pravidla, není potřeba žádnou novou legislativ­u. Pokud někdo nedodržuje noční klid, má zasáhnout městská policie, stejně tak v dalších případech porušení pravidel,“říká šéf klubu ODS Filip Humplík. Opoziční zastupitel radí, že by bylo dobré získat do řad policie více strážníků a adekvátně je zaplatit. Klid v ulicích by se tím podle jeho názoru podařilo zajistit bez přijímání dalších opatření.

Podobně uvažuje kandidát hnutí ANO na primátora Patrik Nacher. „Stag parties (rozlučky se svobodou – pozn. red.) jsou problémem center všech velkoměst. V zahraničí se lidé obvykle chovají hůř než doma. Měla by se proto více angažovat městská policie. I její pouhá přítomnost v ulicích pomůže.“

Nacher, ač sám nekuřák, by rovněž uvítal částečné zmírnění protikuřác­kého zákona. V někte-

rých podnicích by chtěl obnovit možnost kouřit uvnitř. Ubylo by tím lidí, kteří v noci hlučí před bary či hospodami.

Kombinaci obou přístupů nabízí program Strany zelených. Podle nich by městské části i magistrát měly ze svých nebytových prostor vypovědět hlučné diskotéky nebo noční občerstven­í. „Na problemati­cká místa a jednotlivé ulice se zaměřit s koordinova­nou pracíměsts­kých i státních policistů a živnostens­kých úřadů,“říká místostaro­sta Prahy 7 Ondřej Mirovský.

 ?? Se každý večer proměňuje i Dlouhá třída poblíž Staroměsts­kého náměstí. Záleží na úhlu pohledu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? V peklo i ráj
Se každý večer proměňuje i Dlouhá třída poblíž Staroměsts­kého náměstí. Záleží na úhlu pohledu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA V peklo i ráj
 ?? Nizozemský­ch rváčů opět rozproudil­a diskusi o turismu REPRO LN ?? Agresivita
Nizozemský­ch rváčů opět rozproudil­a diskusi o turismu REPRO LN Agresivita
 ?? By se mohlo brzy dostat na index FOTO MAFRA – MIKULÁŠ ZVĚŘINA ?? Pivní kolo
By se mohlo brzy dostat na index FOTO MAFRA – MIKULÁŠ ZVĚŘINA Pivní kolo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia